De Importer : Stop beweging
Stop beweging
Met de Stop beweging-functie van de Studio Importer kunt u animatiefilms maken door frames aan elkaar te plakken die afkomstig zijn uit een live bron, zoals een videocamera, een webcam of een digitale spiegelreflexcamera. Het resultaat van een stop beweging-import is een aantal vastgelegde beelden en een projectbestand dat voor deze beelden is gemaakt.
Ter voorbereiding van het importeren van stop beweging-opnamen, moet u eerst uw camera aansluiten op uw computer en inschakelen. Vervolgens selecteert u Stop beweging op het tabblad Importeren van de Importer van Studio. (Zie Importbronnen.) Controleer vóór het vastleggen of de bestemmingsmap, opties en de bestandsnaam naar wens zijn ingesteld in de andere panelen.
Als uw bronapparatuur correct functioneert, ziet u nu een live voorbeeld in het centrale deel van het venster van de Importer.
Als u klaar bent om een beeld op te nemen, klikt u op de knop Frame opnemen. Een thumbnail van het opgenomen frame wordt toegevoegd aan de Beeldbalk onderaan het venster. Aangezien dit een stop beweging-reeks is, zult u waarschijnlijk na het opnemen van de beelden kleine wijzigingen aanbrengen in de scène om de illusie van beweging van frame tot frame te creëren.
U kunt de taak van het inschatten van de beweging eenvoudiger maken door uitlijningsgereedschappen (zoals een lijn, raster of cirkels) te gebruiken. U kunt ook de modus Uienschil gebruiken. In deze modus wordt een zogenaamd ghosting-effect gebruikt. Hierbij worden meerdere frames tegelijkertijd getoond in doorschijnende lagen, zodat de verschillen goed duidelijk worden.
Het aantal opgenomen beelden tot dusver en de duur van de video (afgerond op basis van het aantal beelden) ziet u aan de rechterkant, onder de menubalk.
U kunt ook beelden importeren die u al eerder hebt opgenomen voor een stop motion-project door op de knop Bestand importeren onder de menubalk te klikken.
Projectinstellingen
U kunt een van de volgende instellingen kiezen voor uw stop motion-project:
Hoogte-breedteverhouding: Kies Standaard (4:3) of Breedbeeld (16:9)
Resolutie: Kies NTSC standaard of PAL standaard
Framesnelheid: Hogere framesnelheden leveren betere kwaliteit, maar hiervoor moet u wel meer beelden opnemen.
Beeldduur Stel de duur voor elk beeld dat u vastlegt op basis van frames in. Naarmate u de waarde voor de duur hoger instelt, hebt u minder opgenomen beelden nodig. Het resultaat kan dan echter minder vloeiend zijn.
De menubalk voor Stop beweging
Deze balk biedt de transport- en andere functies voor het importeren van stop beweging-materiaal. Van links naar rechts:
Video- en Frames-indicators: Hiermee schakelt u tussen het bekijken van de live videofeed en een voorbeeldweergave van de opgenomen frames in de Beeldbalk. U kunt bepaalde frames controleren – en indien nodig vervangen – zonder dat hierbij ander werk verloren gaat.
Automatisch opnemen Met de knop Automatisch opnemen kunt u de functie inschakelen (oranje pictogram) of uitschakelen (wit pictogram). Klik op de pijl voor Automatisch opnemen om de instellingen op te geven (Opname-interval en Duur).
Navigatieknoppen: Met deze knoppen kunt u een voorbeeldweergave van uw animatie bekijken. Hiermee kunt u afspelen, naar het begin gaan, één frame teruggaan of één frame vooruit gaan. Met de knop Weergave in loop kunt u de animatie doorlopend afspelen.
Opnemen vanaf digitale spiegelreflexcamera: U kunt deze optionele besturingselementen gebruiken als u een compatibele digitale spiegelreflexcamera hebt aangesloten op uw computer (op dit moment worden de meeste digitale spiegelreflexcamera's van Canon ondersteund). Het pictogram Opnemen vanaf digitale spiegelreflexcamera is oranje wanneer uw digitale spiegelreflexcamera is aangesloten. Met de pijlknop kunt u het dialoogvenster Instellingen en modus van activeren. Hiermee kunt u uw digitale spiegelreflexcamera besturen. Zo kunt u tussen frames steeds een consistent resultaat bereiken. De instellingen kunnen enigszins verschillen. Dit hangt af van uw camera en cameramodus. We raden u aan om de camera in te stellen op handmatige modus.
