Indstillingerne
Der findes indstillinger for en effekt på listen over effekter, som er tildelt det aktuelle klip. Klik på et effektnavn på listen for at vælge det. Dette åbner indstillingerne for eftersyn og redigering i parameterområdet under listen. De fleste effekter har også en rulleliste med forudindstillede parameterkombinationer.
Når et klip har flere effekter, anvendes de i den rækkefølge, de blev tilføjet, hvilket er den modsatte af rækkefølgen på listen (nye effekter tilføjes øverst på listen og ikke nederst). For at ændre rækkefølgen skal du trække effektens menulinje op eller ned på listen.
Til højre på en effekts menulinje finder du fire knapper til handlinger, der er relateret til denne effekt. Fra venstre mod højre:
Diamant: Slå keyframing for effektens parametre til eller fra. Se Sådan arbejder du med keyframes for effektindstillinger.
Udvid alle indstillinger: Alle grupperne af indstillinger for effekten kan udvides til redigering eller lukkes med et enkelt klik.
Papirkurv: Fjern effekten fra klippet.
Prik: Slå effekten til/fra. Du kan slå effekten fra for at kunne sammenligne uden at slette den eller miste dine indstillinger.
Trækhåndtag: Du kan enten bruge denne zone eller navneområdet til at trække effekten op eller ned på effektlisten, når der anvendes flere effekter på klippet. Som nævnt ovenfor anvendes effekter i rækkefølgen nedefra og op. I visse tilfælde kan ændringer i rækkefølgen resultere i en voldsom påvirkning af det samlede resultat.
* Ændring af parametre
Parametre er ordnet i navngivne grupper med beslægtede funktioner. Klik på trekanten Udvid/skjul på gruppens menulinje for at åbne gruppen og få adgang til dens parametre eller til at lukke den og spare skærmplads.
Numeriske parametre styres af vandrette skydere med en linje, hvor du kan trække vandret for at styre værdien. Brug venstre eller højre pil for at opnå mere præcis kontrol. Dobbeltklik på linjen for at indstille en bestemt parameter til standardværdien.
De fleste effekter har en rulleliste med forudindstillede parameterkombinationer til hurtigt valg af varianter. Når en forudindstilling er valgt, kan du tilpasse den ved at redigere parametrene, hvis du ønsker det.
Ændringer i indstillingerne i panelet Editor gemmes automatisk.
* Sådan arbejder du med keyframes for effektindstillinger
Den almindelige anvendelse af visse typer effekter er at ændre kildematerialet på en ensartet måde fra begyndelse til slut. Stemningseffekter, som f.eks. Gammel film og effekter, som kun ændrer klippets farve, hører til denne kategori. Deres parametre indstilles normalt én gang for alle i begyndelsen af klippet. Dette er den statiske anvendelse af en effekt.
Med andre effekter, som f.eks. Vanddråbe, er det vigtigt at have en fornemmelse af bevægelse. De vil sandsynligvis kun være effektive, hvis deres parametre får lov til at variere igennem hele klippet. Den letteste måde er at anvende en forudindstilling med indbygget animation, som f.eks. de fleste af dem for Vanddråbe. Ved denne form for keyframeanimation har et eller flere af effektens parametre en anden værdi i slutningen af klippet, end den havde i begyndelsen. Ved afspilning bliver parametrene opdateret efter hver frame, så de bevæger sig jævnt fra startværdien til slutværdien.
Keyframing er ikke kun begrænset til et klips begyndelses- og slutframe. Keyframes kan defineres med særlige værdier for effektparametre på ethvert punkt i klippet for at skabe effektanimationer af vilkårlig kompleksitet. Hvis du f.eks. vil reducere et billede til halv størrelse midt i klippet og give det fuld størrelse igen i slutningen, skal du mindst tilføje en tredje keyframe.
Du finder oplysninger om anvendelse af keyframes under Brug af keyframes.