Geluid en muziek : Audiofuncties van Pinnacle Studio
Audiofuncties van Pinnacle Studio
Op de tijdlijn van uw film- of schijfproject gedragen audioclips zich vrijwel hetzelfde als andere typen clips, maar de tijdlijn heeft ook een paar functies voor audio alleen.
In deze groep knoppen voor de tijdlijnwerkbalk hebben de gemarkeerde knoppen met audio te maken: Audiomixer, Song maken, Voice-over, en Audio Ducking.
Met de knop aan het rechteruiteinde van de werkbalk activeert u audio scrubbing.
De tijdlijnwerkbalk bevat bijvoorbeeld een knop voor een pop-up audiomixer waarmee u de clipdynamiek met keyframes kunt besturen. Met een knop kunt u een ScoreFitter-clip met achtergrondmuziek maken; met een andere knop kunt u commentaar opnemen en met een derde knop kunt u Audio Ducking toepassen. Verderop op de werkbalk bevindt zich een wisselknop voor audio scrubbing; waarmee u stukjes van de audio kunt horen terwijl u de scrubber over de tijdlijn verplaatst.
* De Bibliotheek
Audio- en muziekclips komen in uw producties vanuit de bibliotheek, die kan omgaan met audiobestanden in wav-formaat, mp3-formaat en andere standaardformaten. Wanneer u audiobestanden aan uw productie wilt toevoegen, kunt u dit doen door het gewenste item rechtstreeks vanuit de bibliotheekbrowser naar de projecttijdlijn te slepen.
* Audiocorrecties
Wanneer u een audioclip op de tijdlijn selecteert en het deelvenster Editor > Correcties opent, kunt u verschillende reparaties en aanpassingen uitvoeren, zodat u ruisonderdrukking, compressie of de equalizer kunt toepassen. In tegenstelling tot effecten (hierna besproken), kunnen deze gereedschappen ook wordt toegepast op audio-items in de bibliotheek. Wanneer u het item later in een project gebruikt, komen de correcties erbij; u kunt het item indien gewenst verder wijzigen vanaf de tijdlijn. Correcties zijn niet-destructief. Dit houdt in dat het gecorrigeerde audiobestand op geen enkele manier wordt gewijzigd.
* Audio-effecten
Wanneer u een audioclip op de tijdlijn selecteert en het deelvenster Editor > Effect opent, beschikt u over een aantal manieren om de audioclips te verbeteren of transformeren of er andere leuke dingen mee te doen. In tegenstelling tot de zojuist besproken correctiegereedschappen, kunnen effecten niet rechtstreeks op bibliotheekitems worden toegepast. Dit kan alleen binnen een project. De effecten beschikken over standaardwaarde-parametercombinaties die u naar wens kunt aanpassen.