Aikajana-työkalupalkki
Aikajanan yläpuolella oleva työkalupalkki tarjoaa useita asetuksia, työkaluja ja toimintoja, jotka soveltuvat aikajanaan ja aikajanan muokkaukseen. Ne on kuvattu järjestyksessä vasemmalta oikealle.
* Työkalurivin mukauttaminen
Aikajanan työkaluriviin voidaan sijoittaa useita painikkeita, jotka helpottavat editointia. Elokuvaeditorissa on käytettävissä valikoima painikkeita, Levyn muokkaajassa niitä on hieman suurempi määrä. Voit valita näytettävät painikkeet Mukauta työkaluriviä -painikkeella , joka sijaitsee työkalurivin vasemmassa reunassa.
Painiketta napsauttamalla saat näkyviin paneelin, josta voit määrittää kaikki muut työkalurivin painikkeet joko näkyviin tai piilottaa ne. Harmaat valintamerkit Aikajanan asetukset -painikkeen ja muutaman muun painikkeen vieressä tarkoittavat sitä, että kyseiset painikkeet eivät ole valinnaisia ja ne ovat sen vuoksi aina näkyvissä. Lisää valintoja valinnaisten painikkeiden ruutuihin tai poista niistä valintoja, kunnes työkalurivi sisältää haluamasi painikkeet. Voit myös ottaa kaikki painikkeet näkyviin lisäämällä valinnan Valitse kaikki -ruutuun.
Joillekin painikkeista valittaville komennoille on määritetty myös näppäimistön pikanäppäimiä. Pikanäppäimet ovat käytössä siitä huolimatta, onko painike näkyvissä vai ei. Lisätietoja on kohdassa Liite C: Näppäimistön pikanäppäimet.
* Aikajanan asetukset
Oletuksena aikajana-asetuksesi kopioidaan ensimmäisestä videoleikkeestä, jonka lisäät aikajanaan. Jos tämä antaa oikean tuloksen, sinun ei tarvitse muuttaa niitä.
Jos projektin kuvan perusasetuksia on tarpeen muuttaa, avaa aikajanan asetukset-paneeli napsauttamalla Ratas-painiketta ja määritä seuraavat neljä asetusta.
Kuvasuhde: Valitse kuvasuhteeksi joko 4:3 tai 16:9.
Kuvantaminen: Valitse tavallinen (2D) tai stereoskooppinen (3D).
Koko: Valitse valitulle kuvasuhteelle käytettävissä olevien HD- ja SD-pikseliresoluutioiden joukosta oikea.
Kuvan päivitysnopeus: Valitse muiden asetusten kanssa yhteensopiva kuvan päivitysnopeus.
Näitä asetuksia voidaan muuttaa milloin vain elokuvasi teon aikana, mutta on syytä muistaa , että päivitysnopeuden muutos voi aiheuttaa leikkeiden lievää siirtymistä aikajanalla, kun niitä säädetään uusiin kehysrajoihin.
Videomateriaali, joka ei noudata valittuja projektiasetuksia, muunnetaan automaattisesti, kun sitä lisätään aikajanaan. Jos työstät stereoskooppista elokuvaa, 2D-materiaalia voidaan käyttää, mutta se näyttää edelleen kaksiulotteiselta, sillä sekä oikean että vasemman silmän näkymät ovat samat. 3D-materiaalia voidaan käyttää 2D-aikajanalla, mutta ainoastaan vasemman silmän kanava näytetään.
Jos haluat valita videostandardin projekteillesi sen sijaan, että luottaisit formaatin periytymiseen ensimmäisestä lisätystä leikkeestä, avaa sovellusasetusten Projektiasetukset-sivu. Katso Ohjauspaneelin projektiasetukset.
* Levyn muokkaaja
Voit valmistella projektin, jonka haluat viedä MyDVD:hen, ottamalla käyttöön Avaa Tekijä-työkalurivi-painikkeen aikajanan työkalurivillä.
Lisätietoja levyn muokkaamisesta on kohdassa Levyprojektit.
* Äänimikseri
Tämä painike avaa parannetun äänen säätöalueen, jossa on äänenvoimakkuuden säätötyökaluja ja mahdollisuus käyttää Panorointitoimintoa, joka säätää surround-ääntä.
