Panorering og zoom
Værktøjet Panorering og zoom er tilgængeligt for alle videoer og billeder, når de åbnes fra tidslinjen.
Med Panorering og zoom får du et udsnit af billedet eller videoen til at fylde hele videoframen. Dette udsnit kan have alle former og størrelser. Under afspilning forstørres det så meget, at det fylder hele videoframen uden at efterlade tomme områder.
Hvis du definerer to eller flere områder, vil Panorering og zoom animere din præsentation af billedet ved at zoome ind og ud, mens den gennemkrydser den med simulerede kamerabevægelser og den jævnt bevæger sig fra ét område til et andet. Du kan også rotere, mens du panorerer og zoomer.
Værktøjet Panorering og zoom anvender den fuldt tilgængelige opløsning, så du ikke mister nogen detaljer ved at zoome ind.
Tilføjelse af panorering og zoom
For at anvende panorering og zoom på et udvalgt klip på tidslinjen skal du i tidslinjen højreklikke på billedet eller videoklippet og vælge Panorering og zoom eller i panelet Editor klikke Panorering og zoom. Afspillerpanelet viser Panorering og zoom på kilde (i venstre side) og Panorering og zoom på visning (i højre side). Det udvalgte frame kan indstilles i kildesiden af panelet.
I illustrationen er fanen Panorering og zoom valgt og forbliver indstillet i statisk standardtilstand. Det valgte frame definere det område i billedet, der vil blive forstørret til at fylde hele framet, som vist i højre side.
Panorering og zoom har to alternative redigeringstilstande: Statisk og Animeret. I tilstanden Statisk vises et enkelt uforanderligt billedområde i hele klippets længde. I tilstanden Animeret defineres separate områder for den første og den sidste frame i klippet. Under afspilningen vises en jævn "kamerabevægelse" fra den ene til den anden. Tilstanden Animeret tillader også keyframing, hvor et antal ekstra definerede områder kan tilføjes til kamerastien Panorering og zoom.
Statisk tilstand
I tilstanden Statisk tilstand vises en grå udvælgelsesramme med runde kontrolpunkter over billedet. Du kan forstørre, formindske og flytte denne ramme, men du kan ikke ændre billedforholdet. Du kan bruge kilde- og tidslinjevinduerne i afspillerpanelet til at få vist en forhåndsvisning
Zoom og position kan også styres numerisk ved hjælp af skydere i menuen Editor. Dobbeltklik på skyderne for at nulstille værdierne, eller klik en enkelt gang for at indtaste en numerisk værdi.
Animeret tilstand
Når tilstanden Animeret er slået til, analyseres billedet automatisk, og der angives automatisk en førsteindstilling for størrelse og position både for start og slutning. Den oprettede animation begynder med at være zoomet lidt ind og zoomer derefter ud til den tilgængelige fulde størrelse. Hvis billedet har et andet billedforhold end videoframen, zoomes der så meget ind, at tilstedeværelsen af tomme områder undgås.
For at understøtte den ekstra funktion, der findes i tilstanden Animeret, bruges farven i markeringsrammen til at markere dens plads i den animerede sekvens. Begyndelsesrammen er grøn, og slutrammen er rød. Alle rammer derimellem er hvide.
Når flere rammer er synlige, kan du trække de rammer, du skal bruge, ved enten at placere musen over rammens kant eller over prikken i midten. Når du flytter en hvid ramme, tilføjes en keyframe automatisk til den aktuelle position.
Keyframing af panorering og zoom
Med keyframing kan du lave tilpassede animationer med panorering og zoom af vilkårlig kompleksitet, selvom du måske ikke har brug for mere end en simpel sekvens med nogle få trin.
Skift til tilstanden Animeret som beskrevet ovenfor, og bemærk, at der er tilføjet to keyframes til forhåndsvisningen. Disse særlige begyndelses-og slutkeyframes er henholdsvis grønne og røde, som nævnt ovenfor.
Hvis du ikke skal bruge mellemliggende keyframes, er din session færdig, når du har placeret begyndelses- og slutframen.
For en mere kompleks animation skal du dog placere tidslinjemarkøren der, hvor du vil have en ændring i kamerabevægelsen. For at oprette en ny keyframe skal du indstille størrelsen på den hvide markeringsramme og placere den et ønsket sted. Den nye keyframe repræsenteres af et rombeformet, gråt ikon i keyframelinjen under tidslinjen for klip og i panelet Editor. Juster de udvalgte frames interaktivt i kildevisningen, eller brug knapperne i panelet Editor.
Tilføj så mange keyframes som nødvendigt. Indstillingerne i panelet Editor gemmes automatisk.
Du finder flere oplysninger om keyframes under
Brug af keyframes.
Indstillingerne
Følgende knapper kan bruges til Panorering og zoom:
• Forudindstilling: Vælg fra en række statiske og animerede forudindstillinger.
• Zoom, Vandret og Lodret viser de numeriske værdier for den aktuelle ramme. Dobbeltklik på skyderne for at nulstille værdierne.
• Rotering giver dig mulighed for at rotere visningen fra 0 til 360 grader.
• Lav gennemgang filtrerer små bevægelser fra for at opnå en jævn, optimeret animation.
• Bevægelse: Giver dig mulighed for at bruge Glid ind, Glid ud, Jævn og Lineær for at bestemme stilen for bevægelse. Jævn giver f.eks. en blid opbremsning, når du nærmer dig en retningsændring i keyframeanimationsstien.