Korjaukset : Valokuvien korjaaminen
Valokuvien korjaaminen
Valokuvaeditorin viisi korjausta ovat Paranna, Säädöt, Rajaa, Suorista ja Punasilmäisyys. Kahta ensimmäistä korjausta hallitaan valokuvaeditorin oikeasta yläkulmasta avautuvista paneeleista. Kolmea muuta hallitaan vuorovaikutteisesti kuvan esikatselussa.
* Paranna (valokuvat)
Tästä työkalusta avautuu Kuvan korjaus CPU -paneeli, joka sisältää työkaluja väreihin ja valaistukseen liittyvien ongelmien korjaamiseen. Työkaluja voidaan käyttää myös mukautetun ulkoasun luontiin ja tyyliteltyjen tehosteiden lisäämiseen, joiden avulla alkuperäistä materiaalia voidaan parantaa pelkän korjaamisen sijasta. Työkalut on esitelty ryhmiteltynä alla.
* Automatiikka
Tämän ryhmän kahdella erikoistyökalulla voidaan säätää kuvaa automaattisesti kuvan kirkkauden spektrin analysoinnin jälkeen. Työkalun asetuksia voidaan muuttaa käsin, jos säätöä on tarpeen mukauttaa.
Valkotasapaino: Kun valitset Valkotasapaino-ruudun, kuvalle lasketaan värilämpötilan asetus ja Lämpötilapainotus-liukusäädin tulee näkyviin. Voit mukauttaa asetusta esikatselun aikana käyttämällä liukusäädintä.
Tasot: Tämän valintaruudun valitseminen aktivoi automaattiset valaistuksen säädöt ja näyttöön avautuu kolme säädintä. Ensimmäinen säädin on Optimointi; pudotusvalikko, josta voit asettaa työkalun yleisen toiminnan valitsemalla joko Kontrastin (vain kontrastin optimointi) tai Täyden (yleisen valaistuksen optimointi).
Kirkkaus- ja Voimakkuus-liukusäätimillä voidaan valita arvo väliltä –10 ja +10. Jos arvoksi valitaan nolla, automaattisesti valittua arvoa ei muuteta. Kirkkaus-säätimellä voidaan lisätä kirkkautta yleisesti tai leikaten koko kuvaan. Voimakkuus-säädin, jota käytetään ensisijaisesti henkilökuviin, muistuttaa värikylläisyyden säädintä, mutta sillä minimoidaan ihonsävyjen luonnotonta liikasaturaatiota.
* Perusteet
Tällä säädinryhmällä voidaan säätää kuvan yleisiä valaistusominaisuuksia.
Kirkkaus: Tämä säädin tarjoaa yleisen kirkkauden säädön, joka vaikuttaa kuvan vaaleisiin ja tummiin kohtiin yhtäläisesti. Jos haluat lisää tarkkuutta kirkkauden editointiin, hienosäätö onnistuu toiminnolla Valikoiva kirkkaus (katso alla).
Kontrasti: Tämä säätö korostaa kuvan vaaleiden ja tummien alueiden välistä eroa. Kontrastin lisääminen saattaa piristää himmeää valokuvaa, joskin vaarana on tarkkuuden menettäminen kohdissa, jotka ovat hyvin kirkkaita tai hyvin tummia.
Lämpötila: Värilämpötilan säädin muuttaa kuvan värisommittelua saaden sen näyttämään ”lämpimämmältä” tai ”"viileämmältä”. Sisävalaistusta, kuten volframilampun tai kynttilän valoa pidetään lämpimänä, kun taas päivänvalo, erityisesti varjossa, koetaan kylmänä. Lämpötilan säädin tekee muutoksia pääasiassa kuvan keltaiseen ja siniseen, ja vain vähän vihreään ja magentaan.