* ScoreFitter
ScoreFitter on Pinnacle Studion integroitu musiikkigeneraattori, joka tarjoaa tarpeen mukaan sävellettyä, käyttömaksutonta musiikkia, joka on täsmälleen säädetty elokuvasi vaatimaan kestoon. Katso ScoreFitter-taustamusiikki.
* Otsikko
Otsikko-painike avaa Otsikkoeditorin. Jos yksikään valmiista otsikoista ei vastaa tarpeitasi, miksipä et tekisi omaa otsikkoa? Katso Otsikot.
* 3D-otsikkoeditori
3D-otsikkoeditorin avulla voit muokata esiasetettuja 3D-otsikoita ja luoda omia 3D-otsikoita. Voit myös luoda 3D-objekteja.
* Selostus
Selostustyökalun avulla voit äänittää kommentteja tai muuta äänisisältöä samalla, kun katselet elokuvaasi. Katso Selostus-työkalu.
* Taustaäänen vaimennus
Taustaäänen vaimennus -toiminnolla voidaan automaattisesti laskea jonkin raidan äänenvoimakkuutta, jolloin toinen raita kuuluu paremmin. Lisätietoja on kohdassa Äänenvoimakkuuden automaattinen säätö Taustaäänen vaimennuksella.
* Monikameraeditori
Monikameraeditori on työtila, jossa voit luoda ammattimaisia videokoosteita tapahtumista, jotka on kuvattu eri kameroilla ja eri kulmista. Lisätietoja on kohdassa Monikameraeditointi.
* Raidan läpinäkyvyys
Raidan läpinäkyvyys tarjoaa läpinäkyvyyden tarkan hallinnan aikajanalla avaamalla tilan, joka helpottaa avainruutujen asettamista ja läpinäkyvyystason säätämistä avainruudun mukaan. Lisätietoja on kohdassa Raidan läpinäkyvyys.
* Liikkeenseuranta
Voit seurata elementtien liikettä videoissasi ja lisätä maskeja tai objekteja, jotka seuraavat samaa liikettä. Lisätietoja on kohdassa Liikkeenseuranta.
* Jaettu näyttö
Voit luoda helposti jaetun näytön videon Pinnacle Studiossa toistaaksesi useita videoita esiasetetussa tai mukautetussa mallissa. Lisätietoja on kohdassa Jaetun näytön videomallit.
* Merkki sisään, Merkki ulos, Tyhjennä
Merkki sisään antaa sinun asettaa trimmaustoiminnon alkupisteen.
Merkki ulos antaa sinun asettaa trimmaustoiminnon loppupisteen.
Poista merkki sisään / merkki ulos antaa sinun poistaa kaikki trimmausmerkit.
* Partakoneenterä (Jaa leikkeet)
Voit halkaista yhden tai useamman leikkeen toistopään sijainnissa napsauttamalla partakoneenteräpainiketta. Tämä toiminto ei poista mitään materiaalia, mutta jokaisesta leikkeestä, johon se vaikuttaa, tulee kaksi leikettä. Niitä voidaan käsitellä erikseen trimmauksen, liikuttamisen, tehosteiden lisäämisen, tms. suhteen.
Jos valittuja leikkeitä on jonkin raidan toistopäässä, vain ko. leikkeet halkaistaan. Molemmat leikkeiden osat pysyvät valittuina halkaisun jälkeen.
Jos valittuja leikkeitä ei ole toistopäässä, kaikki leikkeet, joihin se koskee, halkaistaan ja oikealla puolella olevat osat valitaan, jolloin mahdollinen poistaminen helpottuu.
Lukittuja raitoja ei halkaista.
* Roskakori
Napsauttamalla roskakoripainiketta voit poistaa kaikki valitut kohteet aikajanasta. Kohdassa Leikkeiden poistaminen on lisätietoja siitä, miten poistaminen voi vaikuttaa muihin aikajanan leikkeisiin.
* Kuvakaappaus
Jos haluat tehdä jostakin ruudusta pysäytyskuvan videota esikatsellessasi aikajanalla, voit ottaa kuvan napsauttamalla Kuvakaappaus-painiketta. Esikatseltavasta kuvasta luodaan valokuva ja se tallennetaan kirjaston Valokuvat-kansion alle Kuvakaappaus-kansioon.
