Elokuvien editointi
Elokuvan editointi aloitetaan käynnistämällä tai avaamalla elokuvaprojekti.
Uuden teoksen käynnistäminen: Valitse päävalikosta Tiedosto >Uusi > Elokuva. Varmista ennen ensimmäisen leikkeen lisäämistä, että aikajanan videoformaatti on oikea projektillesi (katso alta).
Nykyisen elokuvan muokkaaminen: Valitse äskeinen projekti valikosta Tiedosto > Äskeinen; selaa avattava elokuvaprojekti napsauttamalla Tiedosto > Avaa tai etsi elokuva, jonka haluat avata, Kirjaston Projektit-kansiosta ja kaksoisnapsauta esikatselukuvaa.
Jos projekti on tallennettu projektipakettina, se on purettava ennen editointia. Etsi projekti Kirjaston Studio-projektit-ryhmästä ja valitse komento Pura projektipaketti esikatselukuvan kontekstivalikosta.
Voit myös valita Tiedosto > Avaa ja etsiä projektipaketin Resurssienhallinnasta valitsemalla Studio-projektipaketti (axx)tiedostopäätekentästä.
Kun purkaminen on valmis, purettu paketti lisätään kirjastoon ja avataan projektieditorissa aikajanalla, missä sitä voidaan editoida tavalliseen tapaan.
Studio-projektin avaaminen: Valitse Tiedosto > Tuo edelliset Pinnacle Studio -projektit. Huomaa, että nykyinen versio ei ehkä tue kaikkia aiemmassa Studion versiossa luotujen projektien ominaisuuksia.
Studio iPadille -projektin tuominen: Valitse Tiedosto > Tuo projekteja Studio iPadille -sovelluksesta.
* Projektiasetukset
Jos haluat aloittaa uuden projektin, tarkista, että projektisi videoformaattiasetukset – kuvasuhde, 2D/3D, kehyskoko ja toistonopeus – ovat haluamasi. Automaattisen ominaisuuden määrittämisestä on tietoja kohdassa Ohjauspaneelin projektiasetukset ja projektin asetusten manuaalisesta määrittämisestä kohdassa Aikajanan asetukset.
Aikajanan asetukset voivat vaikuttaa siihen, että tietyissä formaateissa olevat leikkeet eivät ehkä toistu välittömästi. Tällainen sisältö käännetään automaattisesti asiaankuuluvaan formaattiin.
* Raitojen perustaminen
Muutamaa pientä poikkeusta lukuun ottamatta aikajanan raidoilla ei ole erityisiä rooleja Pinnacle Studiossa. Mikä tahansa leike voidaan sijoittaa mihin tahansa raitaan. Kun projektistasi tulee monimutkaisempi, huomaat, että on hyödyllistä miettiä raitojen järjestystä, ja nimetä ne uudelleen sen mukaan, mikä niiden toiminto elokuvassa on. Lisätietoja raidan ominaisuuksista ja niiden muokkaamisesta on kohdassa Aikajanan raidan ylätunniste.
* Leikkeiden lisääminen aikajanaan
Useimmat Kirjaston aineistotyypeistä voidaan tuoda aikajanalle itsenäisinä leikkeinä. Tyyppeihin kuuluvat video- ja äänileikkeet, valokuvat, kuvat, Scorefitter-kappaleet, mallit ja otsikot. Voit jopa lisätä muita elokuvaprojektejasi säiliöleikkeinä, jotka toimivat aivan kuten videoleikkeet projektissasi. Levyprojekteja ei kuitenkaan voi lisätä säiliöleikkeinä aikajanaan, koska ne vaativat valmiutta (käyttäjäinteraktiivisuutta), jota aikajanan leikkeillä ei ole.
Vedä ja pudota
Vetäminen ja pudottaminen on yleisin ja tavallisesti kätevin menetelmä lisätä materiaalia projektiin. Napsauta mitä tahansa aineistoa Kirjasto-paneelissa ja vedä se mihin haluat aikajanalla.
