Correcties : Media op de tijdlijn corrigeren
Media op de tijdlijn corrigeren
Correcties die u aanbrengt in inhoud op de tijdlijn worden bij het project opgeslagen (en zijn derhalve alleen op het project van toepassing).
Als u de correcties uit de media wilt verwijderen, selecteert u de clip in de tijdlijn en opent u de correcties die u heeft toegepast in het deelvenster Editor. Kies vervolgens Standaard in de vervolgkeuzelijst Instelling selecteren.
Zie Foto's corrigeren, Videocorrecties of Audio corrigeren voor meer informatie over het corrigeren bepaalde media.
* De Navigator
Met de navigatorstrook aan de onderkant van alle media-editorvensters kunt u andere bibliotheekitems of andere tijdlijnclips laden.
Wanneer u de navigatorstrook vanuit de bibliotheek opent, kunt u andere items openen die op dat moment in de bibliotheekbrowser zichtbaar zijn.
Het huidige item wordt gemarkeerd. U kunt ook een ander item bewerken door op een ander element in de navigator te klikken met de pijlen naar rechts en links waarmee u kunt schuiven, indien nodig. In dat geval worden wijzigingen die op het momenteel geladen item zijn aangebracht, automatisch opgeslagen, alsof u op de knop OK hebt geklikt.
U kunt de navigator verbergen door op de bijbehorende knop onder aan het media-editorvenster te klikken.
* Weergaveopties
De onderste werkbalk met de navigatorknop bevat ook een serie knoppen voor de weergave.
Met de knop Solo hebt u toegang tot een menu waarin u ervoor kunt kiezen om een voorbeeld van onderliggende tracks in de media-editor weer te geven, evenals de huidige track, en om de eventuele overgangen van de clip op te nemen in de voorvertoning.
Solo: Deze knop is alleen beschikbaar als u de media-editor hebt geselecteerd in de tijdlijn. Wanneer de huidige clip in de navigator is gemarkeerd en u hier een voorbeeld van wilt weergeven, wordt deze op zichzelf weergegeven zonder rekening te houden met het effect van de clips erboven of eronder op de tijdlijn. Is de knop niet gemarkeerd, dan kunnen alle tijdlijntracks bijdragen aan het voorbeeld.
Weergave voor en na: De knop verschijnt alleen voor fotomedia. Zie Voor en na voor meer informatie.
Volledig scherm: Wanneer deze knop actief is, wordt de voorbeeldafbeelding geschaald aan de grootte van de huidige monitor en worden andere gereedschappen uit de weergave verwijderd. U sluit de modus voor volledig scherm door op Esc te drukken of door de knop Sluiten (X) te gebruiken rechtsboven in het venster. In de weergave Volledig scherm ziet u een klein overlaypaneel met transportknoppen.
Voorbeeld weergeven van zoomopties: Met Passend venster past u de grootte van het voorbeeld aan, zodat de hoogte en breedte van de afbeelding de beschikbare ruimte niet overschrijdt, zelfs niet wanneer alle gereedschappen zijn geopend. Instellen op Echte grootte geeft de afbeelding weer in de oorspronkelijke grootte van de bron.
Zoomen: De schuifbalk uiterst rechts op de werkbalk geeft een doorlopende schaal van de voorbeeldafbeelding.
* Het voorbeeld in het venster verplaatsen
De voorbeeldafbeelding kan met de muis naar een willekeurige locatie in het werkgebied worden gesleept. Dit is handig om de afbeelding te scannen wanneer u hierop inzoomt. De golfvisualisatie in de Audio-editor kan echter niet worden gesleept.
* Informatie en bijschriften
Met de knop Info links onder aan elke media-editor opent u een venster met informatie over het huidige bestand.
Met het veld Onderschrift dat alleen beschikbaar is wanneer u de media-editor vanuit de bibliotheek opent, kunt u het huidige item een nieuwe naam geven.
* Het deelvenster Instellingen
Wanneer u een effect of gereedschap selecteert met aanpasbare instellingen, verschijnt er rechtsboven in het venster een paneel. Geselecteerde voorinstellingen zijn beschikbaar in het vervolgkeuzemenu Instelling selecteren boven aan het paneel; deze bieden vooraf geconfigureerde combinaties van instellingen die u kunt aanpassen of rechtstreeks gebruiken.
Numerieke waarden instellen: De velden voor numerieke instellingen hebben een grijze schuifbalk binnen een veld van donkerder grijs. Klik eenmaal in dit veld om het in numerieke invoermodus te zetten, waar u de gewenste waarde voor de parameter kunt invoeren. Of sleep de schuifbalk naar links of rechts met de muis. Wanneer u dubbelklikt, wordt de standaardwaarde hersteld.
Parametersets vergelijken: Rechts van het veld verschijnt er een gemarkeerde (oranje) punt wanneer de waarde van een standaardinstelling wordt gewijzigd. Wanneer u daarna op de punt klikt, kunt u tussen de standaardwaarde en de meest recente niet-standaardwaarde schakelen. De punt rechts van de naam van het effect of de correctie schakelt tussen de standaard en eigen waarden van alle parameters.
Gekoppelde parameters: Sommige parameters worden geconfigureerd om te worden gewijzigd in lock-step. Dit wordt aangeduid door de aanwezigheid van een vergrendelingsymbool. Klik op het symbool om de koppeling in- of uit te schakelen.
Met het instellingspaneel kunt u de beschikbare instellingen voor een correctie of effect aanpassen. Hier worden de instellingen voor de groep Verbeteren van fotocorrecties weergegeven.