Tidslinjeværktøjslinjen
Værktøjslinjen over tidslinjen har forskellige indstillinger, værktøjer og funktioner, som du kan anvende på tidslinjen og til redigering på tidslinjen. Disse er beskrevet i rækkefølge fra venstre mod højre.
* Tilpasning af værktøjslinjen
Tidslinjens værktøjslinje har flere knapper til at hjælpe med at gøre redigeringen nemmere. Der findes et sæt knapper til filmeditoren og et noget større sæt til diskeditoren. Knappen Brugertilpas værktøjslinje længst til venstre på værktøjslinjen gør det muligt at vælge, hvilken gruppe af de tilgængelige knapper du vil have vist.
Ved at klikke på knappen åbnes panelet. Her kan alle de andre værktøjslinjeknapper angives enkeltvis som synlige eller skjulte. De grå markeringer ved siden af knappen Tidslinjeindstillinger og et par andre angiver, at knapperne ikke kan vælges og vises som standard. Marker felterne ved de valgfri knapper, eller fjern markeringen, indtil værktøjslinjen er konfigureret efter behov, eller marker feltet Vælg alle for at vise alle knapper.
Nogle af kommandoerne, som åbnes med knapper, har også tastaturgenveje. Disse fungerer, uanset om knappen vises. (Se Appendiks C: Tastaturgenveje for at få flere oplysninger).
* Tidslinjeindstillinger
I standardtilstanden kopieres tidslinjeindstillingerne fra det første videoklip, du tilføjer til tidslinjen. Hvis dette giver dig det rigtige resultat, behøver du ikke at ændre dem.
Hvis du vil ændre billedets grundlæggende egenskaber i dit projekt, skal du klikke på knappen Udstyr for at åbne panelet tidslinjeindstillinger og konfigurere de fire indstillinger.
Billedforhold: Vælg mellem en visning på 4x3 eller 16x9.
Billeder: Vælg mellem Almindelig (2D) og Stereoskopisk (3D).
Størrelse: Vælg mellem de HD- og SD pixel- opløsninger, som er tilgængelige for det valgte billedforhold.
Billedhastighed: Vælg mellem en række billedhastigheder, som passer til de andre indstillinger.
Disse indstillinger kan ændres når som helst under produktionen af din film, men du bør være opmærksom på, at ændringer i billedhastigheden kan forårsage en lille forskydning af klippene på tidslinjen, når de justeres efter de nye billedgrænser.
Videomateriale, som ikke er i overensstemmelse med de valgte projektindstillinger, konverteres automatisk, når det anbringes på tidslinjen. Hvis du er ved at lave en stereoskopisk film, kan du bruge 2D-materiale, men det vil stadig blive vist i 2D, da både højre og venstre øjes perspektiver er de samme. 3D-materiale kan bruges på en 2D-tidslinje, men kun venstre øjes kanal vises.
Hvis du ønsker at vælge en helt bestemt videostandard for dit projekt i stedet for at være afhængig af formatet fra det først tilføjede klip, skal du åbne siden Projektindstillinger i programindstillingerne. Se Projektindstillinger i kontrolpanelet.
* Diskeditoren
Du kan forberede et projekt, som du ønsker at eksportere til MyDVD, ved at aktivere knappen Åbn Author-værktøjslinjen i tidslinjens værktøjsbar.
Du finder flere oplysninger om diskredigering under Diskprojekter.
* Lydmixer
Denne knap åbner det optimerede område for lydkontrol med værktøjer til justering af lydstyrke og adgang til panneren – en funktion til lydpanorering.
* ScoreFitter
ScoreFitter er den integrerede musikgenerator i Pinnacle Studio, der giver brugerkomponeret, afgiftsfri musik, som præcist tilpasses den varighed, du skal bruge i din film. Se ScoreFitter-baggrundsmusik.
* Titel
Knappen Titel åbner titeleditoren. Hvis ingen af de mange tilgængelige titler passer til dine behov, kan du lave din egen. Se Titler.
* 3D-titeleditor
3D-titeleditoren giver dig mulighed for at redigere forudindstillede 3D-titler og oprette dine egne 3D-titler. Du kan også oprette 3D-objekter.
* Stemmeoverlægning
Stemmeoverlægningsværktøjet giver dig mulighed for at optage kommentarer eller andet lydindhold live, mens du ser din film. Se Stemmeoverlægningsværktøjet.
* Lyd-ducking
Lyd-ducking bruges til automatisk at reducere lydstyrken, så du bedre kan høre et andet spor. Se Brug af lyd-ducking til automatisk justering af lydstyrke for at få flere oplysninger.
* Multikameraeditor
Multikameraeditoren er et arbejdsområde, hvor du kan fremstille professionelt udseende videoproduktioner på baggrund af materiale fra begivenheder, der er optaget med forskellige kameraer og fra forskellige vinkler. Se Multikameraredigering for at få flere oplysninger.