Kun siirryt aikajana-alueelle vetämisen aikana ja jatkat kohderaitaan, tarkkaile pystysuuntaisen viivan ilmestymistä hiiren osoittimen alle. Viiva osoittaa, minne leikkeen ensimmäinen kehys lisätään, jos se pudotetaan välittömästi. Viiva piirretään vihreällä, jos pudotus olisi kelvollinen ja punaisella, jos leikettä ei ole mahdollista lisätä osoitettuun kohtaan (esimerkiksi jos raita on suojattu).
Aikajanaan on mahdollista lisätä useita leikkeitä kerralla. Valitse haluamasi Kirjaston aineistot ja vedä sitten mikä tahansa niistä aikajanaan. Järjestys, jossa leikkeet näkyvät raidalla, vastaa niiden järjestystä Kirjastossa (ei järjestystä, jossa valitsit ne).
Magneettitila: Magneettitila on oletuksena käytössä. Sen avulla leikkeet on helpompi lisätä niin, että niiden reunat kohtaavat täsmällisesti. Uusi leike napsahtaa tiettyihin sijainteihin, kuten leikkeen päihin tai merkkien kohtiin ikään kuin magneetin vetäminä, kun hiiren osoitin tulee lähelle mahdollista kohdetta.
Toisaalta siitä, onko ensimmäinen leike aivan aikajanan alussa, ei tarvitse murehtia. Kaikki elokuvat eivät ala jyrkällä leikkauksella ensimmäiseen kohtaukseen!
* Live-editoinnin esikatselu
Helpottaakseen monimutkaisen editoinnin aiheuttamaa sekaannusta Pinnacle Studio tarjoaa muokkaustoimintojen tulosten täyden dynaamisen esikatselun, kun leikkeitä vedetään aikajanalla. Jos asiat vaikuttavat siirtyilevän tavallista enemmän aikajanan muokkauksen aikana, tämä on syy siihen. Mutta ei huolta: totut siihen nopeasti ja opit käyttämään hyväksesi tarjottua lisätietoa. Toimi aluksi hitaasti. Tarkkaile aikajanan muutoksia, kun viet vedetyt kohteet useiden mahdollisten laskeutumispaikkojen ylle. Viimeistele pudotus, kun tulos miellyttää sinua.
Jos vetäminen ja pudottaminen ei toimi niin kuin haluat, paina joko Esc-näppäintä tai liikuta hiiren osoitin pois aikajana-alueelta ja vapauta painike. Kumpi tahansa näistä hylkää vedä ja pudota -toiminnon. Voit kumota vetämisen ja pudottamisen painamalla Ctrl+Z tai napsauttamalla kumoa-painiketta.
Muista, että voit vaihdella monia aikajanan muokkaustoimintoja vaihtoehtoisella tilalla: paina ja pidä Alt-näppäintä pohjassa vetämisen tai trimmauksen aikana. Vaihto-näppäin on myös tärkeä, kun leikettä korvataan toisella.
* Edistynyt vetäminen ja pudottaminen
Kun olet kerännyt leikevalikoiman aikajanan raidalle, on vain ajan kysymys, milloin haluat muuttaa asioita. Saatat esimerkiksi haluta:
Täyttää raon leikkeillä.
Lisätä joitakin leikkeitä ennen tiettyä leikettä.
Vaihtaa jo aikajanalla olevan leikkeen toiseen.
Älykäs editointitila auttaa kaikissa näissä tavoitteissa.
* Raon täyttäminen
Älykäs tila helpottaa esim. tietyn aikajanan raon täyttämistä uudella materiaalilla. Sen sijaan, että uutta materiaalia pitäisi trimmata ennakolta käytettävissä olevaan tilaan, voit yksinkertaisesti vetää kohteet rakoon. Kaikki leikkeet, joita ei tarvita raon täyttämiseen, pudotetaan ja viimeistä käytettyä leikettä trimmataan automaattisesti asiaankuuluvan pituiseksi. Jo aikajanalla olevat leikkeet eivät muutu, joten seurauksena ei ole synkronointiongelmia.
* Leikkeiden lisääminen
Oletetaan, että tavoitteenasi on lisätä uutta materiaalia aikajanalle kohtaan, jossa jo on leike. Et kuitenkaan halua korvata paikalla olevaa leikettä; haluat vain sen (ja kaikkien sen oikealla puolella olevien leikkeiden) siirtyvän oikealle tarpeeksi pitkälle, jotta ne tekevät tilaa uudelle materiaalille.
