Titeleditoren : Tekst og tekstindstillinger
Tekst og tekstindstillinger
Trods de mange grafiske muligheder i titeleditoren er den primære grund til at anvende titler ofte den tekst, de indeholder. Editoren indeholder derfor flere specialiserede indstillinger til at hjælpe dig med at sikre, at du får din tekst til at se ud, præcis som du ønsker. Teksthandlingerne, som vi vil se på herunder, omfatter:
Redigering af teksten
Ændring af skrifttype, skriftstørrelse og format
Indstilling af tekstjustering og tekstretning.
Kopiering og indsættelse af tekstegenskaber
De mest interessante områder i titeleditoren, når det gælder arbejdet med tekst, er redigeringsvinduet og menuen Tekstindstillinger. Når du vil give et tekstlag stil, kommer afsnittet Udseender i forudindstillingsvælgeren og menuen Indstillinger for udseende også ind i billedet. Se Forudindstillede udseender og Indstillinger for udseende.
* Tekstredigeringstilstand
Når du trækker i et tekstlag, skal du, som beskrevet andetsteds, være omhyggelig med at klikke på kanten af kontrolrammen. Hvis du klikker inde i den, aktiverer du tekstredigeringstilstand. For de handlinger, der beskrives her, er tekstredigeringstilstanden dog netop det, vi ønsker. I et nyoprettet tekstlag vil tekstredigeringstilstanden være slået til. Du kan begynde at skrive med det samme, hvorved den nye tekst erstatter standardteksten.
Hvis du vil aktivere redigering i et eksisterende tekstlag, skal du klikke et vilkårligt sted i kontrolrammen. Tekstredigeringstilstanden bliver aktiv, og for at spare dig for et trin, der ellers ofte er nødvendigt, bliver al eksisterende tekst i laget automatisk markeret. Som sædvanlig er markeret tekst fremhævet.
Et tekstlag med al tekst markeret. Fra venstre mod højre giver redskaberne til tekstredigering, der vises i menulinjen ovenfor, mulighed for formgivning af bogstaver (fed, kursiv, understreget), tekstopstilling og tekstretning samt skrifttypenavn og -størrelse. I tekstredigeringstilstand har musemarkøren over laget "I-linje"-form som vist her.
Hvis du vil ændre selve teksten, skal du blot begynde at skrive. Den fremhævede tekst forsvinder, og teksten, som du skriver, overtager dens plads. Mens du skriver, angives det nuværende indsætningspunkt (stedet i teksten, hvor nye bogstaver indsættes) med en lodret linje.
Hvis du vil tilføje ny tekst uden at miste den, der allerede var der, skal du klikke på det ønskede indsætningspunkt efter at have anbragt laget i tekstredigeringstilstand eller benytte piletasterne til at manøvrere med det ønskede indsætningspunkt.
Du kan også nøjes med at fremhæve (og derved erstatte) dele af teksten, før du skriver. Træk hen over bogstaverne med musen, eller hold Skift nede, mens du bruger piletasterne. Du kan klikke tre gange for at vælge al tekst i laget eller dobbeltklikke på et ord for kun at vælge dette ord. Endelig kan du bruge musen eller piletasterne som netop beskrevet, hvis du vil markere al teksten i laget igen, eller benytte standardgenvejen Ctrl+A.
* Tekstindstillinger
Den øverste undermenu, Indstillinger, er gruppen af kontrolknapper til redigering og formgivning af indholdet i det aktuelle tekstlag.
Brug af tekstfeltet
I tilfælde hvor det er svært eller umuligt at komme til at redigere teksten i redigeringsvinduet, giver tekstfeltet i menuen dig en anden nem måde at vælge og redigere din tekst på. Dette er fremgangsmåden, hvis teksten i markørpositionen er uden for skærmen, hvilket kan forekomme, når der er animationer involveret. Tekstfeltet kan udvides til at fylde op til tre linjer, mens du skriver, og tilføjer derefter et rullepanel, hvis du skriver flere linjer.
Formgivning af fremhævet tekst
Du kender sikkert de fleste af titeleditorens tekstkontroller fra lignende kontroller i andre programmer. De, der kun gælder for den fremhævede tekst, er følgende:
Formgivning af skrifttype: Hvis du vil aktivere eller deaktivere egenskaberne fed, kursiv eller understreget for den markerede tekst, skal du benytte kontaktknapperne på menulinjen eller standardgenvejene på tastaturet Ctrl+B, Ctrl+I og Ctrl+U. Knapperne lyser op, når deres respektive formatindstilling er aktiv.
Skrifttypenavn: Dine titler er det perfekte sted at eksperimentere med flotte skrifttyper til skærmen, så du vil sikkert benytte denne rulleliste ofte. Hvis du har mange skrifttyper på din computer, kan listen være ret lang. For at lette navigationen kan du trykke på det første bogstav i skrifttypenavnet, hvorved du kommer direkte til den tilsvarende alfabetiske position på listen. Klik på den ønskede skrifttype, eller gå til navnet ved hjælp af op- og ned-piletasterne, og tryk på Enter.
Hvis du vil vælge en skrifttype, kan du åbne rullelisten og klikke på den ønskede. Skrifttypen anvendes kun på den markerede tekst.
Skriftstørrelse: Titeleditoren har flere metoder til indstilling af skriftstørrelsen. Du kan skrive en ny værdi direkte i redigeringsfeltet for skriftstørrelse (op til 360) eller bruge rullepilen ved siden af for at få vist listen med størrelser. Længere til højre ændrer knapperne Formindsk skriftstørrelse og Forstør skriftstørrelse længden af de mellemrum, der øges, efterhånden som skriftstørrelsen vokser.
* Kopiering og indsættelse af tekstformater
I både tekst- og formlag kan du kopiere udseender fra et lag til et andet uden at åbne afsnittet Udseender i forudindstillingsvælgeren. Dette gøres ved at højreklikke i kontrolrammen i redigeringsvinduet og bruge genvejsmenuens kommandoer Kopiér egenskaber og Indsæt egenskaber.
I et tekstlag kopierer denne handling også skrifttypenavnet, størrelsen og formatet fra ét lag til et andet. Den virker også på delvise markeringer inde i eller mellem tekstlag.
* Tekstjustering
Titeleditoren indeholder en standardmenu med justeringsindstillinger for titler med flere linjer tekst. Standardindstillingen for nye tekstlag er midterjustering (Juster midt på rullelisten), hvor hver separat linje er centreret vandret på den ledige plads. De øvrige indstillinger er Juster til venstre, Juster til højre og Lige margener.
* Tekstretning
For at tage hensyn til varierende konventioner inden for forskellige sprog med hensyn til skriveretningen for tekstlinjer og for at have den størst mulige fleksibilitet i det grafiske design har titeleditoren en menu med otte indstillinger for tekstretning. Disse indstillinger, som arbejder sammen med de netop beskrevne justeringsindstillinger, påvirker ikke blot måden, hvorpå teksten vises, men også betydningen af standardtaster som Home og End.
* Formgivning med udseender
Som forklaret i emnet Forudindstillede udseender kan fremstillingen af tekst- og formlag ændres ved at anvende udseender fra forudindstillingsvælgeren. I et delvist markeret tekstlag vil anvendelse af et udseende kun påvirke den fremhævede tekst. I princippet kan du give hvert enkelt tegn i din titel sit eget udseende.