Stop bevægelse
Stop-motion-funktionen i Studio Importer giver dig mulighed for at skabe animerede film ved at sammensætte enkelte frames fra en live kilde, som f.eks. et videokamera, et webkamera eller et DSLR. Resultatet af din Stop Motion-import bliver en samling optagne billeder og en projektfil, der er oprettet ud fra billederne.
For at forberede Stop-motion-importen skal du sørge for, at kameraet er tændt og sluttet til din computer, hvorefter du skal vælge fanen Stop bevægelse på fanen Importer fra panelet i Studio Importer. (Se Importkilder.) Før du starter optagelsen, skal du sørge for, at destinationsmappen, indstillingerne og filnavnet er konfigureret korrekt i de øvrige menuer.
Hvis dit kildeudstyr virker korrekt, bør der være en live forhåndsvisning i det centrale område af importørvinduet.
Når du er klar til at optage et billede, skal du klikke på knappen Konverter billede. En minivisning af den optagede frame tilføjes til billedbakken nederst i vinduet. Da dette er en stop-motion-sekvens, vil du som regel foretage små ændringer i scenen, efter hvert billede er optaget, for at skabe en illusion om bevægelse fra billede til billede.
Du kan bruge justeringsværktøjerne (linje, net eller cirkler) til at gøre arbejdet med at måle bevægelserne lettere. Du kan bruge tilstanden Løgskind, der benytter en spøgelsesagtig virkning, hvorved billeder, der kommer lige efter hinanden, bliver vist på samme tid i gennemsigtige lag, så forskellene tydeligt kan ses.
Antallet af billeder, der er taget indtil videre, og videoens varighed (baseret på det afrundede antal billeder) vises til højre under værktøjslinjen.
Du kan også importere billeder, som du allerede har optaget med henblik på stop-motion, ved at klikke på knappen Importér fil under værktøjslinjen.
Projektindstillinger
Du kan vælge blandt følgende indstillinger til dit stop-motion-projekt:
Billedforhold: Indstil til Standard (4:3) eller Widescreen (16:9)
Opløsning: Indstil til NTSC standard eller PAL standard
Billedhastighed: Højere billedhastigheder giver bedre kvalitet, men det kræver også flere optagne billeder.
Billedets varighed: Indstil varigheden for ethvert billede, du optager, så det passer til billederne. Jo større værdien er, jo færre billeder skal du optage, men resultaterne kan blive mere ujævne.
Værktøjslinjen for Stop-motion
Denne værktøjslinje indeholder transportknapper og andre funktioner til import af stop-motion. Fra venstre mod højre:
Video- og Frames-indikatorerne: Disse giver dig mulighed for at skifte imellem forhåndsvisning af den live videoforbindelse og forhåndsvisning af de optagede frames i billedbakken. Du kan gennemse - og om nødvendigt erstatte – bestemte frames uden at skulle slette andet materiale.
Automatisk optagelse: Knappen Automatisk optagelse slår funktionen til (orange ikon) eller fra (hvidt ikon). Klik på pilen for Automatisk optagelse for at angive indstillingerne (Optagelsesinterval og Varighed).
Navigationsknapper: Disse knapper er til forhåndsvisning af animationen. Du kan bruge disse knapper til at afspille, gå til start eller gå ét billede frem eller tilbage. Med knappen Afspil i løkke kan du gentage animationen kontinuerligt.
DSLR-optagelse: Disse valgfrie kontrolelementer kan bruges, når du har et kompatibelt DSLR-kamera sluttet til din computer (de fleste Canon DSLR'er understøttes på nuværende tidspunkt). Ikonet DSLR-optagelse er orange, når dit DSLR-kamera er tilsluttet. Med pileknappen kan du få adgang til dialogboksen DSLR-indstillinger. Her kan du styre dit DSLR-kamera. Dette sikrer ensartede resultater på tværs af billederne. Indstillingerne kan variere alt efter dit kamera og kameratilstanden. Det anbefales, at du indstiller dit kamera til manuel tilstand.
Autofokus (AF), Manuel fokus (MF) og Vis fokus: Disse valgfrie kontrolelementer kan bruges til at justere fokus for dit kamera i Pinnacle Studio, når du har et kompatibelt DSLR-kamera sluttet til din computer (de fleste Canon DSLR'er understøttes på nuværende tidspunkt). Dit kamera skal være indstillet til AF, for at du kan benytte disse fokuskontrolelementer på skærmen.
Tilstanden Løgskind: Knappen Tilstanden Løgskind slår funktionen til (orange ikon) eller fra (hvidt ikon). Klik på pilen for Tilstanden Løgskind for at angive indstillingerne. Den første skyder (Oprindeligt løgskind) viser forskellen i gennemsigtighed mellem det oprindelige billede og de efterfølgende billeder. Skyderen Rammer styrer det antal af billeder, ud over det aktuelle billede, der bliver vist på skærmen. Eksperimentér med at finde frem til de indstillinger, som fungerer bedst til din film.
Antallet af billeder, der er taget indtil videre, og filmens varighed (baseret på det afrundede antal billeder) vises til højre under værktøjslinjen.
Brug af billedbakken sammen med stop-motion
Når du klikker på Konverter billede (knappen er placeret under Stop-motion-værktøjslinjen), åbnes billedbakken, og den viser de billeder, som du optager. Du kan se starttidspunktet for hvert billede (tiden bliver vist oven over minivisningen). Du kan klikke på minivisningen for at vælge billedet. Du kan slette billedet ved at klikke på det røde skraldespandsikon oven over minivisningen. Du kan også indsætte et billede til højre for den valgte minivisning ved at klikke på Konverter billede. Bemærk: Du skal være i videotilstand for at kunne optage billeder (klik på Video til venstre for værktøjslinjen).
