Vormmaskers
U kunt een vorm tekenen in het voorbeeldvenster voor maskers met een aantal tools:
Gereedschap Selectie: Hiermee kunt u de geselecteerde vorm in het voorbeeldgebied van het masker manipuleren (formaat, positie, rotatie).
Gereedschap Rechthoek: Hiermee kunt u rechthoekige en vierkante vormen tekenen.
Gereedschap Cirkel: Hiermee kunt u cirkelvormen tekenen.
Gereedschap Pen: Hiermee kunt u een gesloten vorm tekenen door knooppunten in te stellen die via rechte lijnen met elkaar worden verbonden.
Gereedschap Vrije hand: Hiermee kunt u uit de vrije hand een omtrek tekenen om een masker te maken.
Gereedschap Penseel: Hiermee kunt u penseelstreken uit de vrije hand toepassen. U kunt de Straal van het penseel aanpassen als u het formaat van het penseel wilt wijzigen. Als u randen automatisch wilt detecteren, schakelt u het selectievakje Intelligente randselectie in. Pas de waarde voor Tolerantie aan om het bereik aan pixels met een vergelijkbare kleur dat u in het masker wilt opnemen te vergroten of verkleinen.
Gereedschap Toverstaf: Hiermee kunt u alle gebieden met een opgegeven kleur selecteren door op een voorbeeldgebied te klikken in het voorbeeldvenster. U kunt een optie in de lijst Modus kiezen om andere waarden, in plaats van kleuren, te detecteren. Zie Modi voor het gereedschap Toverstaf voor meer informatie. Pas de waarde voor Tolerantie aan om het bereik met vergelijkbare pixels dat in het masker wordt opgenomen te vergroten of te verkleinen. Als u alleen de pixels wilt selecteren die zich langs de oorspronkelijke voorbeeldgebieden bevinden, schakelt u het selectievakje Aaneengesloten in. Houd Ctrl ingedrukt en klik om een ander voorbeeldgebied toe te voegen. Houd Shift ingedrukt en klik om een voorbeeldgebied uit de maskerselectie te verwijderen.
Gereedschap Wisser: Hiermee kunt u de penseelstreken verwijderen die u met het gereedschap Penseel hebt toegevoegd.
Gereedschap Tekst: Hiermee kunt u een masker op basis van tekst maken.
Importeren: Hiermee kunt u een mediabestand importeren dat u als masker kunt gebruiken.
Gereedschap Object: Hiermee kunt u een masker maken op basis van populaire vormen (pijlen, tekstballonnen...).
Gereedschap Gezicht: Hiermee wordt het gebied met het gezicht automatisch gedetecteerd wanneer u op een gezicht op een foto of in een videoframe klikt.
Modi voor het gereedschap Toverstaf
De volgende modi zijn beschikbaar voor het gereedschap Toverstaf:
Geen — hiermee selecteert u alle pixels.
RGB-waarde — hiermee selecteert u pixels die overeenkomen met de rode, groene en blauwe waarden van de pixel waarop u klikt.
Kleur — hiermee selecteert u pixels die overeenkomen met de arceringsvariaties van de pixel waarop u klikt.
Helderheid — hiermee selecteert u pixels die overeenkomen met de perceptuele lichtheidswaarde van de pixel waarop u klikt.
Perceptueel — hiermee selecteert u pixels die overeenkomen met de perceptuele arceringsvariatie en lichtheid van de pixel waarop u klikt.
Traditioneel — hiermee selecteert u pixels die overeenkomen met rode, groene en blauwe waarden, met een afwijking naar de lichtheidsvariaties. Met deze afstemmingsmodus ontstaat daarom een duidelijker onderscheid dan met de afstemmingsmodus RGB-waarde.
Geheel dekkend — hiermee selecteert u alle pixels die niet volledig onzichtbaar zijn (met andere woorden: die een dekkingswaarde van 1 of hoger hebben). Als u deze optie kiest, wordt het besturingselement Tolerantie uitgeschakeld.
Dekking — hiermee selecteert u pixels die overeenkomen met de dekkingswaarde van de pixel waarop u klikt.
Maskergroepen en interacties tussen vormen
U kunt een of meer vormgereedschappen gebruiken om een masker te maken. Elke keer dat u een vormgereedschap gebruikt, wordt aan de huidige groep een nieuwe vorm toegevoegd. De gereedschappen Penseel en Wisser vormen de uitzondering op deze regel (alle penseelstreken worden aan dezelfde vorm toegevoegd totdat u overschakelt op een ander vormgereedschap).
De vormen binnen de groep kunnen op drie verschillende manieren interacties aangaan, afhankelijk van de instelling van Combineren:
Combineren: Overlappende vormen worden opgeteld (vergroten het gebied van het masker).
Aftrekken: Overlappende vormen worden afgetrokken (verkleinen het gebied van het masker).
Doorsnijden: Alleen de gebieden waar de vormen elkaar overlappen, worden gemaskeerd.
U kunt een nieuwe groep toevoegen om elementen van het masker in te delen.
Eigenschappen van maskervormen bewerken
U kunt de vormen bewerken die u voor het maken van het masker gebruikt door de volgende waarden aan te passen: Positie (X, Y), Grootte (X, Y) of Roteren (waarde in graden). U kunt keyframes gebruiken om de eigenschappen van de vormen in de video als geheel aan te passen, zodat u dynamische maskers kunt maken.
Masker en achtergrond
Met de Vormmaskers in Pinnacle Studio kunt u afzonderlijke functies of filters toepassen op het gebied Masker (het geselecteerde gebied met een rode overlay) en het gebied Achtergrond (het 'niet-geselecteerde' gebied).