* Sporgennemsigtighed
Sporgennemsigtighed giver præcis styring af gennemsigtigheden i tidslinjen ved at åbne en tilstand, der gør det nemt at indstille keyframes og justere gennemsigtigheden efter keyframe. Se Sporgennemsigtighed for at få flere oplysninger.
* Bevægelsesspor
Du kan spore bevægelsen af elementerne i dine videoer og tilføje masker eller objekter, der følger den samme bevægelse. Se Bevægelsesspor for at få flere oplysninger.
* Split Screen
Du kan nemt oprette split screen-video i Pinnacle Studio, hvor du kan afspille flere videoer samtidig i en forudindstillet eller tilpasset skabelon. Se Split Screen-videoskabeloner for at få flere oplysninger.
* Indmarkering, Udmarkering, Ryd
Indmarkering giver dig mulighed for at indstille startpunktet for en trimning.
Udmarkering giver dig mulighed for at indstille slutpunktet for en trimning.
Ryd afmærk/afgræns fjerner alle trimningsmarkører.
* Barberblad (opdel klip)
Klik på knappen Barberblad for at opsplitte et eller flere klip ved afspilningslinjens position. Der slettes intet materiale ved denne handling, men hvert påvirket klip opdeles i to klip, som kan behandles hvert for sig med hensyn til trimning, flytning, tilføjelse af effekter osv.
Hvis der er markerede klip på et spor ud for afspilningslinjen, vil kun disse klip blive opdelt. Begge halvdele af disse klip forbliver, hvor de er, efter opdelingen.
Hvis der ikke er markerede klip ud for afspilningslinjen, vil alle de klip, der krydses af den, blive opdelt og de højre halvdele markeret for at gøre det lettere at fjerne disse, hvis du ønsker det.
Låste spor indgår ikke i opdelingshandlingen.
* Papirkurv
Klik på knappen Papirkurv for at slette alle valgte elementer fra tidslinjen. Se Sletning af klip for at få oplysninger om, hvordan andre tidslinjeklip kan påvirkes af sletningen.
* Snapshot
Hvis du under forhåndsvisning af en video på tidslinjen ser en frame, som du vil tage et stillbillede af, skal du klikke på knappen Snapshot. Derved oprettes et foto af billedet, som forhåndsvises. Billedet anbringes i mappen Snapshot i undermenuen Billeder i biblioteket.
Knappen Snapshot på tidslinjen er en hurtig metode til at fotografere en frame. Ved at bruge Snapshot-værktøjet i videoeditoren får du større kontrol. Se Snapshot for at få flere oplysninger om Snapshot-værktøjet.
* Markører
De tilgængelige markørfunktioner er identiske med dem, som findes i medieeditorerne for video og lyd. Se Markører.
Tidslinjemarkører betragtes, som om de hører til videosammensætningen ved det markerede punkt og ikke til et bestemt klip. Markører kan kun ændre placering under tidslinjeredigering, hvis ingen spor er låste, og hvis en klipmarkering indeholder alle sporene ved det markerede punkt.
* Markeringsværktøj
Dette standardværktøj giver dig mulighed for at vælge klip på din tidslinje. Det er et af de fem værktøjer, der lader dig justere klip på din tidslinje.
* Smutteværktøj
Giver dig mulighed for at trække på tidslinjen for at ændre, hvilke frames du ser (indhold), uden at påvirke klippets “vindue” (varighed), så du flytter beskæringsmarkørerne for kildeklippet. Se Anvendelse af smutte-, glide-, rulle- eller strækkeværktøjet på tidslinjen for at få flere oplysninger.
* Glideværktøj
Giver dig mulighed for at flytte klippets “vindue” langs tidslinjen uden at ændre varigheden, så du flytter beskæringsmarkørerne på tidslinjen for at afsløre andet indhold. Se Anvendelse af smutte-, glide-, rulle- eller strækkeværktøjet på tidslinjen for at få flere oplysninger.
* Rulleværktøj
Giver dig mulighed for at justere størrelsen af klippets “vindue”, hvilket påvirker varigheden af det valgte klip og det tilstødende klip. Du kan finde flere oplysninger under Anvendelse af smutte-, glide-, rulle- eller strækkeværktøjet på tidslinjen.
* Strækkeværktøj
Giver dig mulighed for at justere størrelsen af klippets “vindue”, så du ændrer varigheden på tidslinjen og udvider eller sammentrækker indholdet (justerer hastigheden) for at tilpasse dig den nye varighed uden at ændre ved de viste frames. Se Anvendelse af smutte-, glide-, rulle- eller strækkeværktøjet på tidslinjen for at få flere oplysninger.
* Trimningstilstand
Anbring tidslinjemarkøren i nærheden af klip som skal trimmes, og klik på knappen Trimningstilstand. Klik igen for at lukke trimningstilstand. Se Trimning af video for at få flere oplysninger.
