Tommelfingerregler for videoredigering
Her er nogle tommelfingerregler som kan være nyttige, når du skal redigere din film. Der er selvfølgelig ikke nogen fasttømrede regler, især ikke hvis din produktion er humoristisk eller eksperimenterende.
• Du bør ikke sammenklippe film, hvor kameraet bevæger sig.
• Panoreringer, zoom og andre skud under bevægelse bør altid adskilles af et statisk skud.
• Skud, der placeres efter hinanden, bør være fra forskellige kameraplaceringer. Kameravinklen bør variere mindst 45 grader.
• Sekvenser med ansigter bør altid skydes fra forskellige synsvinkler.
• Skift perspektiv, når du optager bygninger. Når du har tilsvarende skud af samme type og størrelse, skal diagonalen i billedet variere mellem venstre side forfra, til højre side bagfra og omvendt.
• Husk at klippe, når mennesker er i bevægelse. Seeren vil blive distraheret af bevægelsen i billedet og vil praktisk talt ikke bemærke klippet. Det er især en god idé at klippe til et langt skud midt i bevægelsen.
• Lav harmoniske skud, og undgå visuel forvirring.
• Jo mindre bevægelse, der er i et skud, desto kortere bør det være. Skud med meget bevægelse kan være længere.
• Skud på lang afstand indeholder flere oplysninger og bør derfor også vises i længere tid.
Sammensætningen og rækkefølgen af dine videoklip lader dig ikke alene skabe bestemte effekter, men lader dig også viderebringe beskeder som ikke kan eller bør vises i billederne. Der findes grundlæggende seks metoder til at formidle beskeder ved hjælp af klipning. Lad os se på hver enkelt.
Associerende klip
Skuddene bindes sammen i en bestemt rækkefølge, som har til formål at give seeren nogle bestemte associationer, men selve budskabet vises ikke. Eksempel: En mand vædder på et hestevæddeløb, og i næste scene er han i gang med at købe en ny dyr bil hos bilforhandleren.
Parallelle klip
To handlinger vises parallelt. Filmen springer frem og tilbage mellem de to handlinger, mens klippene bliver kortere og kortere. Herved øges spændingen, indtil højdepunktet indtræffer til sidst. Eksempel: To forskellige biler kører i høj hastighed fra hver sin retning mod samme vejkryds.
Kontrastklip
Filmen klipper helt bevidst og overraskende fra ét skud til det næste, som er meget anderledes og dermed understreger kontrasten for seeren. Eksempel: En turist, der ligger på stranden, efterfølges i det næste skud af sultende børn.
Substitutionsklip
Begivenheder, som enten ikke kan eller ikke bør vises, udskiftes med andre begivenheder. Eksempel: Et barn bliver født, men i stedet for at vise selve fødslen, vises et blomsterskud, der springer ud.
Klip med årsag og virkning
Skud, der hænger sammen indbyrdes pga. årsag og virkning, og hvor det andet klip ikke giver mening uden det første. Eksempel: En mand skændes med sin kone, og i det næste klip ligger han og sover under en bro.
Formelle klip
Skud, der afviger i indhold, kan klippes sammen, hvis de har noget til fælles, f.eks. samme form, farve eller bevægelse. Eksempler: En krystalkugle og jorden, en gul regnfrakke og gule blomster, en faldskærmsudspringer og en fjer, der falder ned mod jorden.