Pysäytä liike
Studio-Tuojan Pysäytä liike -toiminto mahdollistaa animoitujen elokuvien luomisen siten, että ruutuja kaapataan elävän kuvan lähteestä kuten videokameralta, web-kameralta tai järjestelmäkameralta. Pysäytä liike -tuonnin tulos on kokoelma siepattuja kuvia sekä kuvista luotu projektitiedosto.
Ennen Pysäytä liike -tuontiprosessin aloittamista varmista, että kamera on kytketty päälle ja yhdistetty tietokoneeseen. Valitse sitten Pysäytä liike -välilehti Studio-Tuojan Tuo-välilehdestä. (Katso Tuontilähteet.) Ennen kaappauksen aloittamista varmista, että kohdekansio, vaihtoehdot ja tiedostonimi on määritetty haluamallasi tavalla muissa paneeleissa.
Jos lähdelaitteistosi toimii oikein, käytössäsi pitäisi olla aktiivinen esikatselu Tuonti-ikkunan keskusalueella.
Kun olet valmis kaappaamaan kuvan, napsauta Kaappaa ruutu -painiketta. Kaapatun kehyksen esikatselukuva lisätään ikkunan alaosassa olevaan Kuvatasoon. Koska tämä on liikkeen pysäytykseen perustuva kuvasarja, jokaisen kaapatun kuvan jälkeen teet yleensä pieniä muutoksia kuvaamaasi kohtaukseen luodaksesi illuusion liikkeestä ruudusta ruutuun.
Voit helpottaa liikkeen mittaamista käyttämällä kohdistustyökaluja (viiva, ruudukko tai ympyrät). Voit myös käyttää Läpikuultava paperi -tilaa. Tila käyttää tehostetta, jotta peräkkäiset ruudut näytetään yhtäaikaisesti läpinäkyvissä kerroksissa. Näin ruutujen eroavaisuudet ovat helposti nähtävissä.
Tähän asti kuvattujen kuvien määrä ja videon kesto (perustuen valmiiden kuvien määrään) näytetään oikealla ohjauspalkin alapuolella.
Voit myös tuoda kuvia, jotka olet jo kaapannut liikkeen pysäytystä varten, napsauttamalla Tuo tiedosto -painiketta ohjauspalkin alla.
Projektiasetukset
Voit valita seuraavat asetukset pysäytä liike -projektiasi varten:
Kuvasuhde: Aseta tilaksi Vakio (4:3) tai Laajakuva (16:9)
Resoluutio: Aseta tilaksi NTSC-vakio tai PAL-vakio
Siirtonopeus: Suurempi siirtonopeus tuottaa paremman laadun, mutta vaatii enemmän kuvakaappauksia.
Kuvan kesto: Aseta kunkin kaappaamasi kuvan kesto ruutujen mukaan. Mitä enemmän ruutuja on, sitä vähemmän kuvia on kaapattava, mutta liike ei ole välttämättä täysin pehmeää.
Pysäytä liike -ohjauspalkki
Tämä palkki mahdollistaa liikkumisen ja muut toiminnot Pysäytä liike -tuonnissa. Vasemmalta oikealle:
Video- ja kehysosoittimet: Näiden avulla voit vaihtaa liikkuvan kuvan ja Kuvatasolla olevien kaapattujen kehysten esikatselun välillä. Voit esikatsella ja tarvittaessa korvata tiettyjä ruutuja ilman, että sinun tarvitsee kumota muita toimia.
Automaattinen kaappaus: Automaattinen kaappaus -painike ottaa ominaisuuden käyttöön (oranssi kuvake) tai pois käytöstä (valkoinen). Napsauta kohdan Automaattinen kaappaus nuolta asetusten määrittämiseksi (Kaappausintervalli ja Kesto).
Navigaatiopainikkeet: Nämä painikkeet on tarkoitettu animaation esikatseluun. Niillä voit toistaa, siirtyä alkuun ja siirtyä yhden ruudun taakse- ja eteenpäin. Silmukkatoisto-painikkeella voit toistaa animaatiota jatkuvana syklinä.
