Korrigeringar : Korrigera foton
Korrigera foton
De fem korrigeringarna som finns i Fotoredigeraren är Förstärk, Justeringar, Beskärning, Räta ut och Röda ögon. De första två styrs av paneler som öppnas i det övre högra hörnet i Fotoredigeraren, och de övriga tre styrs interaktivt i bildförhandsgranskningen.
* Förstärk (foton)
Det här alternativet öppnar panelen för bildkorrigering, där det finns verktyg för att korrigera färg- och ljusproblem. Verktygen kan även användas kreativt för att anpassa utseende eller stileffekter som förbättrar, och inte bara reparerar, originalmaterialet. De presenteras i grupper som beskrivs nedan.
* Automatik
De två specialverktygen i den här gruppen ändrar bilden automatiskt efter analys av ljusstyrkespektrat. Du kan ändra verktygsinställningarna ytterligare manuellt för att anpassa justeringarna, vid behov.
Vitbalans: När du markerar kryssrutan Vitbalans beräknas en inställning för färgtemperatur för bilden och reglaget Färgtemperatur visas. Använd skjutreglaget för att anpassa inställningen interaktivt när du förhandsgranskar.
Nivåer: När du markerar den här kryssrutan aktiveras automatisk belysningsjustering, och en uppsättning med tre kontroller öppnas. Den första är Optimering, en lista där du kan ställa in ett övergripande funktionsbeteende för verktyget genom att välja antingen ”Kontrast” (endast optimering av kontrast) eller ”Full” (allmän belysningsoptimering).
Reglagen Ljusstyrka och Lyster har ett intervall från –10 till +10. Inställningen noll motsvarar ingen ändring av det automatiskt valda värdet. Ljusstyrka ger en allmän ökning eller minskning av ljusstyrkan i hela bilden. Lyster, som i första hand är utformad för bilder med människor, liknar mättnadskontrollen men minimerar onaturligt övermättade hudtoner.
* Grunder
Med den här gruppen kontroller kan du justera de allmänna ljusegenskaperna för bilden.
Ljusstyrka: Med denna kontroll kan du justera ljusstyrkan på ett sätt som påverkar ljusa och mörka områden i bilden lika mycket. För finjustering av ljusstyrkan använder du istället verktyget Selektiv ljusstyrka (se nedan).
Kontrast: Denna kontroll ökar skillnaden mellan de ljusa och mörka partierna i bilden. Att dra upp kontrasten ger mer liv till ett gråaktigt foto, men samtidigt riskerar man att tappa detaljer i områden som är mycket mörka eller ljusa.
Temperatur: Kontrollen Temperatur ändrar tonerna så att en bild verkar varmare eller kallare. Inomhusbelysning som glödlampor eller levande ljus uppfattas som varm, medan dagsljus, i synnerhet skugga, uppfattas som kallt. Förändringarna påverkar främst de gula och blå tonerna i bilden, och har liten effekt på grönt och magenta.
Färgmättnad: Denna funktion reglerar färgintensiteten i en bild. Ett ökat värde gör färgerna livligare, eller till och med grälla. Drar man ner värdet blir bilden mer och mer gråaktig, tills det bara är grå nyanser kvar. För finjustering av färgmättnaden använder du i stället Selektiv färgmättnad. En relaterad justering är Lyster, som ofta är att föredra i porträtt då den bevarar naturliga hudtoner.
Klarhet: Vid ökning av Klarhet ökar kontrasten i mellantonerna, vilket har en tendens att skärpa kanterna i en bild. En liten ökning av Klarhet förbättrar ofta bildens övergripande intryck.
Dis: En ökning av Dis gör bilden ljusare genom att det dynamiska intervallet uppåt komprimeras. Det som ursprungligen var svart blir grått. Ljusare toner blir också ännu ljusare, men i minskande grad. Detta ger samtidigt mer ljus och en mjukhet i bilden. Motsatt resultat, mörkning och detaljering, uppnås genom att ställa in negativa värden för Dis. Detta sänker ljusstyrkan i bilden, skärper markeringar och mellantoner genom en expansion nedåt av det dynamiska intervallet.
* Vitbalans
Om de vita eller grå områdena i en bild har en vag färgton kan du återställa bilden till ett naturligt utseende med den här kontrollen.
Gråskaleväljaren: Aktivera väljaren och klicka i ett nominellt vitt eller grått område på bilden där det inte borde finnas någon färg. Bildens vitbalans justeras automatiskt så att oönskade nyanser försvinner.
Färgcirkel: Använd färgfältet genom att flytta kontrollpunkten bort från mitten tills en naturlig bild uppnåtts.
