Trimning af video
Ændring af længden på et klip eller et mellemrum på tidslinjen kaldes "trimning".
Trimning af flere spor er en nyttig funktion ved redigering. Ved at trimme flere spor på én gang kan du sikre, at de klip, der kommer senere på projektets tidslinje, bibeholder deres relative synkronisering.
Hvis du trimmer klip uden at overveje, hvad der sker med senere klip på tidslinjen, kan du forstyrre synkroniseringen i projektet. Resultatet af dette kan være lydspor, der ikke passer til handlingen, eller tekster, der vises på forkerte tidspunkter.
Trimning af flere spor
* En regel for bibeholdelse af synkronisering
Pinnacle Studio har effektive trimningsværktøjer, som giver mulighed for risikofrit at trimme flere spor på én gang. Der er heldigvis en enkel regel for at sikre synkroniseringen, selv på en kompleks tidslinje: Åbn præcist ét trimningspunkt på hvert spor. Det er op til dig, om trimningspunktet skal tilføjes til et klip eller et mellemrum og i hvilken ende, det skal gøres.
* Åbning af trimningspunkter
For at åbne et trimningspunkt på det aktive spor på tidslinjen skal du anbringe tidslinjemarkøren i nærheden af det klip, du vil trimme, og derefter klikke på knappen trimningstilstand på tidslinjeværktøjslinjen. For at åbne et trimningspunkt på alle spor, som ikke tomme, samtidigt, skal du holde Skift-tasten nede og klikke på knappen Trimningstilstand.
I trimningstilstand kan du åbne trimningspunkter med musemarkøren i starten eller slutningen af et klip. Bemærk, at trimningspunktet vender mod venstre i begyndelsen af klippet og mod højre i slutningen. Når trimningsmarkøren vises, skal du klikke én gang på det punkt, du vil trimme. Fortsæt derefter med at åbne trimningspunkterne på de andre spor, hvis det er nødvendigt.
Du kan åbne to trimningspunkter pr. spor ved at holde Ctrl-tasten nede for at åbne det andet punkt. Denne funktion er praktisk til handlingerne Trim begge, Slip-trim og Glide-trim, som beskrives nedenfor.
Trimningseditoren i dobbelt tilstand. Det orange rektangel viser det aktuelt valgte trimningspunkt i begyndelsen af klippet. Venstre side viser sidste frame i det sidste klip.
Når et trimningspunkt åbnes, sker der flere ting:
Klippets venstre eller højre kant fremhæves med en orange linje, der viser, at det er markeret. Trimningspunkter, som ikke er markeret, vises med en orange linje.
Trimningseditoren åbnes med afspilleren i dobbelt forhåndsvisningstilstand.
Transportknapperne under afspilleren bliver til justeringsværktøjer for trimning.
Forhåndsvisningen med det aktive trimningspunkt er fremhævet med gult.
* Trimningseditoren
I funktionen dobbelt forhåndsvisning viser trimningseditoren to frames fra tidslinjen. Det aktuelt valgte trimningspunkt vises altid og er fremhævet med et gult rektangel. Hvis trimningspunktet er i starten af klippet, vises klippets første frame. Hvis det er i slutningen af klippet, vises klippets sidste frame. Du kan vælge mellem valgte trimningspunkter ved at klikke i det andet vindue til forhåndsvisning eller trykke på Tab.
Trimningseditoren under en glide-trimning. Forhåndsvisningen til venstre viser det aktuelt valgte trimningspunkt, mens det næste trimningspunkt er vist til højre.
Den frame, der aktuelt vises i den andet forhåndsvisning, afhænger af hvilken trimtilstand der bruges. I en slip- eller glide-trimning vises det andet trimningspunkt i handlingen, omgivet af et orange rektangel. Ellers viser det andet vindue til forhåndsvisning den frame, som er på den anden side af det valgte afskæringspunkt.
Antallet af trimmede frames vises over hvert vindue til forhåndsvisning. Hvis du forestiller dig, at det oprindelige trimningspunkt kaldes for nul, viser tallet, hvor mange frames den nye placering er blevet rykket.
Trimningseditoren er som standard i solotilstand. Klippet med trimningspunktet vises uden sporene overfor og uden anvendte overgange. Denne forhåndsvisning egner sig bedst til at vælge det nøjagtige antal frames, der skal trimmes. Standardvisningen af tilstødende rammer udgør en samlet komposition af alle sporene på tidslinjen. Du kan skifte mellem visningens adfærd med knappen Solo nederst til højre i trimningseditoren. Når tilstanden Solo deaktiveres, viser forhåndsvisningen trimningspunkter i kontekst med tidslinjen.
Trimningseditoren i enkelt forhåndsvisningstilstand.
Trimningseditoren åbnes i dobbelt forhåndsvisningstilstand. For at skifte til enkelt forhåndsvisning skal du klikke på knappen Forhåndsvisningstilstand øverst til højre i forhåndsvisningsområdet.