DSLR-kaappaus: Voit käyttää näitä valinnaisia säätimiä, jos sinulla on yhteensopiva järjestelmäkamera kytkettynä tietokoneeseen (tällä hetkellä useimmat Canonin järjestelmäkamerat ovat tuettuja). DSLR-kaappaus-kuvake näkyy oranssina, kun järjestelmäkamera on kytketty. Voit käyttää DSLR-asetukset-valintaikkunaa nuolipainikkeella. Täällä voit hallita järjestelmäkameraa. Näin varmistetaan johdonmukaiset tulokset eri ruutujen välillä. Asetukset vaihtelevat jonkin verran kamerasta ja kameran tilasta riippuen. Suosittelemme, että asetat kameran manuaaliseen tilaan.
Automaattinen tarkennus (AF), Manuaalinen tarkennus (MF) ja Näytä tarkennus: Voit käyttää näitä valinnaisia säätimiä kameran tarkennuksen säätämiseksi Pinnacle Studiossa, jos sinulla on yhteensopiva järjestelmäkamera kytkettynä tietokoneeseen (tällä hetkellä useimmat Canonin järjestelmäkamerat ovat tuettuja). Kameran linssi tulee asettaa AF-tilaan näiden ruudulla olevien tarkennussäätimien käyttämiseksi.
Läpikuultava paperi -tila: Läpikuultava paperi -tila -painike ottaa ominaisuuden käyttöön (oranssi kuvake) tai pois käytöstä (valkoinen). Määritä asetukset napsauttamalla Läpikuultava paperi -nuolta. Ensimmäinen liukusäädin (Alkuperäinen-Läpikuultava paperi) näyttää eron läpikuultavuudessa alkuperäisen ja sitä seuraavien ruutujen välillä. Kehykset-liukusäädin ohjaa ruutujen määrää nykyisen, ruudulla näytettävän ruudun lisäksi Kokeile asetuksia, jotta löydät omaan elokuvaasi sopivat.
Tähän asti kuvattujen kuvien määrä ja filmin kesto (perustuen valmiiden kuvien määrään) näytetään oikealla ohjauspalkin alapuolella.
Kuvatason käyttäminen Pysäytä liike -toiminnolla
Kun napsautat Kaappaa ruutu (painike sijaitsee Pysäytä liike -ohjauspalkin alla), Kuvataso avautuu ja näyttää kaappaamasi kuvat. Voit tarkastella jokaisen kuvan alkamisaikaa (aika näytetään pikkukuvan yllä). Voit valita ruudun napsauttamalla pikkukuvaa. Voit poistaa ruudun napsauttamalla punaista roskakorikuvaketta pikkukuvan yllä. Voit myös lisätä ruudun valitun pikkukuvan oikealle puolelle napsauttamalla Kaappaa ruutu. Huomaa: Sinun tulee olla Video-tilassa kaapataksesi kehyksiä (napsauta Video ohjauspalkin vasemmalla puolella).
Tasaustyökalut
Liikeen mittaaminen pysäytä liike -projekteissa voi olla hankalaa. Yllä kuvatun Läpikuultava paperi -tilan lisäksi voit käyttää seuraavia työkaluja:
Viiva: Vedä ruudun poikki asettaaksesi viivan, jossa on intervalleja merkitsevät solmut. Etsi vaaleanpunainen solmu löytääksesi ehdotetun tasauksen seuraavalle kaappaukselle.
Ruudukko: Näyttää ruudukkopeittokuvan ruudulla
Ympyrät: Näyttää ympyräkuvion ruudulla
Aika poikki -asetus määrittää intervallin solmuille, ruudukkoviivoille ja ympyröille. Arvo (sekuntia) määrittää, miten monta ehdotettua kaappausta tehdään, kuten on ilmaistu intervallien välisessä tilassa. Voit käyttää tasaustyökaluja luodaksesi pehmeän ja tasaisen liikkeen tai apuna mittaamaan, miten paljon sinun tarvitsee siirtää kohdetta tai nopeuttaa tai hidastaa liikettä.
Animaation vienti
Kun olet lisännyt animaation kaikki haluamasi ruudut, napsauta jotakin seuraavista vaihtoehdoista:
Vie kirjastoon: Muuntaa ruudut .axps-tiedostoksi ja tuo sekä .axps-tiedoston että kuvakokoelman Kirjastoon. Samoin kuin .axp-tiedosto, .axps-tiedosto on projektitiedosto, jonka avulla voit avata helposti projektin uudelleen Tuojan Pysäytä liike -tilassa. Näin voit jatkaa projektin käsittelyä myöhemmin. Se viittaa projektitiedoistoihin.