Värikylläisyys: Tämä toiminto säätelee kuvan värikylläisyyttä. Arvon lisääminen korostaa värejä, saaden ne näyttämään eläväisemmiltä tai jopa tarkemmilta. Arvon pienentäminen heikentää kuvan värejä, kunnes nollassa ainoastaan harmaan sävyt näkyvät. Jos haluat hienosäätää värikylläisyyttä, käytä toimintoa Valikoiva värikylläisyys. Voimakkuus-säädin on tähän säätimeen liittyvä säädin, jota usein suositaan henkilökuvissa sen vuoksi, että se säilyttää ihosävyt.
Selkeys: Selkeyttä lisäämällä voidaan kasvattaa kontrastia keskisävyissä, jolloin kuvan reunat terävöityvät. Pieni Selkeyden lisäys parantaa usein kuvan yleistä ilmettä.
Sumu: Sumun lisäämisellä kuvan valoisuutta voidaan lisätä pakkaamalla kuvan dynaamista aluetta ylöspäin. Alunperin mustista alueista tulee harmaita. Vaaleista sävyistä tulee myös hieman kirkkaampia. Tämä tuottaa kuvaan valoa lisäävän ja pehmentävän vaikutelman. Jos Sumulle määritetään negatiivisia arvoja, saadaan aikaan päinvastainen lopputulos, ja kuvasta tulee tummempi ja yksityiskohtia korostava. Kuvan kirkkauden taso putoaa ja korostuksia ja keskisävyjä terävöitetään, kun dynaaminen alue ulotetaan entistä alemmas.
* Valkotasapaino
Jos kuvan valkoisissa tai harmaissa kohdissa on lieviä värivivahteita tai värivirheitä, tämän ryhmän säätimillä voidaan palauttaa kuvan alkuperäinen ulkoasu.
Harmaasävyjen poimija: Valitse poimija ja napsauta sen jälkeen valkoista tai harmaata aluetta, jossa ei tulisi olla väritystä. Kuvan valkotasapaino säädetään automaattisesti tahattoman sävyn poistamiseksi.
Väriympyrä: Selaa värikenttää liikuttamalla hallintapistettä keskustasta poispäin, kunnes kuva näyttää luonnolliselta.
* Valikoiva kirkkaus
Jotta voisit muokata tiettyjen osien kirkkautta muihin alueisiin vaikuttamatta, käytössäsi on viisi erillistä kirkkaudensäätöä.
Mustat: Tämä liukusäädin vaikuttaa ainoastaan kuvan tummimpiin alueisiin. Parhaiden tulosten aikaansaamiseksi jätä sekä Valkoisten että Mustien editointi viimeiseksi.
Täytevalo: Tämän liukusäätimen lisääminen voi saada varjoisten (muttei mustien) alueiden yksityiskohdat näkymään paremmin täysikontrastisessa valokuvassa.
Keskitaso: Alue, johon tämä liukusäädin vaikuttaa, käsittää valaistuksen koko keskialueen.
Korostukset: Tämä liukusäädin vaikuttaa kuvan kirkkaisiin kohteisiin. Sitä voidaan käyttää vaimentamaan välähdyksien, heijastusten tai kirkkaan auringonpaisteen vuoksi ylivalottuneita alueita.
Valkoiset: Tämä liukusäädin vaikuttaa kuvan "valkoisena" pidettyihin kohtiin. Editoi Valkoiset ja Mustat viimeisenä.
* Valikoiva värikylläisyys
Siinä missä oletusarvoinen Värikylläisyyden korjaus lisää värikylläisyyttä tasaisesti koko spektrissä, Valikoiva värikylläisyys mahdollistaa päävärien tai sekoitettujen värien yksilöllisen korostamisen tai himmentämisen. Jos esimerkiksi sininen vaikuttaa liian voimakkaalta, sitä voidaan laimentaa muiden värien säilyttäessä intensiteettinsä.
* Säädöt
Tuonnin aikana Studio havaitsee automaattisesti tiettyjä parametreja, mutta erilaiset tekijät saattavat joskus johtaa virheelliseen tunnistukseen. Säätöjen avulla voidaan tarvittaessa muuttaa mitä tahansa näistä kuvien perusominaisuuksista.