Afslutning af trimningstilstand: Trimningstilstanden kan afsluttes ved at klikke på knappen Trimningstilstand .
* Redigeringstilstande for beskæring
Den aktuelle redigeringstilstand – Smart, Overskriv, Indsæt eller Erstat – afgør, hvordan trimningen påvirker andre klip på tidslinjen. Vælg tilstanden på rullelisten i højre side af tidslinjeværktøjslinjen.

Tilstanden Indsæt: Klip, som befinder sig til højre for et trimmet klip på samme spor, vil bevæge sig til højre eller venstre for at tilpasse sig klippets nye længde. Synkroniseringen med andre klip kan gå tabt, men ingen klip overskrives.
Tilstanden Overskriv: I denne tilstand ændres kun det klip, du trimmer, samt de tilstødende klip, de eventuelt overskriver. Synkroniseringen mellem sporerne påvirkes ikke.
Tilstanden Smart: Under trimning svarer tilstanden Smart til tilstanden Indsæt.
Erstatningstilstand: Når du trækker et nyt klip hen over et eksisterende klip på tidslinjen, erstattes det eksisterende klip.
* Trimning af begyndelsen af et klip
Du kan forberede trimningen af et klips begyndelse (punktet "markér ind") ved at klikke på klippets venstre kant, når trimningsmarkøren er synlig. Når du på denne måde har fastsat trimningspunktet, kan du tilføje eller fjerne frames fra begyndelsen af klippet.
For at trimme klippet skal du trække trimningspunktet mod venstre eller højre.
For at trimme afspilleren, skal du bruge trimningsknapperne for at trimme én eller ti frames fremad eller bagud. Klik på knappen Afspil i løkke for at få vist en gentaget forhåndsvisning af trimningsområdet.
Afspilningshovedets placering i forhold til trimningspunktet gør det nemmere at skelne mellem klippets startpunkt (venstre) og det forrige klips slutpunkt (højre).
* Trimning af slutningen af et klip
For at trimme slutningen af et klip (eller "markér ud"-punktet) skal du åbne et trimningspunkt ved at klikke på klippets højre side, når trimningsmarkøren ændrer sig til en pil, der peger mod højre. Du kan nu tilføje eller fjerne frames fra slutningen af klippet.
Du kan igen trimme direkte i klippet ved at trække trimningspunktet eller trimme i afspilleren, når den er i trimningstilstand.
* Trimning af mellemrum
Projektets tidslinje giver dig ikke blot mulighed for at trimme klippene på den, men også for at trimme mellemrummene imellem dem. Trimning af mellemrum lyder måske ikke umiddelbart så nyttigt, men det er faktisk praktisk. F.eks. er den letteste måde at indsætte eller slette plads på et enkelt tidslinjespor at trimme den højre side af et mellemrum. Når dette sker, flyttes alle klip til højre for mellemrummene som en blok.
Når du er nødt til at åbne et trimningspunkt på hvert enkelt spor for at bibeholde synkroniseringen under trimning, kunne det måske også være smart at trimme varigheden af et mellemrum i stedet for varigheden af et klip. (Husk reglen: Der kræves ét trimningspunkt på hvert klip for at bibeholde synkroniseringen).
Trimning af et mellemrum, både i begyndelsen og slutningen, udføres på samme måde som beskrevet ovenfor for trimning af klip.
Der er valgt to mellemrum og en trimning af slutpunktet for lyd. Da der er oprettet et trimningspunkt på hvert spor, synkroniseres hele produktionen under trimningen.
* Trim begge
Ved denne handling trimmes to klip (eller et klip og et tilstødende mellemrum) samtidigt. Alle frames, der tilføjes til det venstre element, fjernes fra det højre og omvendt, så længe der er materiale og plads til rådighed. Det eneste, du flytter, er klippunktet, hvor elementerne mødes. En anvendelse af denne teknik er justering af visuelle klip til rytmen fra et musikspor.
Du begynder med at klikke på slutningen af venstre klip for at åbne første trimningspunkt og derefter holde Ctrl nede og klikke på begyndelsen af højre klip for at åbne det andet.
Når musemarkøren er placeret over de to trimningspunkter, du netop har åbnet, vises den som en vandret pil med to hoveder. Træk mod venstre eller højre for at flytte klipgrænsen, eller brug afspilleren i trimningstilstand.
Trim begge: Der er valgt tilstødende slut- og startpunkter for trimning. Ved at trække trimningspunkterne ændrer du timingen fra det udgående klip til det kommende, men dette forstyrrer ikke tidslinjen.
* Overtrimning
Overtrimning forekommer, når du forsøger at forlænge varigheden af et klip ud over kildematerialets grænser – en situation, man normalt helst vil undgå.
