Projektets tidslinje
På tidslinjen kan du lave din film ved at tilføje video-, billed- og lydfiler fra biblioteket, ved at redigere og trimme disse kernemedier og ved at gøre dem levende ved hjælp af overgange, effekter og andre optimeringer.
* Tidslinjens grundbegreber
Tidslinjen består af flere spor – så mange du får brug for – i en lodret stak. De øverste spor i stakken er placeret i forgrunden, når du ser dem, hvorved deres uigennemsigtige dele skjuler spor nedenunder.
Den grundlæggende handling i film-authoring er at trække en mediefil fra biblioteket og hen på et tidslinjespor, hvor den kaldes et klip. Med lidt øvelse kan du hurtigt lave en grov redigering af din film ved blot at anbringe de vigtige mediefiler på deres omtrentlige tidslinjeplaceringer.
Til venstre på tidslinjen findes spormenulinjer med flere knapper for hvert spor: En låseknap, sporets navn samt monitorknapper for sporets video og lyd.
Spormenulinjen: Til venstre for hvert spor er et menulinjeområde, der giver adgang til funktioner, som f.eks. deaktivering af video- eller lydovervågning for sporet.
Standardsporet: Ét af sporene er fremhævet med en lysere baggrundsfarve og markeret med en orange linje til venstre for spormenulinjen. Dette er standardsporet. Det spiller en særlig rolle i visse redigeringsprocedurer. F.eks. fungerer det som målspor for indsættelseshandlinger. For at gøre et andet spor til standardspor skal du blot klikke på dets menulinje.
Din aktuelle position på tidslinjen svarer til den videoframe, der vises i panelet Afspiller. Den aktuelle position er vist med en lodret rød linje med et tidslinjemarkørhåndtag, som kan trækkes i bunden. En anden lodret linje markerer samme position i panelet Editor (i keyframeområdet).
* Tidslinjenavigatoren
Mellemrummet under værktøjslinjen kan enten udfyldes af tidslinjenavigatoren eller storyboardet eller ingen af delene. Værktøjsvælgeren til tidslinjenavigatoren findes yderst til venstre i tidslinjeværktøjslinjen. Det indeholder en rulleliste, hvor du kan vælge det værktøj, som skal vises i det pågældende område.
Tidslinjenavigatoren er et ekstra navigationspanel, der kan vises eller skjules ved at klikke på dets ikon på værktøjsvælgeren til tidslinjenavigatoren yderst til venstre på tidslinjeværktøjslinjen.
Striben i fuld bredde vises lige under linjen. Den giver et fugleperspektiv over hele projektet i formindsket skala. I tidslinjenavigatoren har linjerne for klip de samme farver som på tidslinjen, bortset fra at linjen, der repræsenterer det valgte klip, vises med orange. Ved at klikke på tidslinjenavigatoren kan du hurtigt navigere rundt på tidslinjen.
Et udpluk af mappetræet, der viser den aktuelle position (lodret linje, venstre) og det gennemsigtige visningsvindue, der kan trækkes.
Den grå rektangel, der omgiver en del af tidslinjenavigatorens visning – visningsvinduet – viser afsnittet i din film, der i øjeblikket er synligt på tidslinjens spor.
For at ændre på den del af din film, der vises, skal du klikke inden for visningsvinduet og trække vandret. Tidslinjen ruller parallelt, mens du trækker. Dette kan bevirke, at du ikke kan se tidslinjemarkøren, eftersom din tidslinjeplacering ikke ændrer sig.
* Storyboard
At sætte en video sammen kan kræve styr på masser af billeder og videoklip, og desuden skal man beslutte, hvor tekster, montager og lignende skal anbringes. I storyboardet vises klip på et spor i din film som en sekvens af ikoner, så du hurtigt kan se indhold og placeringer. For at vælge de spor, du vil have vist i storyboardet, skal du trykke på storyboardlinket på spormenulinjen.
Alle billeder, video, lyd, projekter, skabeloner og tekster i biblioteket kan tilføjes til filmen ved at trække dem ind på storyboardet og slippe dem. Når de er anbragt der, kan du omarrangere dem eller fjerne dem fra projektet, hvis du ombestemmer dig.
Forskellige typer klip vises i storyboardet med forskellige farver. Billeder og video har f.eks. en blå ramme, mens projekter har en grå ramme. Ligesom på tidslinjen vises klip, hvor der er anvendt effekter, med en magentalinje øverst, mens klip med korrektioner vises med en grøn linje. Et farvet bånd forbinder storyboardikonet med dets klips placering på tidslinjen. Et mellemrum på tidslinjen vises som et mellemrum i storyboardet. Når du kender farvekoderne, kan du hurtigere se, hvordan filmens struktur ser ud.
