Maskers en beweging volgen : Een vormmasker gebruiken om specifieke gebieden te bewerken
Een vormmasker gebruiken om specifieke gebieden te bewerken
U kunt een Vormmasker gebruiken om veel bewerkings- en creatieve taken te voltooien door de gewenste Maskereigenschappen en Achtergrondeigenschappen in te stellen.
Functies zijn onder andere:
Dekking: Maak transparante gebieden op basis van vormen, tekst, penseeltreken of kleur die u met de Toverstaf hebt geselecteerd.
Kleurcorrectie: Maak een gebied selectief helderder of verwijder de verzadiging uit alle behalve één element, versterk de kleuren in bepaalde gebieden en meer.
Kleur omkeren: Keer kleuren om in het geselecteerde gebied.
Kleur vervangen: Selecteer één kleur en vervang deze door een andere kleur.
Zwart-wit: Maak een zwart-witfilmeffect, waarbij bepaalde gebieden hun kleur behouden.
Zoomen en vergroten: Pas uitvergrotingseffecten toe op geselecteerde gebieden.
Filters zijn onder andere:
High-pass
Low-pass
Dichroïsch
Kleur
In het deelvenster Masker (links) en het voorbeeldgebied Masker in het deelvenster Player (rechts) kunt u maskers maken, bekijken, bewerken en hiervoor eigenschappen instellen.
* Een vormmasker maken
1 Voer een van de volgende handelingen uit:
Selecteer een clip die u wilt maskeren in de tijdlijn en klik op Masker om het deelvenster Masker weer te geven (dat de ruimte deelt met het deelvenster Bibliotheek en Editor). Klik op Masker maken om een maskertrack toe te voegen boven de clip en automatisch een masker te maken (gele balk) die overeenkomt met de lengte van de geselecteerde clip.
Klik in de tijdlijn met de rechtermuisknop op een trackkop waarboven u een masker wilt toevoegen. Kies Nieuw spoor invoegen > Maskertrack. Houd Ctrl ingedrukt en sleep langs de maskertrack om de lengte van het masker in te stellen (gele balk).
2 Klik in het deelvenster Masker op Vorm maken.
3 Kies een van de vormgereedschappen aan de linkerkant van het voorbeeldvenster Masker en maak een of meer vormen.
4 Pas in het deelvenster Masker de eigenschappen van de vorm aan, waaronder de modus Transformeren waarmee u de interactie tussen vormen bepaalt.
5 Als u een dynamisch masker wilt maken, gebruikt u de keyframes in het deelvenster Masker om de eigenschappen geleidelijk aan te passen.
6 Als u de vormen voor meer complexe maskers wilt organiseren, klikt u op Een nieuwe groep toevoegen (onder in het deelvenster Masker). U kunt zoveel vormen en groepen als gewenst toevoegen.
7 Klik in het deelvenster Masker op Functie (vrijwel boven in het deelvenster).
8 Kies in het vervolgkeuzemenu van het gebied Maskereigenschappen of Achtergrondeigenschappen de optie Functie of Filter en kies een functie of filter vanuit het overeenkomstige vervolgkeuzemenu.
9 Pas de instellingen aan om het gewenste effect te verkrijgen.
Als u een effect wilt verwijderen, kiest u Geen in het vervolgkeuzemenu.
10 Als u een dynamisch masker wilt maken, gebruikt u keyframes om de maskereigenschappen geleidelijk te wijzigen.