Behandling af klip
Projektets tidslinje giver dig omfattende support til markering, justering, trimning, flytning og kopiering af klip.
* Markering
Du skal markere klip som forberedelse til at udføre redigeringshandlinger på dem. Et markeret klip får en orange ramme på tidslinjen og i storyboardet og vises som massiv orange i mappetræet.
Klik på et klip med musen for at markere det. Eventuelle tidligere markeringer fjernes. Hvis du hurtigt vil markere flere klip på én gang, skal du klikke på et åbent tidslinjeområde og derefter trække en markeringsramme frem, så den berører alle de klip, du skal bruge. For at markere alle klip med en enkelt kommando skal du trykke på Ctrl+A.
Klik på et tilfældigt område i et mellemrum på tidslinjen for at rydde en markering.
* Flere markeringer med tastatur og mus
For at foretage mere komplekse markeringer af flere filer skal du venstreklikke, mens du holder Skift, Ctrl eller begge taster nede.
Markering af en række klip: Klik på det første, og hold Skift nede, mens du klikker på det sidste. Disse to klip definerer sammen en markeringsramme, hvori alle klip markeres.
Slå markering af et enkelt klip til/fra: Hold Ctrl nede, og klik for at ændre et enkelt klips markeringstilstand uden at påvirke andre klip.
Markér resten af sporet. Hold Ctrl+Skift nede, og klik for at markere alle de klip, der er placeret på eller efter startpositionen for det markerede klip. Denne funktion er især praktisk, når du ønsker hurtigt at "fjerne" resten af din tidslinje for at indsætte nyt materiale, eller når du manuelt vil skubbe mod venstre for at lukke mellemrum på tidslinjen.
* Gruppering af klip og ophævelse af gruppering
Du kan markere og gruppere flere klip, så du kan flytte dem samtidigt. Sådan grupperes eller ophæves gruppering af klip:
1 Markér to eller flere klip på tidslinjen.
2 Højreklik på et af de markerede klip, og vælg Gruppe > Gruppér.
Hvis du vil ophæve grupperingen af markeringen, skal du højreklikke på en gruppe og vælge Gruppe > Ophæv gruppe.
Bemærk: Gruppér som projekt for at gemme gruppen som en selvstændig film. Se Film i film (indlejrede projekter) for at få flere oplysninger.
* Justering
Når du bevæger musemarkøren langsomt hen over klippene på tidslinjen, vil du opdage, at den ændrer sig til en pil, når den krydser siderne på hvert enkelt klip. Pilen angiver, at du kan klikke og trække for at justere klippets grænser.
Justering ændrer længden af et enkelt klip på tidslinjen i tilstanden Overskriv (eftersom tilstanden Indsæt ville give synkroniseringsproblemer). Hvis du trækker begyndelsen af et klip mod højre, opstår der et mellemrum på venstre side. Hvis der findes et klip umiddelbart til venstre for det klip, du er ved at justere, overskrives dette klip, hvis du trækker til venstre.
Justeringsmarkøren vises også, når du holder musen stille over enderne af et mellemrum, som er et tomt stykke på tidslinjen med mindst ét klip til højre.
Det viser sig, i modsætning til klip, at justering af mellemrum ikke er så nyttigt i tilstanden Overskriv. Mellemrum kan dog være praktiske, når du redigerer i tilstanden Smart, hvis du ønsker at skubbe et enkelt spor mod venstre eller højre og ignorere alle de synkroniseringsproblemer, der derved opstår. Justering af mellemrum forekommer derfor i tilstanden Indsæt.
Selvom der ikke er tilgængelige mellemrum, kan du opnå samme resultat ved at holde Alt nede, mens siderne på et klip justeres.
* Skalering
De første to indstillinger er forbundet med behandlingen af de klip, som ikke er i overensstemmelse med det aktuelle tidslinjeformat, når de hentes ind i projektet. Se Tidslinjeværktøjslinjen.
Tilpas viser billedet med dets korrekte billedforhold, hvor det er skaleret så stort som muligt uden beskæring. De dele af rammen, som ikke anvendes, behandles som gennemsigtige.
Udfyld bibeholder ligeledes billedforholdet, men skalerer det, så der ikke er nogen ubrugt plads tilbage på skærmen. Dele af billedet vil blive beskåret, hvis billedforholdene ikke passer.
Prøv Panorering og zoom, hvis du vil finjustere dit klips skaleringsopførsel yderligere.
Behold alfa, Fjern alfa, Generér alfa: Disse kommandoer anvendes på indhold, der har en alfakanal (som angiver gennemsigtigheden pixel for pixel). Den slags alfaoplysninger kan komme i konflikt med effekterne i Pinnacle Studio. Kommandoerne er ikke tilgængelige for rene lydklip.