Använda en formmask för att redigera specifika områden
Du kan använda en Form-mask för att utföra många redigeringsuppgifter och kreativa uppgifter genom att ange de Maskegenskaper och Underlagsegenskaper du vill ha.
Funktioner innefattar:
Opacitet: Skapa transparenta områden baserat på former, text, penseldrag eller färg som markerats med Trollspöt.
Färgkorrigering: Gör selektivt ett område ljusare eller sänk färgmättnaden i alla element utom ett, öka färgen i specifika områden och mycket annat.
Invertera färg: Invertera färgerna i det markerade området.
Ersätt färg: Markera en färg och byt ut den mot en annan färg.
Svartvitt: Skapa en svartvit filmeffekt och lämna vissa områden färglagda.
Zoom och lupp: Skapa förstoringseffekter i markerade områden.
En fullständig lista finns under menyn Funktioner.
Filter innefattar:
Högpass
Lågpass
Dikroiskt
Färg
Panelen Mask (vänster) och förhandsgranskningen Mask i panelen Spelaren (höger) där du kan skapa, visa, ange egenskaper för och redigera masker.
* Skapa en formmask
1 Gör något av följande:
Markera ett klipp du vill maskera i tidslinjen och klicka på Mask för att visa panelen Mask (delar utrymme med panelerna Bibliotek och Redigeraren). Klicka på Skapa mask för att lägga till ett Maskspår ovanför klippet och automatiskt skapa en mask (gul stapel) som matchar det markerade klippets längd.
Markera ett klipp du vill maskera på tidslinjen och klicka på Mask för att visa panelen Mask. Klicka på Skapa beskärningsmask för att lägga till en mask direkt i klippet.
I tidslinjen högerklickar du på ett spårhuvud som du vill lägga in en mask ovanför och väljer Infoga nytt spår > Maskspår. Håll Ctrl nedtryckt och dra längs maskspåret för att ange maskens längd (gul stapel).
2 I panelen Mask klickar du på Skapa form.
3 Välj ett av formverktygen längs den vänstra kanten av förhandsgranskningen Mask och skapa en eller flera former. Klicka på Klar i förhandsgranskningsområdet när du är klar.
4 I panelen Mask justerar du formens egenskaper, inklusive läget Transformera för att avgöra hur formerna interagerar.
5 Om du vill skapa en dynamisk mask använder du nyckelrutorna i panelen Mask för att justera egenskaperna över tid.
6 Om du behöver ordna formerna för mer komplexa masker klickar du på Lägg till en ny grupp (längst ned i panelen Mask). Lägg till så många masker och grupper du behöver.
7 I panelen Mask klickar du på Funktion (nästan längst upp i panelen).
8 I områdena Maskegenskaper och Bakgrundsegenskaper väljer du Funktion eller Filter i listan och väljer en funktion eller ett filter i motsvarande lista.
9 Justera inställningarna tills du får den effekt du vill ha.
Om du vill ta bort en effekt väljer du Ingen i listan.
* Redigera en formmask från bildruta till bildruta
1 Skapa en formmask.
Obs! Om du maskerar en oregelbunden form som är i rörelse rekommenderar vi att du försöker använda verktyget Pensel med Smart kant aktiverat för att skapa masken.
2 I området med egenskaper för masken kontrollerar du att nyckelrutor är aktiverade för den form du har skapat.
3 Använd uppspelningskontrollerna i förhandsgranskningsområdet Mask för att flytta mellan bildrutorna, och stoppa när du behöver redigera masken så att den täcker ditt målområde.
4 I området med egenskaper för Form gör du något av följande:
Klicka på knappen Ersätt, gå till förhandsgranskningsområdet Mask och använd verktyget Pensel (tillsammans med Smart kant eller något annat verktyg du föredrar) för att rita om masken (den föregående maskens konturer kvarstår som guide). Klicka sedan på Klar.
Kontur i läget Ersätt
Klicka på knappen Ändra. I förhandsgranskningen Mask använder du valfria verktyg (till exempel Pensel med eller utan Smart kant om du vill utöka masken eller Raderare om du vill ta bort från masken) för att ändra formen. Klicka sedan på Klar.
Nyckelrutor läggs till för den redigerade maskformen.
5 Upprepa steg 2-4 för alla ytterligare rutor.
Nyckelrutorna till vänster anger varje gång masken har ändrats eller bytts ut för att matcha masken mot ett rörligt motiv.