Tags
De bibliotheek kan met een groot aantal onderdeelbestanden werken, soms veel meer in één map dan er op een overzichtelijke manier kunnen worden weergegeven. De Browser biedt daarom een aantal methodes om irrelevante onderdelen uit de weergave te verwijderen.
Een methode voor het stroomlijnen van de weergave van onderdelen in de browser is filteren op tags. Een tag is gewoon een woord of korte woordgroep die handig als zoekterm is. U beslist zelf of u tags aan uw media toevoegt; als u dit doet, dan bieden ze een krachtige manier om items voor weergave te selecteren.
* Beheer en filtering van tags
Voor het beheer van tags en het filteren van tags wordt er een venster weergegeven wanneer u op de knop Tags boven aan de bibliotheek klikt. U kunt het venster ook weergeven door Tag toepassen > Nieuwe tag maken te kiezen in het contextmenu van een onderdeel.
Het tags-venster met de bestaande tags in een alfabetische lijst.
Boven aan het tags-venster staat een tekstvak voor het invoeren van nieuwe tag-namen. In het venster worden ook alle tags weergegeven die u tot dusver hebt gedefinieerd, u kunt ze hier verwijderen of hernoemen en u kunt kiezen welke onderdelen weergegeven moeten worden in de bibliotheek.
* Tags maken, hernoemen en verwijderen
Als u een nieuwe tag wilt maken, klikt u in het tekstvak boven aan het tag-venster en typt u de tag. Selecteer de media die u wilt taggen, zorg dat het selectievak Tag toepassen op geselecteerde media is ingeschakeld en klik op de knop Nieuwe tag maken naast het tekstvak. Het aantal tags dat u kunt maken, is onbeperkt. Als u echter een naam probeert toe te passen die niet nieuw is, krijgt u de melding dat de naam al bestaat en wordt deze niet aan de geselecteerde media toegevoegd.
Om een bestaande tag op alle momenteel geselecteerde onderdelen in de browser toe te passen, klik u op de tag-naam. Door meerdere items tegelijk voor tagging te selecteren, verloopt het proces veel efficiënter dan door de items afzonderlijke te taggen.
Plaats de muis op een tag om de knoppen Hernoemen en Verwijderen weer te geven. Klik op de tag om deze op de momenteel geselecteerde onderdelen toe te passen.
Plaats de muis op een tag om de knoppen voor hernoemen of verwijderen te laten weergeven. Als u een naam wilt wijzigen, klikt u op de knop Hernoemen, typt u de nieuwe naam in en drukt u op Enter. Klik op het pictogram Prullenbak om de tag te verwijderen. Als u alle tags tegelijk wilt verwijderen, gebruikt u de knop Alle tags verwijderen onder aan het paneel. Als u een tag verwijdert die gebruikt wordt, krijgt u de kans de actie te annuleren.
* Tags sorteren
In het midden van het tag-venster staat het vervolgkeuzemenu Sorteren op, met twee keuzes: ‘Abc’, waarbij de tags alfabetisch worden gerangschikt, of ‘Relevantie’, waarbij ze in aflopende volgorde van populariteit worden gesorteerd in de set items die momenteel worden weergegeven. Bij de tweede keuze zult u zien dat de tags iedere keer worden hersteld wanneer u een vinkje plaatst of verwijdert.
* Filteren met tags
Naast elke tag-naam in het venster staat een Filter-pictogram waarmee u de weergegeven items in de Browser kunt verfijnen. Tijdens het plaatsen en verwijderen van de vinkjes bij de tags wordt de weergave automatisch bijgewerkt.
Het precieze effect van uw selecties is afhankelijk van een andere instelling, de vervolgkeuzelijst Match net boven de tags. De lijst biedt drie opties.
Geen: hiermee worden alleen de onderdelen weergegeven die geen van de aangegeven tags bevatten. Als u in een serie dierenfoto’s met tags zowel de tags ‘hond’ en ‘kat’ als ‘Geen’ selecteert, dan worden de meeste foto’s verborgen.
Gedeeltelijk: hiermee worden onderdelen geselecteerd die één van uw tags bevatten, wat precies de tags zijn die worden verborgen bij ‘Geen match’. Als u vinkjes laat staan bij ‘hond’ en ‘kat’, maar voor ‘Gedeeltelijk’ kiest, worden alle honden en katten weergegeven, inclusief het handjevol foto’s waar beide dieren op staan. Foto’s die geen van beide tags hebben, worden verborgen.
Volledig: hiermee worden alleen de onderdelen geselecteerd die al uw tags bevatten. Met dezelfde geselecteerde vakjes ziet u alleen de foto’s waarop ten minste één kat en één hond staan. Onder ‘Gedeeltelijk’ worden meer items weergegeven als u meerdere tags selecteert, maar met ‘Volledig’ ziet u er minder.
* Tag-filteren uitschakelen
Wanneer tags zijn ingesteld om de inhoud van de bibliotheek te filteren, staat er in een oranje balk boven aan de browser welke tags er worden gebruikt. Als u de filtering van een enkele tag wilt uitschakelen, opent u het tag-venster en schakelt u het pictogram Filter voor deze tag uit. Als u alle filters tegelijk wilt uitschakelen, klikt u op de knop x rechts van de oranje balk.
De kunst van tagging
Er is geen voorgeschreven manier om tags te gebruiken. De beste manier om ze te gebruiken is de manier die het beste voor u is. Consistentie is echter belangrijk. Als u accuraat en systematisch te werkt gaat bij het toewijzen van tags aan uw media, zijn ze bijzonder nuttig voor u.
Het gaat erom bepaalde items snel te kunnen vinden als u ze nodig hebt; daarom moeten de gekozen tags goed werken als zoektermen. Bij familiefoto’s kunnen de tags de namen van de mensen op de foto’s bevatten. Voor scènes van vakantievideo’s is het nuttig om tags met de naam van de locaties te gebruiken.
Videografische termen (‘binnen’, ‘silhouet, ‘buiten’) kunnen ook fungeren als goede tags voor het eenvoudiger vinden van onderdelen die aan bepaalde structurele of creatieve eisen voldoen.