* Dynamisk længde transitioner
Når en overgang tilføjes til tidslinjen, tildeles den typisk en standardlængde, der er konfigureret i Pinnacle Studio Kontrolpanel . Klik på knappen for at tilsidesætte standardlængden. Når knappen er fremhævet, kan overgangens varighed vælges ved at trække musen til venstre eller højre, mens overgangen anbringes i et klip. Se Overgange for at få flere oplysninger om overgange.
* Magnetisk indfangning
Tilstanden Magnet gør det lettere at indsætte klip ved at trække. Når tilstanden er aktiv, tiltrækkes klippene "magnetisk" til andre emner på tidslinjen, når de nærmer sig inden for en kritisk afstand. Dette gør det lettere at undgå de unødvendige – skønt ofte umærkeligt små – mellemrum mellem emner, som ellers ville vise sig under redigering. Hvis du bevidst ønsker at lave sådan et mellemrum, skal du ganske enkelt slå tilstanden fra for at placere klippet, hvor du vil.
* Lydspoling
I standardtilstanden kan et lydstykke i projektet kun høres under afspilning i forhåndsvisningen. Knappen Lydspoling på tidslinjens værktøjslinje giver dig en lydforhåndsvisning, selvom du kun spoler igennem din film ved at trække i tidslinjemarkøren.
Spolehjulet i afspilleren giver dig også mulighed for lydspoling.
* Redigeringstilstand
Redigeringstilstandsvælgeren til højre på tidslinjeværktøjslinjen bestemmer, hvordan andre klip opfører sig, når du laver redigeringsændringer.
Der er fem valgmuligheder, hvad angår redigeringstilstand: Smartredigering, Indsæt og Overskriv, 3-4-punkts redigering, Erstat. Standardtilstanden er Smartredigering, hvor Pinnacle Studio ud fra hver redigeringshandling vælger, hvilken strategi der skal anvendes: Indsæt, Overskriv eller en mere kompleks strategi.
Tilstanden Smartredigering er konstrueret til så vidt muligt at bevare synkroniseringen mellem tidslinjesporene. I situationer med redigering af flere spor, indgår klip typisk både i vandrette og lodrette sammenhænge. Når du har placeret delingerne omhyggeligt, så de f.eks. passer med rytmen på et musiklydspor, ville det være ærgerligt at ødelægge det hele, når du udfører flere redigeringer.
Tilstanden Indsæt er altid ikke-destruktiv: Den flytter andre klip på sporet, før den indsætter nyt materiale. Den fjerner også automatisk de mellemrum, der opstår ved fjernelse af materiale. Kun målsporet påvirkes. Alle tidligere synkroniseringer med andre spor til højre for redigeringspunktet går tabt.
Tilstanden Indsæt er mest nyttig i de tidlige stadier af et projekt, hvor du er ved at samle og arrangere klip på tidslinjen. Den sikrer, at intet materiale går tabt, og gør det meget let at omarrangere klip og sekvenser af klip.
I senere stadier, når strukturen i dit projekt er ved at være færdig, og du er begyndt at finsynkronisere materialet på de forskellige spor, er tilstanden Indsæt knap så brugbar. De samme egenskaber, som er så brugbare i de tidlige stadier ("skubbe"-opførslen), taler imod den i sidste del af projektet. Det er her, Overskriv kommer ind i billedet.
Overskriv Modus påvirker kun direkte det klip, du vælger. Når du ændrer længden eller placeringen af et klip i tilstanden Overskriv, vil det medføre, at tilstødende klip overskrives (hvis du forlænger), eller at der efterlades mellemrum (hvis du forkorter). Den vil aldrig påvirke synkroniseringen imellem sporene.
Tilstanden 3-4-punkts redigering byder på en hurtig og præcis metode til at føje klip til en sekvens på tidslinjen. Du kan bruge tilstanden 3-4-punkts redigering til ethvert projekt, men det virker særligt godt for projekter, hvor du vil justere klip præcist, såsom at matche illustrative klip med fortælling eller at matche klippene med bestemte dele af et lydspor. Se 3- og 4-punkts redigering for at få flere oplysninger.
Erstatningstilstand giver dig mulighed for at erstatte ét klip med et andet og samtidig bevare dets varighed, effekter og andre egenskaber. Det er især nyttigt, når du arbejder med skabeloner. Se Erstatning af et klip for detaljer.
* Brug af Alt-tasten til at tilsidesætte redigeringstilstand
For at ændre Indsæt til Overskriv eller omvendt skal du holde Alt-tasten nede, mens du udfører din redigering på sædvanlig måde. Du kan trykke på (eller slippe) Alt-tasten efter behov, når du indstiller redigeringen. Det vigtige er, i hvilken tilstand knappen er, når handlingen udføres – når du f.eks. har trukket et element hen på tidslinjen og slipper det.