Bewerken : De snelheid besturen met Tijd remapping
De snelheid besturen met Tijd remapping
U kunt de snelheid van uw videoclips aanpassen. U kunt de volledige clip in slow motion of juist in verhoogd tempo weergeven of u kunt keyframes gebruiken om bepaalde scènes in een fragment te versnellen, en andere scènes langzamer te laten afspelen. U kunt bijvoorbeeld het gedeelte van een clip versnellen waarin de aanloop naar een sprong van een skischans wordt getoond, terwijl u het gedeelte waarin de springer in de lucht hangt juist langzamer laat weergeven.
Clips waarvoor de snelheid is gewijzigd, worden aangeduid in de tijdlijn met een gele stippellijn boven in het fragment.
Een gele stippellijn boven in een clip duidt aan dat de snelheid is gewijzigd.
De volgende besturingselementen en opties zijn beschikbaar voor de functie Tijd remapping:
Anker: Een anker wordt gebruikt als een vast punt op de tijdlijn waaromheen een wijziging van de snelheid wordt toegepast. U kunt kiezen uit Eerste frame, Laatste frame of Huidige frame (zoals aangeduid bij de huidige positie van de afspeelkop. Dit kan nuttig zijn voor het coördineren van actie tussen de clip waarvan de snelheid is aangepast en materiaal zoal achtergrondmuziek op andere sporen.
Uitrekken: Bij deze optie blijven het eerste en het laatste frame van de clip vergrendeld wanneer de clip op de tijdlijn wordt geknipt. Door de clip in te korten, in plaats van materiaal van het einde weg te trimmen, wordt deze precies genoeg versneld om op hetzelfde frame als voorheen te eindigen. Door de clip te verlengen door het einde naar rechts te trimmen, neemt de snelheid af om geen getrimd materiaal weer te geven.
Omkeren: Keert de richting van het afspelen om (achterwaarts) voor de gehele clip. Dit is niet van invloed op de snelheid. Synchrone audio, indien aanwezig, wordt bij deze optie onderdrukt, omdat het meestal ongewenst is om geluid achterstevoren af te spelen. Als u een gedeelte van een clip wilt omkeren, moet u de clip splitsen om het gedeelte te isoleren dat u wilt omkeren.
Vloeiende weergave: Deze optie past een speciale overgangstechniek toe om een maximale soepelheid voor bewegingen van frame tot frame te verkrijgen.
Pitch vasthouden: Deze optie behoudt de originele pitch (toonhoogte) van opgenomen audio, zelfs wanneer het afspelen wordt versneld of vertraagd. De functie wordt minder effectief naarmate de snelheid meer wordt gewijzigd. Buiten bepaalde limieten wordt de functie geheel uitgeschakeld.
Zie Keyframes gebruiken voor meer informatie over het werken met keyframes.
* De snelheid van een video laten variëren met Tijd remapping
1 Selecteer de clip die u wilt aanpassen op de tijdlijn.
2 Open het deelvenster Editor klik op Tijd remapping (deze optie wordt richting het einde van de balk met Editor-categorieën weergegeven; mogelijk moet u de schuifpijl gebruiken om de optie zichtbaar te maken).
3 Klik op de optie Anker frame.
4 Kies een van de volgende ankerframes in het gebied Anker:
Eerste frame
Huidige frame
Huidige frame
Het ankerframe wordt als een rode markering weergegeven in de keyframeweergave en dient als een vast punt waaromheen de wijzigingen van de snelheid zullen plaatsvinden.
5 Plaats de scrubber in de keyframeweergave op het punt waarop u een keyframe wilt toevoegen en klik op de knop Keyframe toevoegen/verwijderen. Sleep het overeenkomstige knooppunt op de gele snelheidslijn omhoog (om de snelheid te verhogen) of omlaag (om de snelheid te verlagen). U kunt de snelheid van een keyframe ook instellen door de schuifregelaar Snelheid aan te passen of door een exacte waarde in te voeren in het vak Snelheid en vervolgens op Enter te drukken.
Zie Keyframes gebruiken voor meer informatie over het gebruik van keyframes.
6 U kunt zoveel keyframes en snelheidswijzigingen op de clip toepassen als u wilt.
* De snelheid van een clip als geheel wijzigen met Tijd remapping
1 Selecteer de clip die u wilt aanpassen op de tijdlijn.
2 Open het deelvenster Editor klik op Tijd remapping (deze optie wordt richting het einde van de balk met Editor-categorieën weergegeven; mogelijk moet u de schuifpijl gebruiken om de optie zichtbaar te maken).
3 Klik op de optie Rek.
4 Plaats de cursor op de tijdlijn langs de binnenrand van de het einde van de clip die u wilt aanpassen en sleep om de lengte van de clip te verhogen of verlagen.
De snelheid van de clip wordt overeenkomstig aangepast.
* Een clip omkeren met Tijd remapping
1 Selecteer de clip die u wilt aanpassen op de tijdlijn.
2 Open het deelvenster Editor klik op Tijd remapping (deze optie wordt richting het einde van de balk met Editor-categorieën weergegeven; mogelijk moet u de schuifpijl gebruiken om de optie zichtbaar te maken).
3 Schakel de optie Omkeren in het gebied Video in.