* Selektiv ljusstyrka
För att kunna redigera särskilda områden med ljusstyrka i en bild utan att påverka andra finns fyra separata kontroller för ljusstyrka:
Svart: Skjutreglaget påverkar bara de mörkaste områdena i bilden. För bästa resultat, redigera både Svart och Vitt sist.
Fyllnadsljus: Ökar du värdet med detta skjutreglage får du bättre detaljer i skuggiga (men inte svarta) områden i ett foto med full kontrast.
Mellannivå: Detta skjutreglage påverkar allt ljus på mellannivå.
Högdagrar: Skjutreglaget påverkar de ljusaste områdena i bilden. Med den kan man dämpa överexponerade områden som uppstått av blixt, reflexer eller starkt solsken.
Vitt: Skjutreglaget ändrar de delar av bilden som uppfattas som vita. Ändra Vitt och Svart sist.
* Selektiv mättnad
Där standardverktyget Färgmättnad ökar färgmättnaden lika mycket över hela spektrumet använder du Selektiv färgmättnad för att välja primär- och sekundärfärger som ska förstärkas eller försvagas. Om till exempel bildens blå nyanser upplevs som för starka kan det blå dämpas medan övriga färger behåller sin intensitet.
* Justeringar
Under import hittar Studio automatiskt vissa parametrar, men olika faktorer kan då och då leda till felaktiga identifieringar. Justeringar tillåter att dessa grundegenskaper för bilden vid behov kan ändras.
Alfa
Ditt foto kan ha en Alfa-kanal, ett 8-bitars bildplan i gråskala som definierar en genomskinlighetsnivå för varje bildpunkt i fotot. Om du vill ta bort alfakanalen väljer du alternativet Ignorera alfa.
Sammanflätning
Om bildens alternativ för Sammanflätning identifierades felaktigt under importen ska du använda den här listan för att göra korrekta inställningar.
Stereoskopisk 3D
Om formatet på en 3D-bildfil identifierades felaktigt under importen kan du ställa in korrekt stereoskopisk layout med den här listan.
* Beskär
Använd detta verktyg för att lyfta fram ett särskilt avsnitt av bilden eller för att ta bort oönskade komponenter.
Beskära en bild.
Begränsningsruta (beskärningsruta): När du väljer beskärningsverktyget läggs en justerbar ruta över bilden. Dra i rutans sidor och hörn för att beskära bilden, eller dra mitten av beskärningsrutan efter beskärning för att justera positionen.
Bredd-/höjdförhållande: Med listan Bredd-/höjdförhållande i kontrollfältet kan du behålla proportionerna när du ändrar storlek på bilden. Standardförhållande (4:3) och vidvinkel (16:9) stöds.
Förhandsgranskning: Denna funktion visar den beskurna bilden utan material runtom. Tryck på Esc eller klicka på bilden för att återgå till redigeringsläget.
Rensa, Avbryt och Använd: Rensa återställer begränsningsrutan till sina ursprungliga dimensioner. Avbryt avslutar utan att spara ändringar som gjorts. Använd sparar den ändrade bilden utan att avsluta redigeraren.
* Räta ut
Med denna korrigering kan du räta ut en bild med vågräta eller lodräta element som lutar. Om du inte har beskurit bilden ändrar den storlek dynamiskt när du roterar för att hindra att hörnen blir synligt avskurna. Med en beskuren bild sker ingen storleksändring så länge det finns extramaterial att fylla hörnen med.
Klar att räta ut en bild (med hårkors).
Flera funktioner som rör Räta ut finns på verktygsfältet under förhandsgranskningen.
Hjälplinjer: De två knapparna längst till vänster på verktygsfältet ställer in de hjälplinjer som finns på förhandsgranskningen som hjälp vid upprätning. Väljer du den ena knappen så avmarkeras den andra. Knappen Hårkors (längst till vänster) lägger till ett par korsade linjer som kan dras med musen och användas som referenspunkt för exakt lodräta och vågräta linjer var som helst i bilden. Knappen Rutnät skapar ett fast rutnät över hela bilden.
Ange vinkel: För att ställa in vinkeln på rotation kan du antingen använda skjutreglaget på verktygsfältet nedanför bilden eller klicka och hålla nere vänster musknapp och dra över bilden. Rotation på upp till 20 grader i endera riktningen stöds.
Rensa, Avbryt och Använd: Rensa återställer bilden till dess ursprungliga utseende, Avbryt avslutar utan att spara ändringar som gjorts och Använd sparar den ändrade bilden utan att avsluta redigeraren.