Bewerken : Clipbewerkingen
Clipbewerkingen
De projecttijdlijn biedt uitgebreide ondersteuning voor het selecteren, aanpassen, trimmen, verplaatsen en kopiëren van clips.
* Selecteren
Selecteer clips in voorbereiding op het uitvoeren van bewerkingen. Een geselecteerde clip krijgt een oranje kader op de tijdlijn en in het storyboard, en wordt oranje weergegeven in de Navigator.
U selecteert één clip door er met de muis op te klikken. Eerdere selecties worden verwijderd. Voor een snelle meervoudige selectie klikt u in een open tijdlijndeel en sleept u een selectieframe dat de gewenste clips doorkruist. Om alle clips met één opdracht te selecteren, klikt u op Ctrl+A.
Om een selectie te verwijderen, klikt u op een gat op de tijdlijn.
* Meervoudige selectie met toetsenbord en muis
Voor het creëren van complexere meervoudige selecties, klikt u met de linkermuisknop en drukt u op Shift, Ctrl of beide.
Een reeks clips selecteren: Klik op de eerste clip en Shift-klik op de laatste. De twee clips samen definiëren een begrenzende rechthoek, of een selectiekader, waarin alle clips worden geselecteerd.
Selectie van één clip in- en uitschakelen: Gebruik Ctrl-klik om de selectiestatus van een losse clip te veranderen zonder de rest te beïnvloeden.
De rest van het spoor selecteren: Gebruik Ctrl+Shift-klik om alle clips te selecteren die beginnen op of na de beginpositie van de clip waarop u hebt geklikt. Deze functie is met name handig als u snel de rest van de tijdlijn ‘uit de weg’ wilt hebben voor het invoegen van nieuw materiaal, of voor het handmatig naar links rimpelen om tijdlijngaten te dichten.
* Clips groeperen en groepering opheffen
U kunt meerdere clips selecteren en groeperen, zodat u ze kunt samenvoegen. Vectorobjecten groeperen of de groepering opheffen:
1 Selecteer twee of meer clips op de tijdlijn.
2 Klik met de rechtermuisknop op een van de geselecteerde clips en kies Groeperen > Groeperen.
Om de groepering van de selectie op te heffen, klikt u met de rechtermuisknop op een groep en kiest u Groeperen > Degroeperen.
NB: U kunt ook de optie Groep opslaan als project gebruiken om de groep als een afzonderlijke film op te slaan. Zie voor meer informatie
* Aanpassen
Terwijl u langzaam met de muisaanwijzer over de clips op de tijdlijn gaat, ziet u dat de vorm verandert in een pijl bij het bereiken van de zijkanten van de clips. Dit betekent dat u kunt klikken en slepen om de grens van de clip aan te passen.
Hierdoor verandert de lengte van een losse clip op de tijdlijn in de modus overschrijven (omdat de invoegen-modus synchronisatieproblemen zou veroorzaken). Als u het begin van een clip naar rechts sleept, verschijnt er een gat aan de linkerkant. Als er clip direct links naast de aangepaste clip staat, vervangt u deze door naar links te slepen.
De aanpassingsaanwijzer verschijnt ook wanneer de muis boven de uiteindes van een gat komt – een lege ruimte op het tijdlijnspoor met ten minste één clip aan de rechterkant ervan.
Het aanpassen van gaten in de modus overschrijven, zoals bij clips, is niet erg nuttig. Gaten zijn echter handig bij het uitvoeren van bewerkingen in de smart-modus als u een individueel spoor naar links of rechts wilt rimpelen en resulterende synchronisatieproblemen negeert. Het aanpassen van gaten vindt daarom plaats in de modus invoegen.
Zelfs wanneer er geen gat beschikbaar is, kunt u hetzelfde resultaat verkrijgen door Alt ingedrukt te houden tijdens het aanpassen van de zijkanten van een clip.