Titelredigeraren : Förinställda rörelser
Förinställda rörelser
Fliken Rörelser i Förinställningsväljaren innehåller animeringsrutiner som gör Titelredigeraren mycket kraftfull. Dessa rörelser tilldelas till och fungerar på enskilda lager i din titel. Rörelserna delas upp i tre klasser utifrån hur stor del lagrets uppspelningstid de påverkar: ingång, betoning och utgång.
En ingångsrörelse styr början av lagret – det vill säga när det första gången visas i titeln vid körning.
En betoningsrörelse bibehåller publikens fokus på innehållet i ett lager genom att tillföra något som fångar uppmärksamheten under visningstiden på skärmen.
En utgångsrörelse tar bort lagret från scenen igen och avslutar dess uppspelningstid.
Varje lager kan innehålla högst en rörelse av varje typ. Alla rörelser är dock valfria och det är alltså fullt möjligt att ha en titel utan några rörelser alls.
* Samlingen Rörelser
I var och en av de tre rörelsetyperna kan de flesta animeringarna grupperas i flera standardklasser utifrån hur de agerar.
Bokstavsbaserade rörelser fungerar med enskilda bokstäver i ett textobjekt (andra typer av lager behandlas som om de bestod av en enda bokstav). I ingångsrörelsen "Bokstäver vänder" visas till exempel bokstäverna i textlagret först från sidan, och roterar sedan på plats en och en tills alla är i normalläge.
Ordbaserade rörelser fungerar på liknande sätt, men med ord som den minsta enheten i animeringen. I ingångsrörelsen "Ord från nederkant" flyter orden i lagret upp, ett och ett, från bildrutans underkant till sin plats.
Radbaserade rörelser är avsedda för lager med flera rader text som behandlas i turordning I ingångsrörelsen "Rader bakifrån" kommer varje textrad fram på skärmen längs ett spår som ger illusionen av att texten kommer från en plats bakom åskådaren.
Sidbaserade rörelser påverkar hela lagret samtidigt. Ett exempel är ingångsrörelsen Tunna rullar, som rullar lagret i rätt position ovanifrån, som om det var målat på sidan av en rullande tunna.
* Matcha ingångs- och utgångsrörelser
De flesta ingångsrörelser har en motsvarande utgångsrörelse som de kan kombineras med om man vill ha en konsekvent visuell effekt. Till exempel kan ett lager som börjar med rörelsen ”Ord från oändlighet” passas ihop med ”Ord till oändlighet”. Men detta är bara en av flera möjligheter och alltså inget krav. Du har möjligheten att blanda och para ihop rörelser av de tre typerna på vilket sätt du vill.
Förinställningsväljaren innehåller ingångs-, betonings- och utgångsrörelser. Varje lager i en titel kan använda en rörelse av varje typ.
* Förhandsgranska rörelser
Du förhandsgranskar en viss rörelse i ett visst lager genom att först välja lagret och sedan öppna fliken Rörelser i Förinställningsväljaren och föra muspekaren över miniatyrbilderna. Medan du håller musmarkören där börjar en ändlös slinga spela upp en förhandsvisning av titelns rörelse i Redigeringsfönstret, så att du omedelbart kan se effekten.
* Lägga till rörelser
Lägg till en viss rörelse till ett visst lager genom att först välja lagret och sedan göra något av följande:
Klicka på rörelsens miniatyrbild i Förinställningsväljaren.
Dra rörelsens miniatyrbild från Förinställningsväljaren till ett tillgängligt lager (ett som inte är dolt av andra lager) i Redigeringsfönstret.
Dra rörelsens miniatyrbild från Förinställningsväljaren till ett lager eller i en lagergrupp i lagerlistans rubrik.
Genom att använda någon av dessa metoder läggs rörelsen till lagret. Den nya rörelsen ersätter eventuell befintlig rörelse av samma typ i det lagret. Mer information om hur du arbetar med rörelser i lagerlistan finns i Lagerlistan.