Muokkaa aikajanalla: Tuo ruudut Kirjastoon ja lisää projektin aikajanalle (muokkaustila), jossa sitä voi editoida lisää.
Pysäytä liike -projektin luonti Pinnacle Studiossa
Alla olevissa vaiheissa käydään läpi Pysäytä liike -projektin perustyönkulku. Ennen kuin aloitat, sinulla on hyvä olla kaikki materiaali valmiina sekä kuvausalue valaistuna haluamallasi tavalla. Jos käytät Pinnacle Studion tukemaa järjestelmäkameraa, aseta kamerasi Manuaaliseen tilaan. Suosittelemme kolmijalan käyttöä.
* Pysäytä liike -projektin luonti
1 Jos käytät ulkoista kameraa kaapataksesi Pysäytä liike -projektin, varmista että kamera on päällä ja yhdistettynä tietokoneeseen valmiina kaappaamaan valokuvia. Aseta kamera manuaaliseen tilaan.
2 Napsauta Pinnacle Studiossa Tuo-painiketta (Tekijä-painikkeen oikealla puolella). Studio-Tuoja-ikkuna avataan.
3 Napsauta Stop Motion.
Tuetut kamerat, jotka on yhdistetty tietokoneeseen ja joissa on virta päällä, on lueteltu Pysäytä liike -kohdan alla. Napsauta kameran nimeä ja tee jokin seuraavista toimista:
Valitse manuaalisesti parhaat asetukset kamerastasi Pysäytä liike -kohtausta varten ja säädä tarkennus (linssi voidaan säätää MF-tilaan manuaalista tarkennusta varten).
Jos sinulla on yhteensopiva kamera (useimmat Canonin ja Nikonin kamerat ovat tuettuja), napsauta nuolta Kamera-painikkeen vieressä esikatselualueen alla olevassa ohjauspalkissa. Valitse DSLR-asetukset-valintaikkunassa kamerasi pudotusluettelosta ja valitse asetukset kamerallesi käyttämällä Esikatselu-ruutua oppaana. Tee haluamasi säädöt ja napsauta OK. Voit sitten tarkentaa kameran manuaalisesti tai asettaa linssin AF-tilaan. Ota käyttöön Pinnacle Studiossa Näytä tarkennus näyttääksesi ruutusäätimet. Napsauta Automaattinen tarkennus tai Manuaalinen tarkennus. Jos Automaattinen tarkennus on käytössä, vedä suorakulmio tarkennusalueelle. Kamera säätää tarkennuksen automaattisesti. Jos Manuaalinen tarkennus on käytössä, napsauta plus- tai miinussymbolia esikatseluruudulla, kunnes kohde on tarkennettu.
4 Valitse Projektiasetukset ja jos haluat muuttaa projektitiedostojesi oletussijaintia, siirry Tallenna kohteeseen -alueella haluamaasi sijaintiin.
5 Kun tiedät, minkälaisen liikkeen haluat suorittaa, voit valita erityyppisistä tasaustyökaluista ja asettaa Aika poikki -asetuksen (arvona käytetään sekunteina merkittyä aikaa).
6 Kun olet asettanut kohteen, napsauta Kaappaa ruutu.
7 Siirrä kohdettasi haluamallasi tavalla ja jatka kuvan kaappamista jokaiselle liikkeelle. Jos teet useita yksinkertaisia liikkeitä, voit ottaa Automaattinen kaappaus -tilan käyttöön.
8 Kun olet valmis tarkistamaan ruudut, napsauta Toista-painiketta ohjauspalkissa tarkistaaksesi elokuvan. Voit uudelleenaktivoida Kaappaa ruutu -painikkeen, jos haluat lisätä ruutuja, napsauttamalla Video ohjauspalkissa.
9 Kun olet valmis, napsauta Tuo kirjastoon- tai Muokkaa aikajanalla -painiketta.
Jos haluat tallentaa projektin viemättä sitä Kirjastoon, napsauta Tallenna-painiketta kohdan Projektin nimi vieressä. Voit käyttää tallennettua projektia napsauttamalla Avaa-painiketta (Tallenna-painikkeen vieressä).