360-video
360-video on interaktiivinen videotyyppi, joka mahdollistaa katselun kaikkiin suuntiin vaihtamalla katselukulmaa toiston aikana. Katselukulmaa voi hallita kosketusnäytöllä, ruudun säätimillä tai liikuttamalla katselulaitetta, kuten älypuhelinta tai tablettia, eri suuntiin. 360-video edellyttää erityisen 360-videosoittimen (esimerkiksi YouTube ja Facebook tarjoavat 360-videosoittimen).
360-videon editointi
Pinnacle Studion avulla voit editoida seuraavia 360-videomateriaalityyppejä: yhtäsuorakulmainen, yksinkertainen kalansilmä ja kaksinkertainen kalansilmä (saat lisätietoja 360-videokamerasi käyttöohjeista). Voit esimerkiksi trimmata videota ja lisätä otsikkoja tai objekteja. Huomaa, että kaikkia tehosteita ei voi käyttää 360-videoissa. Voit myös muuntaa kalansilmämateriaalin yhtäsuorakulmaiseksi.
360-videon muuntaminen peruskuvaksi
Voit muuntaa 360-videon peruskuvaksi Pinnacle Studiossa. Toistaessasi 360-videota voit asettaa yleisöllesi katselukulman, joka vastaa toiminnaltaan sitä kun katsoja kääntää päätään katsoakseen eri suuntiin. Voit sitten viedä editoidun videon normaalina tiedostona – erityistä soitinta ei vaadita videota varten (ei interaktiivinen).
Kun muunnat 360-videota peruskuvaksi, kaksinkertainen esikatseluikkuna helpottaa näkymän valitsemista ja säätämistä Katselunseuraajaa säätämällä.
Tiny Planet- ja Rabbit Hole -videotehosteet
Voit käyttää Yhtäsuorakulmaisesta pallomaiseen panoraamaan -tehostetta luodaksesi tiny planet -tyylisiä videoita, rabbit hole -tyylisiä videoita ja kaikkea tältä väliltä.
Jos käsittelet kalansilmä- tai kaksoiskalansilmä-360-videota, voit muuntaa tiedoston yhtäsuorakulmaiseksi ja viedä 360-tiedoston. Tämän jälkeen voit käyttää Yhtäsuorakulmaisesta pallomaiseen panoraamaan -tehostetta.
Kun käytät tehostetta, video muunnetaan tavalliseen formaattiin jossa on neliökuvasuhde.
Voit vahvistaa pallomaisen panoraamavideon asetukset napsauttamalla Aikajanan asetukset -painiketta .
Voit käyttää avainruutuja säätääksesi panoraamatehostetta kun videota toistetaan.
* 360-videon editointi ja vienti
1 Vedä 360-video Muokkaa-työtilassa Kirjastosta aikajanaan.
Jos haluat muuntaa 360-kalansilmämateriaalin yhtäsuorakulmaiseksi, napsauta aikajanassa olevaa leikettä hiiren kakkospainikkeella, valitse 360-video ja napsauta Yksinkertaisesta kalansilmästä yhtäsuorakulmaiseen tai Kaksinkertaisesta kalansilmästä yhtäsuorakulmaiseen.
2 Napsauta aikajanalla Aikajanan asetukset -painiketta ja aseta seuraavat:
Kuvasuhde – valitse 360-video (2:1)
Koko – saat aikaan parhaat tulokset valitsemalla korkeimman mahdollisen resoluution
3 Muokkaa videota Pinnacle Studiossa. Voit esimerkiksi:
Trimmata videota
Lisätä otsikon tai kohteen
Luo pysäytyskuvatehoste (Ajan pysäytys)
Huomaa: Kun lisäät otsikon tai kohteen 360-videoon, napsauta hiiren kakkospainikkeella kohdetta aikajanalla ja valitse 360-video > Peruskuvasta 360 muuntaaksesi median 360-muotoon.
