Redigering af film
Det første trin i enhver filmredigering er at åbne et filmprojekt.
Start af en ny produktion: Vælg Fil >Ny > Film i hovedmenuen. Før du tilføjer dit første klip, skal du sikre dig, at videoformatet i tidslinjen er det rigtige for dit projekt (se nedenfor).
Redigering af en eksisterende film: Vælg et nyligt projekt i menuen Fil > Nyeste. Klik på Fil > Åbn for at søge efter et filmprojekt at åbne, eller find den film, du vil åbne, i mappen Projekter i biblioteket, og dobbeltklik på minivisningen.
Hvis din film er blevet gemt som en projektpakke, skal den pakkes ud, før du redigerer den. Find projektet i gruppen Studio-projekter i biblioteket, og vælg kommandoen Udpak projektpakke i genvejsmenuen i minivisningen.
Alternativt kan du klikke på Fil > Åbn og finde projektpakken i Stifinder ved at vælge Studio-projektpakke (axx) i feltet til filtypenavn.
Når projektet er pakket ud, tilføjes det til biblioteket og åbnes i projekteditorens tidslinje, hvor det kan redigeres som normalt.
Sådan åbnes et Studio-projekt: Vælg Fil > Importer tidligere Pinnacle Studio-projekter. Bemærk, at nogle funktioner i projekter, der er oprettet med en tidligere version af Studio, muligvis ikke understøttes i den aktuelle version.
Sådan importeres et Studio til iPad-projekt: Vælg Fil > Importer Studio til iPad App-projekter.
* Projektindstillinger
For at begynde at redigere et nyt projekt skal du bekræfte, at indstillingerne for projektets videoformat – billedforhold, 2D eller 3D, billedstørrelse og afspilningshastighed – er, som du vil have dem. Se Projektindstillinger i kontrolpanelet for at få oplysninger om konfiguration af den automatiske funktion og Tidslinjeindstillinger for at få vejledning i angivelse af manuelle projektindstillinger.
Nogle klipformater kan måske ikke afspilles med det samme, afhængig af dine tidslinjeindstillinger. Denne type indhold vil automatisk blive formateret til et passende format.
* Fastlæggelse af spor
Med enkelte undtagelser har tidslinjesporene i Pinnacle Studio ikke særlige roller. Ethvert klip kan afspilles på ethvert spor. Efterhånden som dine projekter bliver mere komplekse, vil du dog opdage, at det er smart at overveje, hvordan du ordner dine spor, og omdøbe dem efter deres funktion i filmen. Du finder oplysninger om sporenes egenskaber og om, hvordan du redigerer dem, i Tidslinjens spormenulinje.
* Tilføjelse af klip til tidslinjen
De fleste typer mediefiler fra biblioteket kan tilføjes til tidslinjen som uafhængige klip. Disse typer omfatter video- og lydklip, fotografier, grafik, ScoreFitter-sange, skabeloner og titler. Du kan også tilføje dine andre filmprojekter som containerklip, som fungerer ligesom videoklip i dit projekt. Diskprojekter kan dog ikke tilføjes til en tidslinje som containerklip, da dette kræver en egenskab – interaktivitet med brugeren – som tidslinjeklip ikke har.
Træk og slip
Træk og slip er den mest almindelige og normalt også den mest praktiske måde at tilføje materiale til et projekt på. Klik på en vilkårlig mediefil panelet Bibliotek, og træk den til det sted på tidslinjen, hvor du ønsker at placere den.
Når du trækker den ind i tidslinjeområdet og hen mod målsporet, skal du se efter en lodret linje, som vises under musemarkøren. Denne linje angiver, hvor klippets første frame ville blive sat ind, hvis du slap den lige nu. Linjen er grøn, hvis det er muligt at slippe klippet på det angivne sted, og rød, hvis det ikke er (hvis f.eks. sporet er beskyttet).
Det er muligt at indsætte flere klip på tidslinjen samtidigt. Vælg blot de ønskede mediefiler i biblioteket, og træk så en af dem hen på tidslinjen. Den rækkefølge, som klippene vises i på sporet, svarer til deres rækkefølge i biblioteket (og ikke den rækkefølge, du valgte dem i).
Magnettilstand: Magnettilstand er som standard slået til. Dette gør det lettere at indsætte klip, så deres kanter mødes præcist. Når musemarkøren kommer tæt på det potentielle mål, hopper det nye klip hen på særlige placeringer, som f.eks. klippets ender eller eventuelle anbragte markører, som om de blev tiltrukket af en magnet
På den anden side skal du ikke bekymre dig for, om det første klip er placeret præcist på starten af tidslinjen. Det er ikke alle film, der begynder med et brat klip til første scene!
* Live redigeringsforhåndsvisning
For at slippe af med den forvirring, der opstår i komplekse redigeringssituationer, giver Pinnacle Studio dig en fuld, dynamisk forhåndsvisning af resultaterne af dine redigeringshandlinger, når du trækker klippene rundt på tidslinjen. Så hvis du synes, at tingene springer mere rundt, end du er vant til ved tidslinjeredigeringen, har du årsagen her. Du behøver ikke at bekymre dig. Du vil hurtigt vænne dig til og lære at drage fordel af de ekstra informationer, der gives. Begynd langsomt. Hold øje med ændringerne på tidslinjen, når du trækker et element hen over forskellige placeringer, og slip det, når du ser det resultat, du ønsker.
