Schijfprojecten : Authoring-gereedschappen (tabblad Authoring van oudere versies)
Authoring-gereedschappen (tabblad Authoring van oudere versies)
In de Schijf-editor biedt de tijdlijnwerkbalk een aantal authoring-gereedschappen die u direct kunt gebruiken zonder van venster of weergave te wisselen.
Gereedschappen op de werkbalk van de Schijf-editor.
Link maken: De knop koppelt het momenteel geselecteerde hoofdstuk in de player aan de locatie van de tijdlijn-scrubber.
Koppeling invoegen: Deze knop dient voor het werken met menu’s met meerdere pagina’s door alle bestaande knopkoppelingen (vanaf de momenteel geselecteerde hoofdstukknop in de player) één positie naar het einde te verplaatsen.
In een menu met meerdere pagina’s kan het invoegen van een koppeling een kettingreactie teweegbrengen, waarbij een bestaande koppeling naar de volgende pagina wordt gedwongen, een koppeling van daar naar de volgende pagina enzovoort tot de laatste pagina die indien nodig wordt gemaakt.
Link verwijderen: Klik op deze knop om de link/koppeling tussen de knop in het menu en de hoofdstukmarkering op het hoofdstukspoor te verwijderen. Een ‘niet-gekoppelde’ hoofdstukmarkering blijft op het hoofdstukspoor staan. Het niet-gekoppelde hoofdstuk kan handmatig worden gekoppeld door het te slepen naar een andere knop in het menuvoorbeeld. Het is ook mogelijk een niet-gekoppeld hoofdstuk te behouden; in dit geval werkt het tijdens de weergave om door de schijf te springen met de desbetreffende knop op uw afstandsbediening. U kunt ook met de rechtermuisknop op een of meerdere hoofdstukmarkeringen klikken en Geselecteerde link verwijderen kiezen.
Knop cyclus: Klik op de pijlen naar links en rechts van deze knop om door de beschikbare knoppen te scrollen en ze te activeren voor bewerking. Klik op het bijschrift van de knop om dit te bewerken. U kunt knoppen ook selecteren door op de knopkoppelingen in de player te klikken bij het bekijken van een voorbeeld van een menu.
Thumbnail instellen: Klik op deze knop om een thumbnail-afbeelding van het frame te maken op de scrubber-positie van de tijdlijn. Deze wordt weergegeven op de geselecteerde menuknop bij knop cyclus als het om het type thumbnail gaat. Zie Menuknoppen (tabblad Authoring van oudere versies) voor meer informatie over menuknoptypes.
Niet-gekoppeld hoofdstuk maken: Tenzij de tijdlijn-scrubber precies bij een hoofdstuk- of return-markering is geplaatst, voegt u via deze knop een hoofdstukmarkering toe aan het hoofdstukspoor, maar deze wordt niet aan een menu gekoppeld. Een niet-gekoppeld hoofdstuk kan ook worden gemaakt door op het hoofdstukspoor net boven de andere tijdlijnsporen te dubbelklikken.
Het niet-gekoppelde hoofdstuk kan desgewenst later handmatig worden gekoppeld door het te slepen naar een knop in het menuvoorbeeld. Een niet-gekoppeld hoofdstuk heeft echter ook een handig en nuttig doel: tijdens de weergave vormt het een van de pauzepunten bij het bladeren door een DVD met de knop springen op de afstandsbediening.
Hoofdstuk verwijderen: Wanneer de tijdlijn-scrubber bij een hoofdstuk staat, krijgt de knop Niet-gekoppeld hoofdstuk maken de tegenovergestelde functie (en een ander symbool). Klik erop om zowel de hoofdstukmarkering en de link naar een menu (indien aanwezig) te verwijderen. U kunt hoofdstukken verwijderen met de opdracht Geselecteerde hoofdstukken verwijderen het contextmenu wanneer één of meerdere hoofdstukmarkeringen zijn geselecteerd. Om de links van hoofdstukmarkeringen te verwijderen, zodat de koppeling verdwijnt maar ze wel op het hoofdstukspoor blijven staan, gebruikt u Geselecteerde links verwijderen in hetzelfde menu.
Return maken: Tenzij er al een markering op de positie van de tijdlijn-scrubber staat, voegt u met deze knop een return-markering aan het hoofdstukspoor toe.
Een return-markering is alleen actief tijdens de weergave als de weergave is gestart vanuit hetzelfde menu waarmee de markering is verbonden. (Op de tijdlijn dient de kleur van de markering overeen te komen met de kleur van het bijbehorende pictogram van het menu in de menulijst.) Zodra de weergave bij het frame dat is gekoppeld aan een actieve return-markering komt, wordt er teruggekeerd naar het bijbehorende menu.
Return verwijderen: Als er een return-markering op de scrubber-positie staat, verandert de knop Return maken in Return verwijderen (het symbool verandert ook).
U kunt ook de knop Hoofdstuk verwijderen en de opdracht Geselecteerde hoofdstukken verwijderen in het contextmenu gebruiken om return-markeringen te verwijderen.
* Tijdlijnbewerkingen van hoofdstuk- en terug-naar-markeringen
Hoofdstuk- en terug-naar-menumarkeringen zijn gekoppeld aan bepaalde frames op de tijdlijn. Hier wordt de weergave gestart vanuit een schijfmenu (hoofdstukken) of beëindigd om terug te gaan naar het originele menu (returns). Beide typen markeringen kunnen met de muis worden gesleept om de locatie in de film te wijzigen.
Als u bij het bekijken van een voorbeeld van een menu een hoofdstukmarkering van het hoofdstukspoor naar een knop op de player sleept, dan wordt de knop gekoppeld. De tegenovergestelde bewerking, een knop van de player naar een punt op het hoofdstukspoor slepen, is een alternatieve methode om een nieuwe hoofdstukmarkering te maken.
Een project met één of meer schijfmenu’s moet een permanent geplaatste markering aan het einde van het hoofdstukspoor hebben. Op deze manier weet u zeker dat een hoofdstuk op de schijf dat wordt weergegeven ook over een geldige return beschikt. De laatste return-markering kan dus niet worden verwijderd.