Storyboardet viser en sekvens med ikoner, der repræsenterer indholdet i hvert spor. Effekter (magenta) og korrektioner (grøn) vises øverst i ikonet, mens klippets længde vises nederst.
Mellemrummet under værktøjslinjen, hvor storyboardet vises, bruges også af mappetræet (og i diskeditoren af menulisten). Hvilket værktøj, der er synligt, styres med navigationsværktøjsvælgeren, der befinder sig yderst til venstre på tidslinjeværktøjslinjen.
* Navigering i storyboardet
Hvis du vil rulle til en del af storyboardet, som ikke er synlig, skal du holde musen henover storyboardet, indtil der vises en håndmarkør. Klik derefter på venstre museknap, og træk storyboardet. Hvis du trækker musen hurtigt og slipper museknappen, fortsætter storyboardet med at rulle i kort tid og befinder sig i en "bladrende" tilstand.
Alternativt kan du holde musen hen over storyboardet og rulle med musehjulet eller bruge piletasterne i hver ende af storyboardet.
* Redigering med storyboardet
Selvom det meste af redigeringen foregår i sporene på tidslinjen, kan du også redigere til en vis grad med storyboardet. Der kan f.eks. tilføjes effekter direkte på et klik i storyboardet ved at trække og slippe effekten på klippet. Klippets genvejsmenu indeholder de samme kommandoer som på tidslinjen. Redigering i storyboardet vises øjeblikkeligt på tidslinjen og omvendt.
Tilføjelse af klip: Billeder, videoer, lydklip, projekter, skabeloner eller tekst kan tilføjes til projektet ved blot at trække det fra biblioteket til storyboardet. Der vises en indsætningslinje for at illustrere, hvor det nye klip placeres. Du kan vælge flere klip og tilføje dem alle samtidigt.
Indsættelse eller erstatning af klip: Hvis du indsætter materiale mellem klip, som allerede findes i storyboardet, skal du trække det nye klip, så det overlapper med højre side af det efterfølgende klip. Når indsættelseslinjen vises, og der åbnes et mellemrum, skal du anbringe det nye klip i mellemrummet.
Hvis du vil erstatte et klip, skal du trække det nye klip over på det klip, der skal erstattes. Indsættelsesslinjen vises, og det gamle klip fremhæves, så du kan anbringe det korrekt. Det nye klip skal være af samme type som det gamle. Et videoklip kan f.eks. ikke erstattes af et billede eller et lydklip.
Valg af klip: For at vælge et klip skal du klikke på dets ikon. En orange ramme omkring klippet viser, at det er valgt. Tidslinjemarkøren hopper til begyndelsen af det valgte klip, og et farvet bånd vil forbinde storyboardklippet med det tilsvarende på tidslinjen. Hvis tidslinjepositionen for det valgte klip befinder sig uden for skærmbilledet, vil det blive synligt.
Du kan vælge flere klip samtidig ved at holde tasterne Skift og Ctrl nede ligesom i Windows.
Omarrangering af klip: Hvis du vil samle et klip op og flytte det, skal du klikke på det, indtil det er valgt, og trække det til den nye position. Storyboardet ruller om nødvendigt, indtil du når den ønskede position.
* Zoomniveau på tidslinjen
For at ændre zoomniveauet på tidslinjen skal du enten klikke og trække vandret i tidsskalaen langs den nederste del af tidslinjen eller trække i siderne på visningsvinduet. Den første metode har den fordel, at den altid lader afspilningslinjens skærmplacering urørt, hvilket gør det lettere at orientere sig efter at have zoomet.
For at ændre zoom i selve mappetræet kan du bruge plus- og minusknapperne umiddelbart til højre for den.
Dobbeltklik på visningsvinduet for at justere zoom i både mappetræet og tidslinjen, så hele din film passer ind i filmeditorens vindue.
* Ændring af panelstørrelser
Du kan justere højden af tidslinjepanelet samt de indbyrdes forhold for panelerne Bibliotek og Editor ved hjælp af størrelseshåndtaget, der er formet som et omvendt T, og som befinder sig midt på skærmen.
* Ændring af sporstørrelser
For at justere højden af de enkelte tidslinjespor skal du flytte adskillelseslinjerne mellem spormenulinjerne til venstre ved at tage fat i dem med musen. Hvis sporenes samlede lodrette højde overstiger det tilgængelige visningsområde, kan du på et rullepanel vælge, hvilke spor der skal vises.
Indstil storyboardets højde (når det er synligt) ved at trække den vandrette skillelinje langs nederste kant i storyboardet.