Kuvakaappaus-painiketta käyttämällä aikajanalta voidaan poimia ruutu nopeasti. Jos kaappaus halutaan tehdä hallitummin, voidaan käyttää Kuvakaappaus-työkalua videoeditorissa. Katso lisätietoja Kuvakaappaus-työkalusta kohdasta Kuvakaappaus.
* Merkit
Tässä käytettävissä olevat merkkitoiminnot vastaavat mediaeditorien video- ja äänitoimintoja. Ks. Merkit.
Sen sijaan, että ne liittyisivät tiettyyn leikkeeseen, aikajanan merkkien katsotaan kuuluvan videokoosteeseen merkityssä kohdassa. Merkit siirtyvät aikajanan muokkauksen aikana vain silloin, jos käytössä on leikevalikoima, joka sisältää kaikki raidat merkityssä kohdassa, ja jos raitoja ei ole lukittu.
* Valintatyökalu
Tällä oletustyökalulla voit valita leikkeitä aikajanalla. Se on yksi viidestä työkalusta, jolla voit säätää leikkeitä aikajanalla.
* Säätö-työkalu
Voit vetää aikajanaa sisäänpäin muuttaaksesi näytettäviä ruutuja (sisältö) muuttamatta leikkeen ”ikkunaa” (kestoa), jolloin käytännössä siirrät lähdeleikkeen trimmausmerkit. Lisätietoja on kohdassa Säätö-, Liuku-, Sovitus- ja Venytys-työkalujen käyttö aikajanalla.
* Liuku-työkalu
Voit siirtää leikkeen “ikkunaa” aikajanan mukaisesti muuttamatta kestoa, jolloin käytännössä siirrät aikajanan trimmausmerkkejä paljastaaksesi eri sisällön. Lisätietoja on kohdassa Säätö-, Liuku-, Sovitus- ja Venytys-työkalujen käyttö aikajanalla.
* Sovitus-työkalu
Voit säätää leikkeen ”ikkunan” kokoa. Tämä vaikuttaa valitun leikkeen ja vierekkäisen leikkeen kestoon. Saat lisätietoja katsomalla kohdan Säätö-, Liuku-, Sovitus- ja Venytys-työkalujen käyttö aikajanalla.
* Venytys-työkalu
Voit säätää leikeikkunan kokoa muuttaen näin kestoa aikajanalla. Voit laajentaa tai pienentää sisältöä (nopeuden säätö) sovittaaksesi uuden keston muuttamatta näytettäviä kehyksiä. Lisätietoja on kohdassa Säätö-, Liuku-, Sovitus- ja Venytys-työkalujen käyttö aikajanalla.
* Trimmaustila
Avaa trimmauspiste sijoittamalla aikajanan hankaaja lähelle trimmattavaa leikkauskohtaa ja napsauttamalla trimmaustilapainiketta. Sulje trimmaustila napsauttamalla painiketta uudelleen. Katso lisätietoja kohdasta Videon trimmaus.
* Dynaamiset pituussiirtymät
Kun siirtymä lisätään aikajanalle, sille määritetään oletuspituus kohdassa Pinnacle Studion  ohjauspaneeli valittujen asetusten mukaan. Jos haluat korvata oletuspituuden, napsauta tätä painiketta. Kun painike on korostettuna, siirtymän kesto voidaan asettaa vetämällä hiiren osoitinta oikealle tai vasemmalle ja asettamalla siirtymä leikkeen päälle. Lisätietoja siirtymistä on kohdassa Siirtymät.
* Magneettinen kiinnittyminen
Magneettitila yksinkertaistaa leikkeiden lisäämistä vetämisen aikana. Kun tila on aktiivinen, leikkeet vedetään magneettisesti muihin aikajanan kohteisiin, kun ne saapuvat tietyn etäisyyden päähän. Tämän ominaisuuden avulla voidaan välttää tarpeettomia – vaikkakin usein huomaamattoman pieniä – rakoja kohteiden välillä, joita muutoin syntyy helposti muokkauksen aikana. Jos kuitenkin haluat tarkoituksella luoda tällaisen raon, voit kääntää tilan pois päältä, jotta haluttu sijoitus voidaan tehdä.