Automatisch scherp stellen, Handmatig scherp stellen en Scherpstelfuncties weergeven: U kunt deze optionele besturingselementen gebruiken om uw camera scherp te stellen in Pinnacle Studio als u een compatibele digitale spiegelreflexcamera hebt aangesloten op uw computer (op dit moment worden de meeste digitale spiegelreflexcamera's van Canon ondersteund). U moet de lens van uw camera instellen op de AF-modus (Auto Focus of Automatisch scherp stellen) als u deze scherpstelbesturing wilt gebruiken.
Modus Uienschil: Met de knop Modus Uienschil kunt u de functie inschakelen (oranje pictogram) of uitschakelen (wit pictogram). Klik op de pijl voor Modus Uienschil om de instellingen op te geven. De eerste schuifregelaar (Oorspronkelijke uienschil) toont het verschil in transparantie tussen het originele frame en de hierop volgende frames. Met de schuifregelaar Frames beheert u het aantal frames dat, naast het huidige frame, op het scherm wordt weergegeven. Experimenteer met de instellingen, zodat u de instellingen kunt vinden die het meest geschikt zijn voor uw film.
Het aantal opgenomen beelden tot dusver en de duur van de film (op basis van het aantal beelden, afgerond) ziet u rechtsonder op de menubalk.
De afbeeldingslade gebruiken voor Stop beweging
Wanneer u op de knop Frame opnemen klikt (die wordt weergegeven onder de menubalk van Stop beweging), wordt de afbeeldingslade geopend en worden de beelden weergegeven die u opneemt. U kunt de begintijd van elk beeld weergeven (de tijd wordt boven de miniatuur weergegeven). U kunt op een miniatuur klikken om het frame te kiezen. U kunt het frame verwijderen door op het rode prullenbakpictogram boven de miniatuur te klikken. U kunt ook een frame rechts van het geselecteerde frame invoegen door op Frame opnemen te klikken. NB: De videomodus moet ingeschakeld zijn als u frames wilt opnemen (klik op Video links van de menubalk).
Uitlijningsgereedschappen
Het kan lastig zijn om de beweging precies te bepalen in stop beweging-projecten. Naast de modus Uienschil die we hierboven hebben beschreven, kunt u hiervoor de volgende gereedschappen gebruiken.
Lijn: Sleep over het scherm om een lijn met knooppunten in te stellen die de intervallen markeren. Zoek naar het roze knooppunt voor de voorgestelde uitlijning van uw volgende opname.
Raster: Hiermee wordt op het scherm een rasteroverlay weergegeven.
Cirkels: Hiermee wordt op het scherm een cirkelpatroon weergegeven.
Het interval voor de knooppunten, rasterlijnen of cirkels wordt bepaald door de instelling Tijd oversteken. De waarde (seconden) bepaalt hoeveel opnamen u zou moeten maken, wat ook wordt aangeduid door de ruimte tussen de intervallen. U kunt de uitlijningsgereedschappen gebruiken voor het maken van vloeiende en gelijkmatige bewegingen of om te bepalen met hoeveel u het onderwerp moet verplaatsen om de beweging te versnellen of juist langzamer te maken.
De animatie exporteren
Wanneer u alle gewenste frames aan uw animatie hebt toegevoegd, klikt u op een van de volgende opties:
Naar bibliotheek exporteren: Hiermee worden de frames geconverteerd naar een .axps-bestand en worden het .axps-bestand en de collectie met beelden in de bibliotheek geïmporteerd. Een .axps-bestand is vergelijkbaar met een .axp bestand en is een projectbestand waarmee u het project gemakkelijk opnieuw kunt openen in de modus Stop beweging van de Importer, zodat u later verder kunt werken aan het project. Het bestand verwijst terug naar de projectbestanden.
