Het gedeelte voor schijfmenu’s van de Bibliotheek bevat een collectie menu’s voor een reeks gelegenheden en een groot aantal visuele stijlen. Elk menu bestaat uit een achtergrondfoto, een teksttitel en een set navigatieknoppen voor het menu.
Als u een schijfmenu wilt toevoegen aan uw productie, kiest u de categorie Schijfmenu's in de bibliotheek en sleept u een menu naar de menulijst. Voor het bewerken van de handelingen die aan menuknoppen zijn toegewezen, gebruikt u de authoring-gereedschappen op de tijdlijn samen met de Player; u kunt ook geautomatiseerde hulp krijgen van de Hoofdstukwizard. Voor het aanpassen van het uiterlijk van een menu (of het geheel zelf maken van een menu) gebruikt u de Menu-editor.
Elk menudesign in de bibliotheek heeft twee uitvoeringen: hoofd en meerdere pagina's.
Hoofdmenu: In de meeste producties is het eerste menu dat de kijker ziet een menu van dit type. Hoofdmenu’s bevatten meestal knoppen met de standaardbijschriften Film afspelen en Scèneselectie; u kunt deze desgewenst wijzigen. Hoewel u de koppelingbestemmingen van de knoppen ook zelf kunt bepalen, is het handig voor de kijker als u zich aan de conventie houdt. De knop Film afspelen wordt gewoonlijk geconfigureerd om de weergave van de film vanaf het begin te starten, en Scèneselectie schakelt meestal naar een submenu met koppelingen naar de ‘hoofdstukken’ van uw film.
Menu met meerdere pagina’s: Een menu voor scèneselectie bevat meestal meer hoofdstukknoppen dan op één scherm passen. Om dit probleem op te lossen, ondersteunt Pinnacle Studio menu’s met meerdere pagina’s, met extra knoppen speciaal voor navigatie tussen menu’s. De werking van deze knoppen is ingebouwd. Met de knoppen volgende en vorige kan de kijker door de pagina’s van hetzelfde menu lopen en met een knop home keert de kijker terug naar het eerste menu van het project.
Tip: Als u de hoofdmenu’s naast elkaar wilt weergeven met de bijbehorende menu’s met meerdere pagina’s in de bibliotheek, klikt u met de rechtermuisknop in het grijze deel naast een menu en kiest u Sorteren op > Naam.
Het aantal hoofdstukknoppen per pagina varieert afhankelijk van het menudesign; een criterium voor het selecteren van een menu is het aantal clips waarmee u wilt werken. Als u een ander aantal knoppen in een bepaald menu wilt, kunt u knoppen toevoegen of verwijderen in de Menu-editor, die wordt gestart na klikken op de knop Bewerken op de player. Zie De Menu-editor (tabblad Authoring van oudere versies) voor details.
Menu’s met minder knoppen bieden meestal meer ruimte voor bijschriften; menu’s met veel knoppen hebben afgekorte bijschriften of helemaal geen bijschriften. Of u bijschriften wilt, en of ze eenvoudig ("Hoofdstuk 1") of beschrijvend ("Taart snijden") moeten zijn, is afhankelijk van uw authoring-stijl en de inhoud van uw film.
Alleen het eerste menu in de Menulijst is automatisch beschikbaar voor de gebruiker (en alleen als er inhoud op de tijdlijn is als eerste hoofdstuk). Menu’s die later worden toegevoegd, worden pas onderdeel van het menusysteem van uw productie wanneer ze aan het eerste menu koppelt. De koppeling kan indirect zijn, met een of meerdere tussenliggende menu’s, maar het menu is pas bereikbaar als er een koppeling is gemaakt. Zo’n menu wordt aangegeven met het symbool rechtsonder de thumbnail van het pictogram in de Menulijst.
De player geeft tevens een speciale indicatie aan menuknoppen die nog niet zijn gekoppeld aan een tijdlijnlocatie (een hoofdstuk) of een ander menu. Een gekoppelde knop toont met welk hoofdstuk (bijv. ‘C1’) of menu (bijv. ‘M1’) deze is verbonden. Een niet-gekoppelde knop vertoont echter een vraagteken. (Als de knopindicators niet zichtbaar zijn, klik dan op het vakje Toon/verberg hoofdstuknummering onder de player.)