Asetukset
Tehosteen asetukset ovat käytettävissä nykyiselle leikkeelle määritettyjen tehosteiden luettelosta. Valitse luettelosta haluamasi tehoste napsauttamalla sitä; tällöin tehosteen asetukset avautuvat ja ovat muokattavissa luettelon alla näkyvien parametrien avulla. Useimmissa tehosteissa on myös alasvetovalikko, josta voi valita sopivan ennalta määritetyn parametrien yhdistelmän.
Mikäli leikkeeseen kuuluu useita tehosteita, ne otetaan käyttöön lisäysjärjestyksessä. Luettelossa tehosteet näkyvät kuitenkin päinvastaisessa järjestyksessä (uusimpana lisätty tehoste näkyy luettelossa ylimpänä). Voit muuttaa järjestystä vetämällä tehosteen otsikkoa luettelossa ylös tai alas.
Tehosteen otsikon oikeassa päässä on neljä painiketta tehosteeseen liittyville toiminnoille. Nämä painikkeet ovat vasemmalta alkaen:
Timantti: Vaihtelee avainkehystystä tehosteen parametreille. Katso Avainruutujen kanssa työskentely tehosteiden asetuksissa.
Laajenna kaikki asetukset: Kaikki tehosteen asetusryhmät voidaan laajentaa muokattavaksi tai sulkea yhdellä napsautuksella.
Roskakori: Poistaa tehosteen leikkeestä.
Piste: Ottaa tehosteen käyttöön tai poistaa sen käytöstä. Voit ottaa tehosteen pois käytöstä vertailua varten ilman, että poistat tehosteen ja sen asetukset kokonaan.
Vetokahva: Kun tehosteita on useampia, voit vetää niitä luettelossa ylös tai alas käyttämällä joko tätä aluetta tai nimialuetta. Kuten aiemmin mainittiin, luettelon tehosteet otetaan käyttöön alhaalta alkaen. Joissain tapauksissa järjestyksen muutos voi vaikuttaa lopulliseen tulokseen huomattavasti.
* Parametrien muokkaaminen
Parametrit on jaoteltu samankaltaisia ohjaimia sisältäviin ryhmiin. Napsauttamalla ryhmän otsikossa olevaa kolmiota (laajenna/pienennä) voit avata ryhmän ja tarkastella sen parametreja, tai sulkea ryhmän ja säästää näyttötilaa.
Lukuarvoparametreilla on vaakasuuntainen liukusäädin, jonka palkkia siirtämällä parametrin arvoa voi pienentää tai suurentaa. Tämä onnistuu tarkemmin käyttämällä vasenta tai oikeaa nuolinäppäintä. Palauta parametri sen oletusarvoon kaksoisnapsauttamalla palkkia.
Useimmilla tehosteilla on alasvetovalikko, josta voidaan nopeasti valita erilaisia parametriyhdistelmiä. Valittuasi esiasetuksen voit vielä halutessasi mukauttaa sen parametrien arvoja.
Editori-paneelissa tehdyt muokkaukset tallennetaan automaattisesti.
* Avainruutujen kanssa työskentely tehosteiden asetuksissa
Joidenkin tehosteiden normaali käyttö perustuu lähdemateriaalin muokkaamiseen yhdenmukaisesti alusta loppuun. Esimerkkejä tällaisista tehosteista ovat tunnelmalliset tehosteet kuten Vanha elokuva sekä leikkeen väriä muuttavat tehosteet. Niiden parametrit määritetään tavallisesti kerralla leikkeen alussa. Tämä on tehosteen staattista käyttöä.
Muut tehosteet, esimerkiksi Vesipisara, riippuvat liikkeen tunteesta. Ne ovat todennäköisesti tehokkaita vain silloin, kun niiden parametrien annetaan vaihdella koko leikkeen pituudella. Helpoin tapa on käyttää esiasetusta, jolla on kiinteä animaatio, kuten useimmilla Vesipisara-esiasetuksista. Tällaisessa avainkehysanimaatiossa yhdellä tai useammalla tehosteen parametrilla on eri arvo leikkeen lopussa kuin sen alussa. Toiston aikana parametrit päivitetään jokaisen kehyksen jälkeen siirtymään sulavasti alkuarvosta loppuarvoon.
Avainkehystys ei kuitenkaan rajoitu pelkästään leikkeen alku- ja loppukehyksiin. Avainkehyksillä voidaan asettaa parametrille haluttu arvo mihin tahansa leikkeen kohtaan, jolloin tehosteen animointi on vaihtelevampaa. Esimerkiksi jos haluat kuvan pienenevän alkuperäisestä koosta puoleen leikkeen keskikohtaan mennessä ja sitten taas suurenevan takaisin alkuperäiskokoon leikkeen loppuun mennessä, tarvitset vähintään kolmea avainkehystä.
Lisätietoja avainruutujen käyttämisestä on kohdassa Avainkehysten käyttäminen.