4 Kun olet tehnyt muokkaukset, tallenna tiedosto ja napsauta Vie.
5 Varmista Vienti-välilehdessä, että Sama kuin aikajana -valintaruutu on merkitty (valintamerkki tulee näkyviin) Asetukset-alueella.
6 Napsauta Aloita vienti.
* 360-videon editointi ja muuntaminen peruskuvaksi
1 Vedä tuotu 360-video Muokkaa-työtilassa Kirjastosta aikajanaan.
2 Napsauta aikajanalla videota hiiren kakkospainikkeella ja valitse 360-video ja napsauta jotain seuraavista:
Yhtäsuorakulmaisesta vakioon
Yksinkertaisesta kalansilmästä vakioon
Kaksinkertaisesta kalansilmästä vakioon
Kaksinkertainen esikatselutila avautuu. 360-lähde-video on vasemmalla ja 360-esikatselu on oikealla.
3 Säädä Katselunseuraajaa 360-lähde-ruudussa valitaksesi suunnan. 360-esikatselu-ruutu näyttää päivitetyn näkymän.
Katselunseuraaja tulee näkyviin näyttöön punaisena neliön muotoisena osoittimena, jonka keskellä on hiusristikko.
4 Aloita videon toisto napsauttamalla Toista. Voit milloin tahansa säätää katselukulmaa vetämällä Katselunseuraajan uuteen sijaintiin.
Avainruudut lisätään, kun säädät Katselunseuraajaa. Voit hienosäätää avainruutuja esikatselualueen alapuolella olevilla säätimillä.
Avainruudut näkyvät esikatseluruutujen alla heti osoittimen alla. Avainruutusäätimien avulla voit siirtyä edelliseen avainruutuun, poistaa avainruudun, siirtyä seuraavaan avainruutuun sekä säätää avainruutujen välisen siirtymän asetuksia.
5 Tee tarvittavat lisämuutokset videoprojektiin ja tallenna.
6 Napsauta Vie, valitse haluamasi asetukset Studio Exporterissa ja napsauta Aloita vienti.
* Tiny planet- tai Rabbit hole -tehosteen käyttäminen 360-videossa
1 Napsauta aikajanalla yhtäsuorakulmaisessa formaatissa olevaa 360-videota hiiren kakkospainikkeella ja valitse kontekstivalikosta 360-video > 360-videon muuntaminen > Yhtäsuorakulmaisesta pallomaiseen panoraamaan.
Editori-paneeli avautuu, ja siinä näytetään Yhtäsuorakulmaisesta pallomaiseen panoraamaan -säätimet.
2 Näytä Soitin-ruudussa Aikajana-näkymä ja siirrä kohdistin kohtaukseen jota voit käyttää aloituskohtana.
Jos aiot käyttää avainruutuja, voit lisätä ne Editori-paneelissa. Lisätietoja on kohdassa Avainkehysten käyttäminen.
3 Vedä Editori-paneelissa Zoomaus-liukusäädintä asettaaksesi näytön kentän.
4 Säädä Tiny Planet/Rabbit Hole -valitsinta tai kirjoita arvo vastaavaan kenttään.
Tiny Planet: Arvo 180 luo sfäärin käyttämällä videon alareunaa keskuksena.
Rabbit Hole: Arvo 360 luo sfäärin käyttämällä videon yläreunaa keskuksena.
Voit testata toimintoja asettamalla arvon välillä 0–360, ja käyttää avainruutuja siirtymän hallitsemiseen.
5 Säädä Kierto-valitsinta tai kirjoita arvo kiertääksesi videon haluamasi sijaintiin.
6 Toista video käyttämällä Aikajana-näkymää arvioidaksesi asetuksesi. Tee tarvittavat säädöt asetuksiin tai avainruutuihin.
Huomaa: Palauta kaikki säätimet valitsemalla Valitse esiasetus -valikossa Oletus.