Montaasieditorin käyttäminen
Jokaisessa montaasipohjassa on koloja video- ja kuvasisältöä varten. Montaasieditorissa näitä koloja edustavat pudotusalueet. Useimmissa pohjissa on ainakin yksi pudotusalue, joissakin jopa kuusi. Joissakin on myös tekstikenttiä ja muita erityisominaisuuksien määrittämiseen tarvittavia muuttujia. Voit asettaa oletustavan, jolla sisältö skaalataan montaasin elementteihin sopivaksi (sovitus, rajaus tai ei skaalausta). Saat lisätietoja katsomalla kohtaa
Ohjauspaneelin projektiasetukset (
Montaasin skaalaus).
Montaasieditorilla voit määrittää pohjan elementtejä, kuten video- ja kuvaleikkeitä, ominaisuusasetuksia ja tekstikenttiä. Leikkeitä saat lisättyä vetämällä ne editorin kompaktista Kirjastosta ja pudottamalla alueet Soittimen alapuolelle.
Montaasieditori on jaettu viiteen osaan:
1 Vasemmalla olevan Kirjaston kompaktin version kautta pääset käsiksi videoihisi ja valokuviisi.
2 Oikealla on muokkauspaneeli, joka sisältää kaikki mallin parametrien vaatimat tekstikentät ja muut säätimet.
3 Soitin näyttää muutostesi tulokset.
4 Esikatselun alla ovat pudotusalueet videolle ja kuville.
5 Aikajanalla on kahvat sisääntulo- ja poistumisaikojen säätämistä varten.
Montaasileikkeiden sisäinen trimmaus
Kun montaasi käynnistyy tai loppuu käyttäjän määritettävissä olevaan määrään koko kehyksen kokoista videokuvaa (ja monessa tapauksessa asia onkin näin), Montaasieditorin aikajanasta löytyy kahvoja sisääntulo- ja poistu-toimintojen ajoille – mikä tarkoittaa täysien kehysten osien kestoja. Napsauttamalla ja vetämällä kahvaa vasemmalle tai oikealle voit muokata kummankin kestoa erikseen. Leikkeen keskiosa – eli animoitu osa – lyhenee tai pitenee vastaavasti. Jos haluat säätää sisääntuloa ja poistumista vaikuttamatta keskiosan pituuteen, napsauta kahvojen välissä ja vedä.
Osa Montaasieditori-ikkunaa, jossa on aikajana (alhaalla) ja pudotusalueet videolle tai kuville (keskellä). Kirjaston alemmat osat ja Soitin ovat myös näkyvissä. Säädä montaasin ajoitusta napsauttamalla ja vetämällä aikajanaa.
Tarkempi selvitys mallin rakenteesta on kohdassa
Montaasimallin rakenne.
Pudotusalueiden käyttö
Pudotusalueiden tyhjentäminen: Alileikkeen saa poistettua pudotusalueelta napsauttamalla pudotusaluetta hiiren kakkospainikkeella ja valitsemalla kontekstivalikosta Poista media.
Alileikkeen äänen mykistäminen: Joissakin pudotusalueissa on äänisymboli, joka tarkoittaa, että kyseiselle alueelle lisättävään videoon kuuluva ääni tulee osaksi montaasileikkeen ääntä. Jos et halua käyttää ääntä, mykistä alileike napsauttamalla äänisymbolia.
Alileikkeen aloituksen valitseminen: Pudotusalueella oleva video voidaan säätää alkamaan alileikkeen tietystä kohdasta. Säädä aloitusruutua napsauttamalla ja vetämällä pudotusalueella olevaa leikkeen alku -liukusäädintä. Näppäimistön vasemmalla ja oikealla nuolinäppäimillä on kätevä tehdä hienosäätöjä.
Jos työstämäsi pudotusalue on aktiivinen kyseisessä aikaindeksissä, esikatselu näyttää kaikki alkukehykseen tehdyt muutokset. Alileikkeen aloitusruutua hienosäätäessä hankaaja kannattaa siirtää kohtaan, jossa Soittimen esikatselusta on eniten hyötyä.
Leikkeen alku -liukusäätimen käyttäminen ei muuta sen paremmin alileikkeen sijaintia teemaleikkeen sisällä kuin sen kestoakaan vaan ainoastaan alileikkeestä käytettävää osaa. Jos asetat alileikkeen alun niin myöhään, että video loppuu, kun sen alue on edelleen aktiivinen, alileikkeen viimeinen kehys jäädytetään, jotta varattu aika täyttyy.
Tehosteiden lisääminen pudotusalueilla: Montaasialileikkeisiin voi lisätä video- tai äänitehosteita vetämällä tehosteen pudotusalueelle. Tavalliseen tapaan magentan värinen juova leikkeen yläosassa osoittaa, että tehosteita on käytetty.
Tehosteiden poistaminen pudotusalueilla: Etsi kohdasta Tehosteet alueen kontekstivalikko Poista kaikki -komennolle tai Poista-alivalikolle, josta voit valita poistettavan tehosteen.
Huomaa: Jos poistat tai vaihdat pudotusalueella olevan median, myös kaikki siihen käytetyt tehosteet poistetaan.