pinnacle-studio > Appendix B: Videografi > Tumregler för videoredigering
Tumregler för videoredigering
Här är några råd som kan vara nyttiga när du ska redigera din film. Det finns naturligtvis inga fasta regler, särskilt om ditt arbete är komiskt eller experimentellt.
Klipp inte ihop scener där kameran rör sig.
Panoreringar, zoomningar och andra sekvenser i rörelse bör alltid separeras med statiska tagningar.
På varandra följande sekvenser bör filmas ur olika kamerapositioner. Kameravinkeln bör variera med minst 45 grader.
Ansiktssekvenser bör alltid filmas ur olika synvinklar.
Ändra perspektiv när du filmar byggnader. När du har liknande tagningar av samma typ och storlek bör diagonalen i bilden växla mellan framifrån åt vänster till bakifrån åt höger och vice versa.
Placera klipp när personer rör sig. Tittaren kommer att vara distraherad av den pågående rörelsen, och klippet kommer passera förbi näst intill obemärkt. Det kan vara speciellt lämpligt att klippa till en översiktsbild mitt i rörelsen.
Gör harmoniska klipp och undvik visuella disjunktioner.
Ju mindre rörelse ett klipp har, desto kortare bör det vara. Tagningar med snabba rörelser kan vara längre.
Miljöbilder har mer innehåll och bör därför också visas under längre tid.
Att arrangera dina videosekvenser i en medveten ordning gör det inte bara möjligt att skapa vissa effekter, utan även att ge uttryck för budskap som inte kan eller inte bör visas i bild. Det finns sex grundläggande metoder för att förmedla budskap genom klipp. Vi tar oss en titt på dem i tur och ordning.
* Associativa klipp
Klipp kopplas samman i en viss ordning i syfte att väcka vissa associationer hos åskådaren, men det verkliga budskapet visas inte. Exempel: En man satsar pengar på hästkapplöpning, och i nästa scen ser vi honom köpa en ny, dyr bil hos en bilhandlare.
* Parallella klipp
Två skeenden visas parallellt. Filmen hoppar fram och tillbaka mellan två skeenden. Klippen blir kortare och kortare mot slutet. Detta är ett sätt att bygga upp en spänning som till slut når sitt klimax. Exempel: Två olika bilar kör i olika riktning mot samma korsning i hög hastighet.
* Konstrastklipp
Filmen klipper avsiktligt helt plötsligt till en annan, helt annorlunda scen, i syfte att peka på kontrasten för åskådaren. Exempel: En turist ligger på stranden. I nästa klipp visas svältande barn.
* Ersättningsklipp
Händelser som inte kan eller bör visas ersätts av andra händelser (ett barn föds, men istället för förlossningen visas en blomknopp som slår ut).
* Orsak-och-verkan-klipp
Klippen sammanlänkas genom orsak och verkan. Utan det första klippet skulle det andra vara omöjligt att förstå. Exempel: En man bråkar med sin fru och syns i påföljande scen sova under en bro.
* Formella klipp
Klipp som varierar i innehåll kan sammankopplas om de har något gemensamt – till exempel samma former, färger eller rörelser. Exempel: En kristallkula och Jorden, en gul regnrock och gula blommor, en fallande fallskärmshoppare och en fallande fjäder.