Korrektioner : Korrektion af billeder
Korrektion af billeder
Der findes fem korrektioner i the billededitoren Forbedr, Justeringer, Beskær, Glat ud og Rødøje. De to første styres med paneler, der åbnes øverst til højre i billededitoren. De øvrige tre styres interaktivt i billedets forhåndsvisning.
* Forbedr (billeder)
Denne korrektion åbner vinduet Billedekorrigering CPU med værktøjer til at rette fejl i farver og belysning. Værktøjerne kan bruges kreativt til at oprette brugerdefineret udseende eller stilfulde effekter, der ikke alene reparerer, men også forbedrer originalmaterialet. De vises i grupperne, der er beskrevet nedenfor.
* Automatik
De to specialværktøjer i denne gruppe justerer billedet automatisk efter analysen af lysstyrkens spektrum. Du kan også ændre værktøjsindstillinger manuelt for at brugertilpasse justeringen om nødvendigt.
Hvidbalance: Når du markerer feltet Hvidbalance, beregnes en indstilling for farvens temperatur i billedet, og skyderen Temperaturskævhed vises. Brug skyderen til at brugertilpasse indstillingen interaktivt under forhåndsvisningen.
Niveauer: Hvis du markerer feltet, aktiveres en automatisk justering af lysstyrken, og der åbnes tre funktioner. Den første er Optimering, en rulleliste til indstilling af værktøjets generelle opførsel ved at vælge enten "Kontrast" (kun optimering af kontrasten) eller "Fuld" (generel optimering af belysning).
Skyderne Lysstyrke og Livlighed kan have værdier fra -10 til +10. En indstilling på nul betyder ingen ændring i den automatisk valgte værdi. Lysstyrke giver en generelt forøgelse eller reduktion af lysstyrken, der fordeles jævnt over hele billedet. Livlighed, der primært er beregnet til brug på billeder af mennesker, minder om en mætningsstyring, men reducerer det unaturlige overmættede udseende for hudfarver.
* Grundbegreb
Denne gruppe funktioner gør det muligt at justere billedets generelle lysegenskaber.
Lysstyrke: Denne funktion justerer den generelle lysstyrke, som påvirker lyse og mørke områder på billedet jævnt. Du kan finjustere lysstyrken mere præcist ved hjælp af værktøjet Selektiv lysstyrke (se nedenfor).
Kontrast: Denne funktion øger forskellen på et billedes lyse og mørke områder. En forbedring af kontrasten kan gøre kedelige billeder mere livlige, selvom det kan gå ud over opløsningen på steder, der allerede er meget lyse eller mørke.
Temperatur: Funktionen Farvetemperatur ændrer farvekompositionen på et billede, så det virker ”varmere” eller ”køligere”. Indendørs belysning, f.eks. wolframpærer eller stearinlys, opfattes som varme, mens dagslys, især i skyggen, opfattes som kølige. Temperaturfunktionen bruges primært til at ændre gule og blå værdier i billedet, uden at farverne grøn og magenta ændres væsentligt.
Mætning: Denne funktion regulerer farvestyrken i et billede. Forøges værdien, forbedres farverne, så de virker mere livlige eller endda flammende. Reduceres værdien, mister billedet farve, indtil du når nul, og der kun er skygger og gråtoner tilbage. Mætningen kan justeres mere præcist med Selektiv mætning i stedet. En justering, der minder om denne, er Livlighed, som ofte foretrækkes til portrætter, da hudfarverne bevares.
Klarhed: Ved at øge Klarhed forbedres kontrasten i mellemtonerne, hvilket som regel gør billedets kanter skarpere. En mindre forøgelse i Klarhed forbedrer billedets generelle udseende.
Uklarhed: Ved at øge Uklarhed gøres billedet lysere ved at komprimere den dynamiske rækkevidde opad. Det, der før var sort, bliver nu gråt. Lysere toner gøres også lysere, men i mindre grad. Dette giver en lysnende og blødgørende effekt. Det modsatte resultat, formørkelse og detaljer, opnås med negative værdier i Uklarhed. Dermed sænkes billedets lysstyrkebund, så fremhævede områder og mellemtoner gøres skarpere med en nedadgående udvidelse af det dynamiske område.
* Hvidbalance
Hvis hvide eller grå områder på et billede indeholder den mindste toning eller strejf af farve, kan funktionerne i denne gruppe hjælpe med at gendanne det naturlige udseende.
Gråtonevælger: Aktiver vælgeren, og klik på et nogenlunde hvidt eller gråt område på billedet, hvor der ikke bør være farve. Billedets hvidbalance justeres automatisk og fjerner den uønskede tone.
Farvecirkel: Gennemse farvefeltet ved at flytte kontrolpunktet væk fra centrum, indtil billedet opnå et naturligt udseende.