Bemærk, at hvis du har overtrimmet et klip, vil de ugyldige dele blive lyserøde.
Overtrimmet klip: De første og sidste frames i overtrimmede afsnit vil blive frosset.
Overtrimning er ikke en krisesituation. Du behøver ikke reagere på det med det samme. Pinnacle Studio udvider blot klippet ved at "fryse" de første og sidste frames i de overtrimmede områder, som nævnt ovenfor.
Afhængigt af overtrimningens varighed og konteksten kan denne simple handling måske være tilstrækkelig. En kort fryse-frame kan endda godt alene være visuelt effektiv.
Men fryse-frame-metoden giver sandsynligvis ikke gode resultater, hvis den anvendes på en sekvens med hurtig bevægelse. I disse tilfælde kan du overveje at supplere eller erstatte klippet eller evt. forlænge det ved at ændre hastigheden. (Se Styring af hastighed med flytning af tid.)
* Slip-trimning
Hvis du vil ændre startframen i et klip i kildematerialet uden at ændre varigheden, skal du åbne et trimningspunkt i begyndelsen af klippet samt et i klippets anden ende eller senere på tidslinjesporet.
Du kan enten trække trimningspunktet vandret eller anvende afspillerens trimningsknapper til at omplacere klippet i kilden.
Slip-trimning: Når der er valgt start- og slutpunkter for trimning i klippet, ændres start- og slutpunkterne ved at trække klippet i forhold til det oprindelige materiale, men dette påvirker ikke klippets starttidspunkt eller varighed på tidslinjen.
* Glide-trimning
En glide-trimning er en udvidet udgave af teknikken med Trim begge, som er beskrevet ovenfor. I dette tilfælde skal du åbne begge trimningspunkter i slutningen af det ene klip og i begyndelsen af et andet senere på tidslinjen. I stedet for at skubbe en enkelt klipgrænse langs tidslinjen som i Trim begge kan du nu skubbe to, som flytter sig sammen. Alle klip imellem de to trimningspunkter flyttes til et tidligere eller senere sted på tidslinjen.
Glide-trimning: Et slutpunkt for trimning er blevet åbnet på det første klip og et startpunkt på det tredje. Ved at trække begge punkter, flyttes det midterste klip – eller flere klip, hvis der er flere – langs sporet, mens andre klip forbliver stationære.
Både slip-trimning og glide-trimning er praktiske, når du skal synkronisere klipindhold til materialet på andre spor.
* Overvågning af trimningspunkter
Når du trimmer med forskellige trimningspunkter, er det praktisk at skifte forhåndsvisning fra den ene trimningsplacering til den anden for at sikre dig, at alt er indstillet rigtigt. Når du vælger et trimningspunkt, som skal overvåges, vil forhåndsvisningen gengive lyd og video derfra.
Overvågning for et trimningspunkt aktiveres, når det oprettes. Når du opretter flere trimningspunkter efter hinanden, kan du derfor tjekke hvert punkt, når du opretter det. Hold Ctrl nede, og klik på et trimningspunkt for at markere det for overvågning. Når trimningstilstanden er aktiv, kan du bevæge dig igennem de åbne punkter ved at bruge Tab eller Skift+Tab.
Når du har trykket på Ctrl og klikket på et trimningspunkt for at overvåge det, kan du styre trimningen med venstre og højre piletast. Trim ét billede med tasterne uden at trykke på Skift. Brug Skift-tasten for at trimme 10 billeder ad gangen.
* Flytning og kopiering
For at flytte en markering af et eller flere klip skal du placere musemarkøren over det/de markerede klip og vente på, at den skifter til et håndsymbol. Når det sker, skal du trække klippet til den ønskede placering.
Man kan betragte flytning som en totrinsproces. Først slettes markeringen fra den aktuelle tidslinje efter den aktuelle redigeringstilstands regler. Dernæst flyttes markeringen til den ønskede slutplacering, hvor den indsættes fra venstre til højre på sporene. Den relative position af de valgte klip på alle spor bibeholdes.
Det er muligt at flytte en "spredt markering" (en markering, hvori der indgår nogle klip på hvert spor, mens andre i det samme område ikke markeres), men det kan være forvirrende, hvis det ikke foretages i tilstanden Overskriv. Det er lettere at flytte et enkelt klip eller et helt afsnit af tidslinjen, og dette bør foretrækkes, når det er muligt.
Når du holder Alt-tasten nede, mens du flytter klip, kan du skifte mellem tilstandene Indsæt og Overskriv. Standardproceduren for Smart er den samme som for Indsæt, eftersom vandret flytning oftest anvendes, når man omarrangerer afspilningsrækkefølgen.
Kopiering af klip: Hvis du holder Ctrl-tasten nede, mens du flytter en markering af klip, vil klippene blive kopieret i stedet for at blive flyttet.