Justeringsværktøjer
Det kan være vanskeligt at måle bevægelserne i stop-motion-projekter. Ud over Tilstanden Løgskind, som er beskrevet ovenfor, kan du bruge følgende værktøjer:
Linje: Træk tværs over skærmen for at oprette en linje med noder, der markerer intervaller. Se efter den lyserøde node for at finde den foreslåede justering for din næste optagelse.
Net: Viser et overliggende net på skærmen
Cirkler: Viser et cirkelmønster på skærmen
Intervallet af noder, netlinjer og cirkler fastsættes af indstillingen Krydsningstid. Værdien (sekunder) fastsætter, hvor mange foreslåede optagelser, der skal udføres, hvilket er angivet af tidsrummet mellem intervallerne. Du kan bruge justeringsværktøjerne til at skabe jævne bevægelser eller som hjælp til at måle, hvor meget du skal bevæge emnet for at gøre bevægelsen hurtigere eller langsommere.
Eksport af animationen
Når du har tilføjet alle de ønskede billeder i animationen, skal du klikke på én af følgende indstillinger.
Eksporter til biblioteket: Konverterer billederne til en .axps-fil og importerer både .axps-filen og billedsamlingen til biblioteket. En .axps-fil er – på samme måde som en .axp-fil – en projektfil, som gør det nemt at genåbne et projekt i Stop-motion-tilstand i importøren, så du kan fortsætte med at arbejde på projektet på et andet tidspunkt. Det henviser til projektfiler.
Rediger i tidslinjen: Importerer billeder til biblioteket og føjer projektet til tidslinjen (redigeringstilstand) med henblik på yderligere redigering.
Sådan oprettes et stop-motion-projekt i Pinnacle Studio
Trinene nedenfor leder dig gennem den grundlæggende arbejdsgang i forbindelse med et stop-motion-projekt. Før du går i gang, er det bedst, hvis du har alle dine materialer parat, og at optagelsesområdet er klargjort med den ønskede lyssætning. Hvis du bruger et DSLR-kamera, der understøttes af Pinnacle Studio, skal du indstille kameraet til Manuel tilstand. Det anbefales, at du bruger et stativ.
* Sådan oprettes et stop-motion-projekt
1 Hvis du bruger et eksternt kamera til at optage dit stop-motion-projekt, skal du sørge for, at kameraet er sluttet til din computer, og at det er tændt og klar til at optage fotos. Indstil kameraet til manuel tilstand.
2 I Pinnacle Studio skal du klikke på knappen Importer (til højre for knappen Author). Studio Importer-vinduet åbnes.
3 Klik på Stop bevægelse.
Understøttede kameraer, der er sluttet til computeren og tændt, er angivet under Stop bevægelse. Klik på et kameranavn, og gør ét af følgende:
På kameraet skal du manuelt vælge de bedste indstillinger til din stop-motion-scene og justere fokus (du kan indstille linsen til MF for at fokusere manuelt).
Hvis du har et kompatibelt kamera (de fleste Canon- og Nikon DSLR'er understøttes), skal du klikke på pilen ved siden af knappen Kamera på værktøjslinjen under forhåndsvisningsområdet. I dialogboksen DSLR-indstillinger skal du vælge dit kamera på rullelisten og vælge indstillingerne for dit kamera ved at bruge forhåndsvisningsskærmen som vejledning. Foretag eventuelle justeringer, og klik på OK. Du kan derefter fokusere kameraet manuelt eller indstille linsen til AF-tilstand, og i Pinnacle Studio kan du aktivere Vis fokus for at vise kontrolelementerne på skærmen. Klik på Autofokus eller Manuel fokus. For Autofokus skal du trække rektanglet til fokusområdet. Kameraet justerer automatisk fokus. For Manuel fokus skal du klikke på plus- eller minussymbolet på forhåndsvisningsskærmen, indtil emnet er i fokus.
4 Vælg dine Projektindstillinger, og naviger dem til den ønskede placering, hvis du ønsker at ændre standarddestinationen for dine projektfiler i Gem til-området.
5 Når du ved, hvilken type bevægelse du ønsker at skabe, kan du vælge blandt forskellige typer justeringsværktøjer og definere indstillingen Krydsningstid (værdien er tidsmarkeret i sekunder).
6 Når du har klargjort dit emne, skal du klikke på Konverter billede.
7 Bevæg dit emne, som du ønsker det, og fortsæt med at optage et billede for hver bevægelse. Hvis du vil optage en serie simple bevægelser, kan du benytte Automatisk optagelse.
8 Når du er klar til at gennemse billederne, skal du klikke på knappen Afspil på værktøjslinjen for at vise filmen. Hvis du vil genaktivere knappen Konverter billede for at optage flere billeder, skal du klikke på Video i værktøjslinjen.
9 Når du er færdig, skal du klikke på knappen Importer til biblioteket eller Rediger i tidslinjen.
Hvis du ønsker at gemme projektet uden at eksportere det til Bibliotek, skal du klikke på knappen Gem i ved siden af Projektnavn. Du kan klikke på knappen Åbn (ved siden af Gem) for at få adgang til det gemte projekt.