De Titel-editor : Onderdelen van de Titel-editor
Onderdelen van de Titel-editor
Delen van de Titel-editor: 1. de standaardwaarde-selector; 2. het deelvenster Bibliotheek; 3. het bewerkingsvenster; 4. het deelvenster Instellingen; 5. de werkbalk; 6. de lagenlijst.
Dit zijn de hoofddelen van de Titel-editor, genummerd als in de bovenstaande illustratie:
1 De standaardwaarde-selector biedt tabs voor de standaardwaarden van Uiterlijk en Beweging; de standaardwaarden staan per stijl op de tabs. Een Uiterlijk is een visuele styling van een laag tekst of vorm in uw titel; een Beweging is een animatieroutine die aan elke laag kan worden toegewezen, maar meestal voor tekst wordt gebruikt. Zie Voorkeuzen voor het uiterlijk en Voorkeuzen voor bewegingen voor meer informatie.
Plaats de muis op een standaardwaarde en bekijk de invloed op uw titel. Met één klik wordt de standaardwaarde op de huidige laag toegepast. Hierna kunnen Uiterlijken worden aangepast via het deelvenster Instellingen.
2 De bibliotheek biedt bronnen voor het samenstellen van uw titels. De tabs bovenaan bieden toegang tot alle beschikbare media en content. Zie De Bibliotheek voor meer informatie over het deelvenster Bibliotheek.
3 Het venster Bewerken is uw belangrijkste werkgebied bij het maken of bewerken van een titel. Het biedt een voorbeeldweergave van uw titel met scrubbing-mogelijkheden en praktische bewerkingsfuncties. Zie Het venster Bewerken voor details.
4 Het deelvenster Instellingen heeft afzonderlijke inklapbare subpanelen voor elk van de drie instellingencategorieën: Tekst instellingen, voor de stijl en grootte van tekstbijschriften; Uitzicht instellingen, voor de configuratie van opvulling, randen en schaduwen en Achtergrond instellingen, voor de achtergrondlaag van de titel.
5 De werkbalk heeft vier knopgroepen. Van links naar rechts: de gereedschappen tekstlaag toevoegen en vormgereedschap; een set gereedschappen voor laagmanipulatie; een volledige set transportknoppen inclusief een loop-knop; en een paar telleroverzichten met de duur van de titel en de huidige weergavepositie.
6 De Lagenlijst: Elk grafisch of tekstueel element vormt een laag in de titel, een stapel van deze lagen. De ondoorzichtige delen van een laag verbergen de onderliggende lagen; de onderste laag kan alleen de achtergrond verbergen.
Naast het vermelden van de namen van de lagen bevat de Lagenlijst een animatietijdlijn die de tijd aangeeft dat een laag actief is en de bewegingen die aan de laag zijn toegewezen. Deze kunnen worden aangepast door te slepen.
Het proces van het opbouwen van een beeld in lagen wordt ‘samenstellen’ genoemd. Omdat de informatie van de diverse lagen afzonderlijk wordt beheerd en pas bij uitvoer van het beeld wordt samengevoegd, kunt u altijd terugkeren naar de compositie en nieuwe lagen toevoegen en bestaande lagen aanpassen, herschikken, verwijderen of vervangen.
Een beeld in lagen opbouwen, te beginnen met een leeg frame (linksboven). Het dambordpatroon betekent transparantie. Hoewel achtergronden transparante of doorzichtige delen kunnen hebben, voegen we hier een ondoorzichtige achtergrond (0) toe voor de duidelijkheid, gevolgd door opeenvolgende lagen met ondoorzichtige content (1, 2, 3). In de definitieve compositie (rechtsonder) verbergen de bovenste lagen de onderste.