pinnacle-studio > Appendix B: Videografi > Ge projektet en titel
Ge projektet en titel
Titeln bör vara informativ, beskriva filmens innehåll samt väcka intresse. Om den dessutom utgör ett uttryck som sticker ut och är lätt att memorera, så mycket bättre.
När det gäller presentationen ger Titelredigeraren i princip obegränsade möjligheter för kreativt visuellt skapande. Det är en plats i produktionen där du inte är bunden till hur filmen i sig ser ut, så släpp fantasin lös.
Det slutgiltiga målet är givetvis att kommunicera, så vissa grundläggande principer gäller i stort sett alltid. Till exempel är det troligare att en kortfattad titel i ett stort, läsbart teckensnitt når igenom med sitt budskap än en titel som är överdrivet dekorerad eller för lång.
* Titelfärger
Följande kombinationer av bakgrund och text är lätta att läsa: vitt och rött, gult och svart samt vitt och grönt. Var försiktig med vita titlar på svart bakgrund. Vissa videosystem kan inte hantera kontrastförhållanden som överstiger 1:40 och kan inte återge sådana titlar i detalj.
* Tid i bild
Som regel bör titeln finnas i bild tillräckligt länge för att den ska kunna läsas två gånger. Beräkna omkring tre sekunder för en titel med tio bokstäver. Beräkna en ytterligare sekund för var femte extra bokstav.
* ”Funna” titlar
Förutom efterproducerade titlar kan även naturliga titlar som skyltar, vägmärken eller titelsidor i tidningar skapa intressanta möjligheter.