Leiketoiminnot
Projektin aikajana tarjoaa kattavan tuen leikkeiden valitsemiselle, säädölle, trimmaukselle, siirtämiselle ja kopioinnille.
* Valitseminen
Valitse leikkeet, joihin editointitoimintoja ollaan suorittamassa. Valittu leike saa oranssin kehyksen aikajanalla ja Kuvakäsikirjoituksessa ja se näytetään oranssina Navigaattorissa.
Voit valita yhden leikkeen napsauttamalla sitä hiirellä. Kaikki aiemmat valinnat poistetaan. Voit tehdä monivalinnan nopeasti napsauttamalla aikajanan avointa aluetta ja vetämällä valintakehyksen, joka leikkaa haluamasi leikkeet. Voit valita kaikki leikkeet kerralla painamalla Ctrl+A.
Voit tyhjentää valinnan napsauttamalla mitä tahansa aikajanan rakoa.
* Monivalinta näppäimistön ja hiiren avulla
Voit tehdä monimutkaisempia monivalintoja napsauttamalla hiiren ykköspainikkeella samalla painat Vaihto, Ctrl tai molempia yhdessä.
Leikesarjan valinta: Napsauta ensimmäistä ja Vaihto+napsauta viimeisen kohdalla. Nämä kaksi leikettä yhdessä määrittävät sitovan suorakulmion tai valintakehyksen, jonka sisällä kaikki leikkeet ovat valittuja.
Yhden leikkeen valinnan vaihtaminen: Ctrl+napsautuksella voit kumota yksittäisen leikkeen valintatilan ilman, että se vaikuttaa muihin.
Raidan loppuosan valinta: Ctrl+Vaihto+napsautuksella voit valita kaikki leikkeet, jotka alkavat joko napsautetun leikkeen alusta tai sen alkusijainnin jälkeen. Tämä toiminto on erityisen hyödyllinen, jos haluat nopeasti siirtää loput aikajanastasi pois uuden materiaalin tieltä tai aiheuttaa manuaalisesti väreilyä vasemmalle siten, että aikajanan raot sulkeutuvat.
* Leikkeiden ryhmittely ja ryhmitysten purkaminen
Voit valita ja ryhmitellä useita leikkeitä, jolloin niitä voi siirtää yhdessä. Leikkeitä voi ryhmitellä ja niiden ryhmityksiä purkaa seuraavasti:
1 Valitse kaksi tai useampia leikkeitä aikajanalta.
2 Napsauta jotakin valituista leikkeistä hiiren kakkospainikkeella ja valitse Ryhmitä > Ryhmitä.
Voit poistaa valinnan ryhmityksen napsauttamalla ryhmää kakkospainikkeella ja valitsemalla Ryhmitä > Pura ryhmitys.
Huomaa: Voit myös Ryhmittää projektiksi tallentaaksesi ryhmän omana elokuvanaan. Lisätietoja on kohdassa Elokuvat elokuvien sisällä (sisäkkäiset projektit).
* Säätäminen
Kun liikutat hiiren osoitinta hitaasti leikkeiden yli aikajanallasi, huomaat, että se muuttuu nuolisymboliksi ylittäessään kunkin leikkeen sivut. Tämä ilmaisee, että voit säätää leikkeen reunaa napsauttamalla ja vetämällä.
Säätäminen muuttaa yksittäisen leikkeen pituutta aikajanalla korvaustilassa (koska lisäystila aiheuttaisi synkronointiongelmia). Jos vedät leikkeen alkua oikealle, avautuu rako vasemmalle sivulle. Jos välittömästi säädettävän leikkeen vasemmalla puolella on leike, vetäminen vasemmalle korvaa sen.
Säätöosoitin ilmestyy myös, kun hiiren osoitin on raon pään päällä, eli tyhjässä tilassa aikajanan raidassa, jonka oikealla puolella on vähintään yksi leike.
Rakojen säätäminen korvaustilassa, kuten tehdään leikkeille, ei ole erityisen hyödyllistä. Raot ovat kuitenkin käteviä älykkäässä tilassa, jos haluat väreilyttää yksittäistä raitaa vasemmalle tai oikealle, jättäen siitä mahdollisesti seuraavat synkronointiongelmat huomiotta. Rakojen säätö tapahtuu siten lisäystilassa.
Vaikka rakoa ei olisikaan käytettävissä, voit saada saman tuloksen pitämällä alhaalla Alt-näppäintä samalla säätäen leikkeen sivuja.
* Skaalaus
Ensimmäiset kaksi vaihtoehtoa vaikuttavat sellaisten leikkeiden käsittelyyn, jotka eivät ole nykyisen aikajanaformaatin vaatimusten mukaisia, kun ne tuodaan projektiin. Katso Aikajana-työkalupalkki.
Sovita näyttää kuvan sen oikeassa kuvasuhteessa ja skaalattuna niin suureksi kuin mahdollista ilman rajausta. Kehyksen käyttämättömiä osia käsitellään läpinäkyvinä.
Täytä säilyttää myös kuvan kuvasuhteen, mutta skaalaa sen siten, että ruudulla ei ole käyttämättömiä osia. Kuvan osia ei rajata, mikäli kuvasuhde ei sovi yhteen.
Voit hienosäätää leikkeen skaalaustoiminta panoroi-ja-zoomaa-toiminnolla.
Pidä alfa, Poista alfa, Luo alfa: Näitä komentoja käytetään sisältöön, jolla on alfakanava (joka määrittää läpinäkyvyyden pikseli pikseliltä). Tällainen alfatieto voi olla ristiriidassa Pinnacle Studion tehosteiden kanssa. Komento ei ole käytettävissä puhtaille äänileikkeille.