De Bibliotheek : Onderdelen in de bibliotheek beheren
Onderdelen in de bibliotheek beheren
Media en andere onderdelen komen op diverse manieren in de bibliotheek terecht. Inhoud die bij Pinnacle Studio wordt geleverd, zoals sjablonen, titels, overgangen en effecten, wordt bijvoorbeeld toegevoegd aan de bibliotheek wanneer u de toepassing installeert.
Als u geanalyseerde mappen inschakelt, detecteert de bibliotheek automatisch bepaalde onderdelen op uw systeem door regelmatig te zoeken in de standaard medialocaties van Windows. U kunt uw eigen geanalyseerde mappen toevoegen (zie hieronder); deze worden ook automatisch bijgewerkt.
Ten slotte kunt u media handmatig importeren via diverse methoden.
Geanalyseerde mappen
U kunt Geanalyseerde mappen inschakelen om mappen op uw computer bij te houden. Als u mediabestanden zoals videoclips aan een geanalyseerde map toevoegt, of aan een van de submappen ervan, worden de bestanden automatisch deel van een tak van de mediabibliotheek in de onderdelenstructuur. Het bijwerken vindt telkens plaats wanneer het programma wordt gestart en tijdens het gebruik van het programma.
Geanalyseerde mappen worden ingesteld op de pagina Geanalyseerde mappen van het dialoogvenster Instellingen. Bij elke map die u toevoegt, kunt u aangeven of er één bepaald ondersteund mediatype wordt gedetecteerd, of allemaal. Zie Configuratie voor meer informatie.
Importeren
Als u een grote hoeveelheid of verscheidenheid aan media wilt importeren, of wilt importeren van analoge media zoals VHS-tape, klikt u op de knop Importeren boven aan het programmavenster om de Importer te openen. Zie De Importer voor volledige informatie.
Snelle import: De knop Snelle import linksboven in de bibliotheek opent een bestandsdialoogvenster van Windows voor het snel importeren van bestanden van een harde schijf of andere lokale opslag. Er worden nieuwe mappen in de bijbehorende mediacategorieën (foto's, video, audio en projecten) gemaakt voor de gespecificeerde mappen. De geïmporteerde items worden tevens opgenomen in de collectie Laatste import.
Direct importeren via slepen en neerzetten: U kunt items in één stap selecteren en importeren door ze van Windows Verkenner of het bureaublad naar de browser te slepen. De nieuwe items worden direct weergegeven in de collectie ‘Laatste import’, die indien nodig direct wordt gemaakt.
Rechtstreeks vanuit de bibliotheek exporteren
Elk foto-, video-, audiobestand of project in het deelvenster Bibliotheek kan rechtstreeks worden geëxporteerd 'zoals het is' naar een cloudgebaseerde opslagservice of schijf met behulp van de contextmenuopdrachten die hieronder worden beschreven. Voor andere exportopties kiest u Exporteren in het contextmenu. Zie De Exporter voor volledige informatie.
Als u een bibliotheekonderdeel op schijf wilt opslaan, selecteert u Schijfbeeld branden in het contextmenu. U kunt ervoor kiezen om alleen het bestand te branden of een schijfbeeld, als u dat gemaakt hebt. Als u meerdere onderdelen heeft geselecteerd en vervolgens Schijfbeeld branden selecteert, worden alle onderdelen weergegeven in het dialoogvenster Bestanden op schijf branden. U kunt meer onderdelen toevoegen door op het pictogram Bestand te klikken en te bladeren. U kunt ook weer bestanden uit de lijst verwijderen voordat u begint met branden.
Items uit de bibliotheek verwijderen
Om een item of een selectie met meerdere items uit de bibliotheek te verwijderen, kiest u Selectie verwijderen in het contextmenu of drukt u op Delete. Er verschijnt een dialoogvenster ter bevestiging met de lijst met mediabestanden die uit de bibliotheekdatabase worden verwijderd. Standaard worden de mediabestanden niet beïnvloed, maar u hebt ook de mogelijkheid om het bestand zowel uit de bibliotheek als van uw harde schijf te verwijderen. Wees hier voorzichtig mee, want deze opdracht werkt voor alle soorten bibliotheekitems, inclusief uw Pinnacle Studio-projecten als deze zijn geselecteerd.
Wanneer alle bestanden in een map zijn verwijderd, verbergt de bibliotheek de map.