* Selektiv lysstyrke
For at gøre det muligt at redigere særlige lysstyrkeområder i et billede, uden at det får indvirkning på andre områder, har du fem separate lysstyrkeskydere til rådighed.
Sort: Denne skyder påvirker kun de mørkeste områder i billedet. For at opnå det bedste resultat skal du vente med at redigere både Sort og Hvid til sidst.
Fyld lys: Hvis du øger værdien for denne skyder, kan du få bedre detaljer i skyggefulde (men ikke sorte) områder i et fotografi med fuld kontrast.
Melleminterval: Denne skyder påvirker alle mellemområderne i belysningen.
Lyspunkter: Denne skyder påvirker de lyse områder i billedet. Den kan bruges til at dæmpe områder, som er overeksponeret pga. blitzlys, refleksioner eller stærkt sollys.
Hvid: Denne skyder påvirker de dele af billedet, der betragtes som "hvide". Rediger Sort og Hvid til sidst.
* Selektiv mætning
Mens standardkorrektionen Mætning øger farvemætningen ensartet i hele spektret, kan du med Selektiv mætning styrke eller svække de primære og sekundere farver. Hvis blå for eksempel virker for kraftig, kan dens styrke dæmpes, mens de øvrige farver bevarer deres intensitet.
* Justeringer
Under import registrerer Studio automatisk visse parametre, men somme tider kan en række faktorer medføre forkert registrering. Justeringer gør det muligt at ændre disse grundlæggende billedegenskaber, hvis det behøves.
Alfa
Dit billede kan have en alfakanal, et 8-bit gråtonebilledplan, der definerer gennemsigtigheden for hver pixel i billedet. Hvis du ønsker at fjerne alfakanalen, skal du vælge indstillingen Ignorer Alfa.
Interlacing:
Hvis interlacing-funktionerne i billedet blev registreret forkert under importen, kan du bruge denne rulleliste til at anvende den korrekte indstilling.
Stereoskopisk 3D
Hvis formatet i en 3D-billedfil blev registreret forkert under importen, kan du bruge denne rulleliste til at vælge det korrekte stereoskopiske layout.
* Beskær
Brug dette værktøj til at fremhæve en specifik del af et billede eller til at slette uønskede komponenter.
Beskæring af et billede.
Afgrænsningsfelt (beskæringsramme): Når du har valgt beskæringsværktøjet, placeres en justérbar ramme over billedet. Træk i billedets sider og hjørner for at beskære billedet, eller træk i midten af afgrænsningsfeltet efter beskæring for at justere placeringen.
Billedforhold: Rullelisten Billedforhold på værktøjslinjen kan bruges til at sikre, at beskæringsrektanglet beholder en ønsket standardstørrelse under beskæringen. Billedforholdene standard (4:3) og bredformat (16:9) understøttes.
Forhåndsvisning: Denne funktion viser det beskårede billede uden det omgivende materiale. Tryk på Esc, eller klik på billedet for at vende tilbage til redigeringsvisningen.
Ryd, Annuller og Anvend: Ryd fører afgrænsningsfeltet tilbage til dets oprindelige størrelse, Annuller afslutter uden at gemme eventuelle ændringer og Anvend gemmer det ændrede billede uden at afslutte editoren.
* Ret op
Dette korrektionsværktøj giver dig mulighed for at rette et skævt billede op, hvis det har indhold, som skal være præcist vandret eller lodret. Medmindre du har beskåret billedet, tilpasses størrelsen dynamisk, mens du roterer billedet, for at forhindre hjørnerne i at blive synligt skåret af. Der sker ingen ændring af størrelsen på beskårede billeder, så længe der er tilstrækkeligt materiale til at udfylde de tomme hjørner.
Klar til at rette et billede op (med sigtekorn).
På værktøjslinjen under forhåndsvisningen finder du flere funktioner, der er knyttet til Ret op.
Indstillinger for guidelinjer: De to knapper længst til venstre på værktøjslinjen indstiller tilstanden for de linjer, der ligger oven på forhåndsvisningen som guidelinjer for opretningen. Når du vælger den ene knap, fravælges den anden. Knappen Sigtekorn (længst til venstre) tilføjer et par krydsede linjer, som kan trækkes med musen og bruges som reference ved lodret og vandret justering overalt i billedet. Knappen Gitter indsætter et fast, gentagende gittermønster over hele billedet.
Angiv vinkel: For at indstille vinklen for rotationen kan du enten bruge skyderen på værktøjslinjen under billedet eller klikke med venstre museknap og holde den nede, mens du trækker over billedet. Rotationer på op til 20 grader i alle retninger understøttes.
Ryd, Annuller og Anvend: Ryd fører billedet tilbage til dets oprindelige tilstand, Annuller afslutter uden at gemme eventuelle ændringer og Anvend gemmer det ændrede billede uden at afslutte editoren.