Alfa
Valokuvassa voi olla alfakanava eli 8-bittinen harmaasävyinen kuvataso, joka määrittää kunkin kuvapisteen läpinäkyvyystason valokuvassa. Jos haluat poistaa alfakanavan, valitse Ohita alfa -asetus.
Limittäminen
Jos kuvan Limittämisasetukset tunnistettiin väärin tuonnin aikana, valitse oikea asetus tämän pudotusvalikon avulla.
Stereoskooppinen 3D
Jos 3D-kuvan formaatti tunnistettiin väärin tuonnin aikana, valitse oikea stereoskooppinen asettelu tästä pudotusvalikosta.
* Rajaa
Käytä tätä työkalua korostamaan tiettyä osaa kuvasta tai poistamaan ei-toivottuja osia.
Kuvan rajaaminen.
Rajauskehys: Valittuasi rajaustyökalun kuvan päälle ilmestyy kehys, jonka kokoa voi muuttaa. Kuvan rajaaminen tehdään vetämällä kehyksen reunoilta tai kulmista. Voit myös säätää kehyksen paikkaa vetämällä kehyksen keskeltä rajauksen jälkeen.
Kuvasuhde: Asetuspalkin Kuvasuhde-pudotusvalikkoa voidaan käyttää varmistamaan, että rajauskehys säilyttää kuvan toivotut vakiomittasuhteet kokoa muutettaessa. Se tukee vakiokuvasuhdetta (4:3) ja laajakuvaa (16:9).
Esikatselu: Tämä toiminto näyttää rajatun kuvan ilman sitä ympäröivää materiaalia. Voit palata muokkausnäkymään painamalla Esc tai napsauttamalla kuvaa.
Tyhjennä, Peruuta ja Käytä: Tyhjennä palauttaa rajauskehyksen alkuperäisiin mittasuhteisiinsa, Peruuta lopettaa ja poistaa tehdyt muokkaukset, Käytä tallentaa muokatun kuvan poistumatta editorista.
* Suorista
Tämän korjauksen avulla voit suoristaa kuvan, jossa elementit, joiden tulisi olla täysin pysty- tai vaakasuorassa, ovat huomattavasti kallellaan. Ellet ole rajannut kuvaa, korjaus muuttaa kokoa dynaamisesti samalla kun kierrät, etteivät kulmat jää huomattavasti kuva-alueen ulkopuolelle. Rajattuun kuvaan ei tehdä koon muuttamista, kunhan tyhjien kulmien täyttämiseen on käytettävissä ylimääräistä materiaalia.
Valmiina kuvan suoristamiseen (tähtäinristikolla).
Useita Suoristamiseen liittyviä toimintoja löytyy työkalurivistä esikatselun alapuolella.
Opasviivojen valinnat: Kaksi painiketta työkalupalkin vasemmassa äärireunassa asettavat toimintatilan viivoille, jotka asettuvat esikatselukuvan päälle opastamaan suoristamista. Kumman tahansa painikkeen valitseminen poistaa toisen painikkeen valinnan. Ristikkotähtäin-painike (vasemmanpuoleisin) lisää kaksi hiirellä vedettävissä olevaa ristikkäistä viivaa, joita voidaan käyttää todellisen pysty- ja vaakasuuntaisen suoristuksen viitteenä missä kohden kuvaa tahansa. Ruudukko-painike tuottaa muuttumattoman, toistuvan kuvion koko kuvan päälle.
Kuvakulman säätäminen: Kiertämisen asteen määrittämiseksi voit käyttää joko liukusäädintä työkalupalkissa kuvan alapuolella, tai napsauttaa ja pitää pohjassa hiiren kakkospainiketta samalla, kun vedät hiirellä kuvan yli. Kiertäminen on mahdollista 20 astetta molempiin suuntiin.
Tyhjennä, Peruuta ja Käytä: Tyhjennä palauttaa kuvan alkuperäiseen tilaansa, Peruuta lopettaa ja poistaa tehdyt muokkaukset, Käytä tallentaa muokatun kuvan poistumatta editorista.