Audiofuncties van de tijdlijn

Behalve spoorbeheerfuncties beschikt het kopgedeelte van de tijdlijn ook over een aantal audioknoppen.

Hoofdweergaveniveau

Back to Top

Onder de tijdlijnspoorkoppen bevindt zich een hoofdweergaveniveaulampje. Wanneer u een voorbeeld van het project weergeeft, is de gehele uitvoer van alle sporen, zoals die op dat moment zijn gemengd, zichtbaar.

 

Onder de tijdlijnspoorkoppen bevindt zich een hoofdweergaveniveaulampje.

Modus Audiomixer

Back to Top

Spoorniveau: Met bovenste regelaar kunt u het uitvoerniveau van het spoor als geheel instellen. U kunt de standaardwaarde herstellen door op de regelaar te dubbelklikken. Er wordt dan geen algehele wijziging toegepast op het oorspronkelijke volume van de clips op het spoor.

Clipniveau: Met de onderste schuifregelaar stelt u het niveau van de huidige clip op de scrubberpositie in. Als er momenteel geen clip op het spoor is geselecteerd, is deze tweede regelaar niet beschikbaar. U regelt de volumeomtrek van een clip met keyframes, zoals direct hieronder wordt beschreven. Wanneer u gebruik maakt van keyframing, kunt u met het aanpassen van de schuifregelaar nieuwe keyframes maken of bestaande verplaatsen.

Klik op het diamantpictogram van het audiospoor om keyframing voor audio te activeren.

De Panner

Back to Top

Met dit gereedschap kunt u de schijnbare locatie van de geluidsbron regelen met betrekking tot een luisteraar binnen een "surroundluisterveld". Net als het clipvolumegereedschap werkt dit met keyframes die aan de clip zijn toegewezen en is dus alleen actief wanneer de tijdlijnscrubber op een audioclip of een videoclip met synchrone radio is geplaatst. De omtreklijn voor panwijzigingen is blauw.

Wanneer u de tijdlijn wilt bewerken, worden alle panningacties in de surroundmodus uitgevoerd, zodat u alleen te maken hebt met een enkele versie van de Panner-knoppen. De surround gepande clips kunnen omlaag worden gemengd naar andere uitvoerconfiguraties wanneer het bewerken van het project voltooid was. Op deze manier kunt u met een enkele set panningbeslissingen voor alle indelingen die u uiteindelijk produceert.

De wijzigingen die met dit gereedschap zijn gemaakt, gelden alleen voor de huidige clip. Deze blijven gekoppeld aan de clip, ook als u deze naar een ander spoort verplaatst of kopieert.

U opent de Panner door op het rasterpictogram in de trackkop te klikken wanneer de modus Audiomixer is geactiveerd. Deze knop wordt grijs weergegeven als er geen clip op het spoor op de scrubberpositie is geplaatst. De geluidsbron wordt gemarkeerd door een blauwe punt op een tweedimensionaal raster. De luisteraar bevindt zich in het midden met het gezicht naar voren.

De clipaudio plaatsen via de Panner in dialoogmodus. Let erop dat de pictogrammen van de voorluidsprekers in de hoeken doorzichtig zijn om aan te geven dat deze in deze modus niet worden gebruikt. Zoals hier is ingesteld, hoort de luisteraar de audio van het spoor vanaf de rechterkant.

Selectielijst

De vervolgkeuzelijst boven aan het venster Panner biedt drie methoden voor het distribueren van het geluid via de set van zes surroundluidsprekers.

5.1 is de beste instelling voor algemene doeleinden voor het reproduceren van natuurlijk geluid. Gebruik deze instelling voor algemene atmosferische geluiden, zoals blaffende honden of passerende auto's. De vijf hoofdluidsprekers worden vertegenwoordigd door pictogrammen in het werkgebied. De zesde, de LFE-luidspreker (low-frequency-effecten) heeft een te lage toonhoogte om positionele hints te bieden. Het niveau ervan in de surroundmix wordt geregeld met een schuifregelaar onder het werkgebied.

Middelste kanaal uit is de voorkeursinstelling voor een onderdompelend muzieknummer.

Dialoogmodus combineert de middenluidspreker met de twee achterluidsprekers. Deze combinatie is geschikt voor spraak via meerdere luidsprekers.

Het werkgebied van Panner

In het hoofdgedeelte van het Panner-venster wordt schematisch een luistergebied met een standaard luidsprekeropstelling weergegeven. Het kruispictogram in het midden van het gebied geeft de positie van de luisteraar aan.

Met een blauw regelpunt wordt de positie van de geluidsbron ingesteld. De luidsprekersymbolen aan de rand van het werkgebied tonen een standaard 5.1 surroundluidsprekeropstelling.

Als u de geluidsbronpositie in één dimensie, horizontaal of verticaal wilt regelen, gebruikt u respectievelijk de schuifregelaar aan de onderkant of rechterkant van het werkgebied.

LFE-kanaal: Surround ondersteunt een speciaal subwooferkanaal (de ".1" in "5.1") waarmee u de laagste frequenties voor bijzondere effecten kunt versterken of afzwakken. U regelt de LFE-verbetering met de schuifregelaar onder het werkgebied. Omdat het oor niet de exacte locatie van deze laagfrequente geluiden kan horen, is LFE niet toegewezen aan een positie in de ruimte.

Keyframeknoppen: Met de keyframeknoppen onder aan het paneel kunt u keyframes toevoegen, verwijderen en van de ene naar de andere gaan. Met het symbool Toevoegen wordt automatisch overgeschakeld naar Verwijderen als u zich bevindt op een bestaande positie van een keyframe.

Bevatte deze pagina de gewenste informatie? Stuur ons feedback.