Älykäs editointi tarjoaa taas vaivattoman vastauksen. Vedä vain uusi materiaali tiellä olevan leikkeen alkuun raon sijaan. Leike siirtyy sivuun täsmälleen tarpeeksi kauas.
* Lisäys halkaisun kanssa
Jos pudotat kohteen olemassa olevan leikkeen keskelle leikkauksen sijaan, leike halkeaa kahtia. Uusi materiaali lisätään määrittelemääsi kohtaan, ja sitä seuraa välittömästi alkuperäisen leikkeen siirretty osa.
Älykkäässä tilassa kohderaidan synkronointia kaikkien muiden raitojen kanssa ylläpidetään lisäämällä jokaiseen niistä uuden leikkeen kanssa samanpituinen rako. Jos et halua vaikuttaa muihin raitoihin tällä tavalla, käytä lisäystilaa älykkään tilan sijaan. Painamalla Alt-näppäintä uutta materiaalia pudotettaessa voit korvata osan nykyisestä leikkeestä. Kolmas lähestymistapa on lukita kaikki ne raidat, joita ei haluta muokata, vaikka tämä vaikuttaakin lukittujen raitojen leikkeiden synkronointiin lukitsemattomien raitojen leikkeiden kanssa.
* Leikkeen vaihtaminen
Vaihda leike vetämällä yksittäinen kirjasto-ominaisuus vaihdettavan leikkeen päälle samalla pitäen alhaalla Vaihto-näppäintä. Vaihdettu leike perii kaikki tehosteet ja siirtymät, joita oli käytetty alkuperäiseen leikkeeseen. Korjaukset eivät kuitenkaan periydy, koska niitä käytetään tavallisesti korjaamaan tietyn mediakohteen ongelmia.
Älykkäässä tilassa vaihto onnistuu vain, jos kirjaston leike on tarpeeksi pitkä kattamaan vaihdettavan leikkeen koko pituuden. Muissa tiloissa liian lyhyt Kirjaston leike pidennetään ylitrimmausta käyttämällä. Laajennuksen suunta ja määrä perustuvat hiiren asentoon, kun vedät sitä. Lisätietoja ylitrimmauksesta on kohdassa Videon trimmaus.
Jos Kirjaston aineisto on liian pitkä, se lyhennetään samanpituiseksi kuin leike, jonka se korvaa.
* Lähettäminen aikajanalle
Sen lisäksi, että voit vetää leikkeen aikajanaan, voit 'lähettää' sen oletusraitaan toistopään sijaintiin. Tämä toiminto vastaa vedä ja pudota -toimintoa, joten älykästä tilaa käytetään tarvittaessa, kun päätetään, miten muihin leikkeisiin vaikutetaan. Lähetä aikajanalle -komento löytyy yksittäisen ominaisuuden kontekstivalikosta tai Kirjaston kompaktinäkymän monivalinnasta.
* Lähettäminen Soittimesta
Käytettävissä on myös toinen lähetysmenetelmä, joka tarjoaa enemmän hallintaa.
Jos napsautat Kirjaston aineistoa, Soitin vaihtaa Lähde-tilaan esikatselua varten. Trimmattavia medioita (video ja ääni) varten Soitin tarjoaa myös trimmaustulkkeja, joilla aineiston alku- tai loppuosa voidaan leikata pois.
Lähetä aikajanalle -painikkeen napsauttaminen Soittimessa Kirjaston videoaineiston trimmauksen jälkeen.
Kun olet esikatsellut aineiston ja trimmannut sitä tarvittaessa, käytä Soittimen vasemmassa alakulmassa olevaa lähetä aikajanalle -painiketta. Aineisto lisätään tavalliseen tapaan projektiin oletusraidalle ja toistopään kohdalle. Voit myös napsauttaa missä tahansa Soittimen näkymän kohdassa ja vetää aineiston haluamaasi aikajanan raitaan. Tämä ominaisuus lisätään sitten pudotuskohtaan toistopään kohdan sijaan.