Meer informatie over de bibliotheek
Het is belangrijk dat u begrijpt hoe bibliotheekonderdelen en de bijbehorende informatie worden opgeslagen.
Opslag van onderdelen in de bibliotheek
Alle onderdelen in de bibliotheek – clips, geluiden, overgangen enzovoort – corresponderen met een bestand in de lokale opslag van uw computersysteem. De bibliotheek ‘bezit’ deze bestanden niet en past ze nooit aan tenzij u dit specifiek aangeeft. In plaats hiervan houdt de bibliotheek de namen, locaties en eigenschappen bij in een interne database. De opgeslagen informatie omvat ook tags en kwalificaties die u voor bepaalde items heeft toegevoegd.
De database
De bestanden van de bibliotheekdatabase worden opgeslagen in een map met toegang voor één gebruiker (en dus geen gedeelde toegangsrechten) in Microsoft Windows. Als Pinnacle Studio op uw computer door meerdere gebruikers met individuele aanmeldingsgegevens wordt gebruikt, dan wordt er voor iedere gebruiker een afzonderlijke bibliotheek gemaakt.
Ontbrekende media
Bewerkingen zoals het toevoegen, verwijderen en hernoemen van onderdelen in de bibliotheek zijn databasebewerkingen zonder effect op het mediabestand zelf. Als u een onderdeel uit de bibliotheek verwijdert, kunt u met een optie in het dialoogvenster ter bevestiging een stap verder gaan en het bestand verwijderen, maar deze optie is standaard uitgeschakeld – u moet deze handeling specifiek activeren.
Ook bij het verwijderen of verplaatsen van een bestand in Windows Verkenner of een andere toepassing buiten Pinnacle Studio, blijft de databaserecord van het bestand bestaan. Aangezien de bibliotheek niet echt toegang tot het bestand kan krijgen, wordt er een foutsymbool weergegeven bij de vermelding van het bestand. Als het bestand nog bestaat, maar is verplaatst naar een andere map of een ander apparaat, moet het opnieuw aan de bibliotheek worden gekoppeld. Dubbelklik op het item om een standaard dialoogvenster voor het openen van bestanden te openen waarin u de nieuwe locatie van het bestand kunt aangeven.
Controleer af en toe of er ontbrekende media in de bibliotheek zijn in de speciale subsectie Alle media > Ontbrekende media van de onderdelenstructuur.
Bibliotheekmedia
De categorie
Bibliotheekmedia wordt alleen weergegeven als u geanalyseerde mappen inschakelt of als uw huidige versie van Pinnacle Studio een eerdere bibliotheek vaststelt (zie
Geanalyseerde mappen). In de meeste gevallen kunt u projectvakken gebruiken in plaats van de tak Bibliotheekmedia.
De tak Bibliotheekmedia bevat de standaardmediabestanden op uw systeem in de subsecties Foto’s, Video en Audio. Er wordt een groot aantal bestandstypen ondersteund. Het doel van de vierde subsectie, Ontbrekende media, wordt hieronder beschreven.
Locatietabs
Bij het bewerken van een videoproject moet u de diverse media en andere onderdelen coördineren waarover u beschikt. Waarschijnlijk kijkt u tijdens het werk regelmatig in diverse delen van de bibliotheek die relevant voor het project zijn. Ongetwijfeld verandert u ook af en toe de weergave- en filteropties, afhankelijk van het materiaal dat u bekijkt.
Net zoals een webbrowser met een rij tabs waarmee moeiteloos tussen diverse geopende websites kunt overschakelen, kunt u in de bibliotheek tijdens het werk locatietabs maken en configureren. De tabs bieden directe toegang tot de diverse locaties waar u momenteel werkt.
Hier bieden drie tabs toegang tot media die door verschillende onderdelen van een schijfproject worden vereist. De muisaanwijzer staat op de plek om een nieuwe tab te maken. Om een tab te sluiten, klikt u op de x rechts van het tabopschrift.
Om de locatie van de huidige tab in te stellen, klikt u op een naam in de onderdelenstructuur. Wijzigingen die u maakt in weergave- en filteropties terwijl de tab actief is, blijven behouden.