Bewerken op tijdlijn: Hiermee worden de frames in de bibliotheek geïmporteerd en wordt het project aan de tijdlijn toegevoegd (in de modus Bewerken), zodat u kunt verdergaan met bewerken.
Een stop beweging-project maken in Pinnacle Studio
De onderstaande stappen begeleiden u bij de basiswerkstroom voor een stop beweging-project. Voordat u aan de slag gaat, raden we u aan om al het materiaal erbij te pakken en het opnamegebied voor te bereiden met de juiste belichting. Als u een digitale spiegelreflexcamera gebruikt die wordt ondersteund door Pinnacle Studio, stel uw camera dan in op de modus Manual (Handmatig). We raden u ook aan een statief te gebruiken.
* Een stop beweging-project maken
1 Als u een externe camera gebruikt voor het vastleggen van het stop beweging-project, moet u ervoor zorgen dat de camera is aangesloten op uw computer en aan staat, klaar voor het vastleggen van foto's. Stel de camera in op de handmatige modus (manual).
2 Klik in Pinnacle Studio op de knop Importeren (rechts van de knop Authoring). Het venster Studio Importer wordt geopend.
3 Klik op Stop beweging .
Ondersteunde camera's die zijn aangesloten op de computer en zijn ingeschakeld, worden weergegeven onder Stop beweging. Klik op de naam van een camera en voer een van de volgende handelingen uit:
Kies op uw camera, handmatig, de beste instellingen voor de stop beweging-scène en pas de focus aan (u kunt de lens instellen op MF om handmatig scherp te stellen).
Als u een compatibele camera hebt (de meeste digitale spiegelreflexcamera's van Canon en Nikon worden ondersteund), klikt u op de menubalk onder het voorbeeldgebied op de pijl naast de knop Camera. Kies uw camera in de vervolgkeuzelijst van het dialoogvenster Instellingen en modus van en kies vervolgens de instellingen voor uw camera, waarbij u het voorbeeldvenster als leidraad kunt gebruiken. Breng naar wens wijzigingen aan en klik op OK. U kunt de camera handmatig scherpstellen of de lens instellen op de modus AF (Auto Focus). Schakel in Pinnacle Studio de optie Scherpstelfuncties weergeven in om de besturingselementen op het scherm weer te geven. Klik op Automatisch scherp stellen of Handmatig scherp stellen. Sleep de rechthoek naar het scherpstelgebied als u Automatisch scherp stellen hebt gekozen. De focus wordt automatisch door de camera aangepast. Als u Handmatig scherp stellen hebt gekozen, klikt u op het plus- of minteken in het voorbeeldvenster totdat het onderwerp scherp wordt weergegeven.
4 Kies bij Projectinstellingen de gewenste instellingen voor uw project. Als u de standaardbestemming voor uw projectbestanden wilt wijzigen, gaat u in het gebied Opslaan in naar de gewenste locatie.
5 Als u weet wat voor soort beweging u wilt bereiken, kunt u kiezen uit verschillende soorten uitlijningsgereedschappen en de instelling Tijd oversteken vastleggen (de waarde voor de tijdsduur wordt in seconden uitgedrukt).
6 Wanneer het onderwerp is ingesteld, klikt u op Frame opnemen.
7 Verplaats uw onderwerp op de gewenste manier en ga door met het vastleggen van een beeld voor elke beweging. Als u een reeks eenvoudige bewegingen maakt, kunt u Automatisch opnemen gebruiken.
8 Als u klaar bent met opnemen en de frames wilt bekijken, klikt u op Afspelen op de menubalk om de film te bekijken. Als u de knop Frame opnemen opnieuw wilt activeren om meer frames toe te voegen, klikt u op Video in de menubalk.
9 Klik als u klaar bent op Naar bibliotheek importeren of Bewerken op tijdlijn.
Als u het project wilt opslaan zonder het naar de bibliotheek te exporteren, klikt u op de knop Opslaan naast Projectnaam. U kunt op de knop Openen klikken (naast Opslaan) om het opgeslagen project opnieuw te openen.