* Äänen ryömitys
Oletuksena projektin ääniosio voidaan kuulla vain toiston aikana esikatselussa. Äänen ryömitys -painike aikalinjan työkalupalkissa tarjoaa äänen esikatselun myös 'ryömittämällä' elokuvan läpi, kun aikajanan hankaajaa vedetään.
Ääntä voi ryömittää myös Soittimen valitsinpyörästä.
* Editointitila
Editointitilan valitsin aikajanan työkalurivin oikeassa päässä määrittää muiden leikkeiden käyttäytymisen, kun editoitaessa tehdään muutoksia.
Käytettävissä on viisi editointitilaa: Smart-editointi, Lisää ja Korvaa, 3–4 pisteen muokkaustila, Korvaa. Oletuksena on Smart-editointi, jossa Pinnacle Studio valitsee lisäyksen, korvauksen ja joskus monimutkaisempia strategioita jokaisen editointitoiminnon yhteydessä.
Smart-editointitila on suunniteltu ylläpitämään synkronointia aikajanan raitojen välillä niin pitkälle kuin mahdollista. Moniraitamuokkauksessa, leikkeillä on tyypillisesti sekä pysty- että vaakasuuntaisia suhteita. Kun olet esimerkiksi huolellisesti asettanut leikkauksesi vastaamaan musiikkiraidan tahteja, et halua sotkea kaikkea, kun teet lisämuokkauksia.
Lisää-tila on aina ei-tuhoava: se liikuttaa muita leikkeitä raidalla pois tieltä ennen uuden materiaalin lisäämistä. Se myös automaattisesti sulkee raot, jotka syntyvät materiaalin poistamisesta. Vain kohderaita muuttuu. Kaikki aiempi synkronointi muiden raitojen kanssa editointipisteestä oikealle menetetään.
Lisää-tila on kaikkein hyödyllisin projektin aikaisissa vaiheissa, kun keräät ja järjestelet leikkeitä aikajanalla. Se varmistaa, että materiaalia ei katoa, ja tekee myös leikkeiden ja leikejaksojen uudelleenjärjestämisestä erittäin helppoa.
Lisäystilasta on vähemmän apua myöhemmissä vaiheissa, kun projektisi rakenne on lähestymässä lopullista muotoaan ja olet alkanut synkronoida materiaalia eri raidoilla. Juuri ne ominaisuudet, jotka suosivat sen käyttöä aikaisissa vaiheissa (väreily), toimivat sitä vastaan viimeistelyvaiheessa. Tällöin korvaus tulee mukaan.
Ylikirjoitustila vaikuttaa vain suoraan valitsemiisi leikkeisiin. Leikkeen pituuden tai sijainnin muuttaminen korvaustilassa korvaa lähellä olevat leikkeet (jos pidennät leikettä) tai jättää rakoja (jos lyhennät leikettä). Se ei koskaan vaikuta synkronointiin raitojen välillä.
3–4 pisteen muokkaustila tarjoaa nopean ja tarkan tavan lisätä leikkeitä aikajanan jaksoon. Voit käyttää 3–4 pisteen muokkaustilaa missä tahansa projektissa, mutta se toimii erityisen hyvin projekteissa joissa halutaan kohdistaa leikkeet tarkasti, kuten havainnollistavien leikkeiden täsmäämisen kerrontaan tai leikkeiden täsmääminen ääniraidan tiettyihin osiin. Lisätietoja on kohdassa 3 pisteen ja 4 pisteen muokkaus.
Korvaustila antaa korvata yhden leikkeen toisella säilyttämällä leikkeen keston, tehosteet ja muut ominaisuudet. Se on erityisen hyödyllinen käytettäessä malleja. Katso lisätietoja kohdasta Leikkeen vaihtaminen.
* Alt-näppäimen käyttäminen muokkaustilan korvaamiseen
Voit muuttaa lisäyksen korvaukseksi, tai korvauksen lisäykseksi, pitämällä alhaalla Alt-näppäintä samalla kun suoritat editoinnin tavalliseen tapaan. Voit painaa (tai vapauttaa) Alt-näppäimen haluamallasi hetkellä, samalla kun asetat editoinnin: tärkeää on näppäimen tila hetkellä, jolloin toiminto lopulta määrätään – kun esimerkiksi pudotat vedetyt kohteet aikajanalle.