Effecten : 360  Video
360  Video
360° Video is een type interactieve video waarmee de kijker in elke gewenste richting kan kijken door de weergavehoek tijdens het afspelen te wijzigen. De weergavehoek kan worden bestuurd met een touchscreen, besturingselementen op het scherm of door het weergaveapparaat, zoals een smartphone of tablet, in verschillende richtingen te verplaatsen. Voor 360° Video is een speciale 360°-videoplayer vereist (YouTube en Facebook hebben bijvoorbeeld 360°-videoplayers).
360° Video bewerken
In Pinnacle Studio kunt u 360°-video-opnamen met de rechthoekige indeling of in de indelingen enkel en dubbel vissenoog bewerken (raadpleeg de instructies van uw 360°-videocamera voor meer informatie). U kunt de video bijvoorbeeld bijsnijden of titels of objecten toevoegen. Niet alle effecten kunnen op 360°-video's worden toegepast. U kunt ook opnamen in de indeling vissenoog omzetten naar rechthoekig.
Een 360°-video omzetten in standaardvideo
U kunt een 360°-video tevens converteren naar standaardvideo in Pinnacle Studio. Tijdens het afspelen van de 360°-video kunt u de weergavehoek voor uw publiek instellen. U kunt dit vergelijken met een persoon die zijn of haar hoofd in verschillende richtingen draait. U kunt de bewerkte video vervolgens exporteren als standaardbestand. Er is geen speciale speler vereist voor de video (die niet interactief is).
Bij het converteren van een 360°-videobron naar een standaardvideo, kunt u met het dubbele voorbeeldvenster eenvoudig de weergave selecteren en aanpassen door de View Tracker aan te passen.
De video-effecten Miniplaneet en Peilloze diepte
U kunt het effect Rechthoekig naar bolvormig panorama gebruiken om video's in miniplaneet-stijl of peilloze diepte-stijl te maken of een effect dat daar tussenin valt.
Als u een vissenoog of dubbel vissenoog 360 -video heeft, kunt u het bestand omzetten in rechthoekig formaat en het 360 -bestand exporteren. Vervolgens kunt u dan het effect Rechthoekig naar bolvormig panorama toepassen.
Wanneer u dit effect toepast, wordt de video omgezet in een standaardindeling, met een vierkante hoogte-breedteverhouding.
U kunt de instellingen voor uw bolvormige panorama-video bevestigen door op de knop Tijdlijninstellingen te klikken.
U kunt keyframes gebruiken om het panorama-effect aan te passen terwijl de video wordt afgespeeld.
* Een 360°-video bewerken en exporteren
1 Sleep een 360°-video in de werkruimte Bewerken van de bibliotheek naar de tijdlijn.
Als u 360-video-opnamen in de indeling vissenoog wilt omzetten naar rechthoekig, klikt u met de rechtermuisknop op de clip in de tijdlijn, kiest u 360 Video en klikt u op Enkel vissenoog naar Rechthoekig of Dubbel vissenoog naar Rechthoekig.
2 Klik op de tijdlijn op de knop Tijdlijninstellingen en stel het volgende in:
Gezichtspunt — kies 360 Video (2:1).
Grootte — kies de hoogst mogelijke resolutie voor het beste resultaat.
3 Bewerk de video in Pinnacle Studio. U kunt bijvoorbeeld het volgende doen:
De videoclip trimmen
Een titel of object toevoegen
Een stilstaand beeld-effect creëren (met Tijd stilzetten)
Opmerking: Wanneer u een titel of een object wilt toepassen op een 360°-video, klikt u met de rechtermuisknop op het item op de tijdlijn en kiest u 360 Video > Standaard naar 360 om de media te converteren naar 360°-media.
4 Wanneer u klaar bent met het bewerken, slaat u het bestand op en klikt u op Exporteren.
5 Controleer op het tabblad Exporteren of het selectievakje Zelfde als tijdlijn is ingeschakeld (er wordt een vinkje weergegeven in het vakje) in het gedeelte Instellingen.
6 Klik op Exporteren starten.
* Een 360°-video bewerken en converteren naar standaardvideo
1 Sleep een geïmporteerde 360°-video in de werkruimte Bewerken van de bibliotheek naar de tijdlijn.
2 Klik op de tijdlijn met de rechtermuisknop op de video en kies 360 Video en klik op een van de volgende opties:
Rechthoekig naar standaard
Enkel vissenoog naar standaard
Dubbel vissenoog naar standaard
Er wordt een dubbele voorbeeldmodus geopend met Bron van 360 Video aan de linkerkant en Voorbeeldweergave 360 Video aan de rechterkant.
3 Pas in het deelvenster Bron van 360 Video de View Tracker aan om een richting te kiezen. Het deelvenster Voorbeeldweergave 360 Video wordt bijgewerkt met de gekozen weergave.
De View Tracker wordt op het scherm weergegeven als een rode vierkante markering met een dradenkruis in het midden.
4 Selecteer Afspelen om de video af te spelen. U kunt de weergavehoek op elk gewenst moment aanpassen door de View Tracker naar een nieuwe positie te slepen.
Er worden keyframes toegevoegd wanneer u de View Tracker aanpast. U kunt de keyframes fijn afstemmen met de besturingselementen onder het voorbeeldvenster.
Keyframes worden onder de voorbeeldvensters, direct onder de schuifregelaar, weergegeven. Met de besturingselementen van de keyframes kunt u naar het vorige keyframe gaan, een keyframe verwijderen, naar het volgende keyframe gaan en de instellingen voor de overgang tussen keyframes aanpassen.
5 Breng alle gewenste, aanvullende wijzigingen aan in het videoproject en sla het vervolgens op.
6 Klik op Exporteren, kies de gewenste instellingen in de Studio Exporter en klik op Exporteren starten.
* Een miniplaneet- of peilloze diepte-effect toepassen op een 360-video.
1 Klik op de tijdlijn op een 360-video in het rechthoekige formaat en kies 360 Video > 360 videoconversie > Rechthoekig naar bolvormig panorama in het contextmenu.
Het deelvenster Editor wordt geopend met de besturingselementen voor Rechthoekig naar bolvormig panorama.
2 Activeer de weergave Tijdlijn in het deelvenster Player in en ga met de scrubber naar een scène die u als beginpunt kunt gebruiken.
Als u keyframes wilt gebruiken, kunt u deze toevoegen in het deelvenster Editor. Zie Keyframes gebruiken voor meer informatie.
3 Sleep de schuifregelaar Zoom in het deelvenster Editor om het gezichtsveld in te stellen.
4 Pas de draaiknop Miniplaneet of Peilloze diepte aan of typ een waarde in het overeenkomstige vak.
Miniplaneet: Met een waarde van 180 maakt u een bol met de onderrand van de video als het midden.
Peilloze diepte: Met een waarde van 360 maakt u een bol met de bovenrand van de video als het midden.
U kunt experimenteren en waarden tussen 0 en 360 instellen, en u kunt keyframes gebruiken om de overgang te besturen.
5 Pas de draaiknop Rotatie aan of typ een waarde om de video in de gewenste positie te draaien.
6 Speel de video af in de weergave Tijdlijn om uw instellingen te beoordelen. Pas de instellingen of uw keyframes naar wens aan.
Opmerking: Als u alle besturingselementen opnieuw wilt instellen, kiest u Standaard in het menu Instelling selecteren.