Hvis det viser sig, at træk og slip alligevel ikke virker, som du ønsker det, kan du enten trykke på Esc eller flytte musemarkøren ud af tidslinjeområdet og slippe knappen. Begge disse handlinger annullerer træk og slip-handlingen. For at fortryde et træk og slip efter at det er foretaget, skal du trykke på Ctrl+Z eller klikke på knappen Fortryd.
Glem ikke, at du kan variere mange redigeringshandlinger i tidslinjen med tilstanden Alternativ: Du skal bare holde Alt nede, mens du trækker eller trimmer. Når du vil erstatte klip ét ad gangen, er Skift-tasten også vigtig.
* Avanceret træk og slip
Når du har samlet et udvalg af klip på et tidslinjespor, er det kun et spørgsmål om tid, før du begynder at flytte rundt på tingene. Måske ønsker du at:
Fylde et mellemrum med klip.
Indsætte nogle klip før et særligt klip.
Erstatte et klip på tidslinjen med et andet.
Redigeringstilstanden Smart gør det lettere for dig at nå disse mål.
* Udfyldelse af mellemrum
Tilstanden Smart gør det let for dig at udfylde et bestemt mellemrum på tidslinjen med f.eks. nyt materiale. Du kan undgå den besværlige proces med at trimme det nye materiale, så det passer til den ledige plads, og i stedet ganske enkelt trække elementerne ind i mellemrummet. Alle klip, der ikke skal bruges til at fylde mellemrummet ud med, bliver fjernet, og det sidst brugte klip vil automatisk blive trimmet til den passende længde. Ingen af tidslinjens klip vil blive påvirket, så du får ingen problemer med synkroniseringen.
* Indsættelse af klip
Lad os antage, at du vil tilføje nyt materiale til tidslinjen på et sted, hvor der allerede er et klip. Du ønsker ikke at overskrive det eksisterende klip, men foretrækker at flytte klippet (og andre klip til højre for det) så langt mod højre, at der er plads til det nye materiale.
Her giver redigering i tilstanden Smart dig igen en nem løsning. Træk blot det nye materiale hen til begyndelsen af det klip, som er i vejen, i stedet for at trække det ind i mellemrummet. Klippet flytter sig det nødvendige stykke mod højre.
* Indsættelse med opdeling
Når du slipper et emne på midten af et eksisterende klip og ikke ved en af enderne, bliver dette klip opdelt. Det nye materiale indsættes på den valgte position og følges umiddelbart af den del af det oprindelige klip, som er blevet forskubbet.
I tilstanden Smart bevares synkroniseringen af målsporet med de andre spor, når der indsættes et mellemrum med samme længde som det nye klip i hvert af sporene. For at undgå at påvirke de andre spor på denne måde skal du vælge tilstanden Indsæt i stedet for Smart. En anden mulighed er at holde Alt-tasten nede, når du slipper det nye materiale for at overskrive en del af det eksisterende klip. En tredje mulighed er at låse de spor, som ikke skal ændres, men du skal være opmærksom på, at dette vil påvirke synkroniseringen af klippene på de låste spor med dem på de ikke-låste spor.
* Erstatning af et klip
Når du vil erstatte et klip, skal du trække en enkelt mediefil fra biblioteket hen på det klip, du vil erstatte, mens du holder Skift-tasten nede. Det nye klip overtager alle de effekter og overgange, der var lagt på det oprindelige klip. Korrektioner bliver dog ikke overtaget, da de normalt bruges til at lave rettelser i et særligt medieelement.
I tilstanden Smart kan erstatningen kun gennemføres, hvis klippet fra biblioteket er langt nok til at dække den fulde længde af det klip, der skal erstattes. I andre tilstande vil et klip fra biblioteket, der ikke er langt nok, udvides ved brug af overtrimning. Retningen og størrelsen på udvidelsen afhænger af din museposition, mens du trækker. Du finder oplysninger om overtrimning i Trimning af video.
Hvis mediefilen fra biblioteket er længere end nødvendigt, bliver den beskåret til samme længde som det klip, den erstatter.
* Send til tidslinjen
Udover at trække et klip til tidslinjen kan du også "sende" det til standardsporet ved afspilningslinjens position. Denne handling svarer til træk og slip, så tilstanden Smart anvendes tilsvarende, når påvirkningen af de andre klip bestemmes. Kommandoen Send til tidslinje findes i genvejsmenuen for hver mediefil og hvert multivalg i den kompakte visning af biblioteket.
* Send fra afspilleren
Der findes også en anden måde at "sende" på, som giver dig endnu større kontrol.
Hvis du klikker på en mediefil i biblioteket, skifter afspilleren til kildetilstand, så man kan se en forhåndsvisning. For medier, som kan trimmes (video og lyd), er der også trimmeskydere til rådighed, så du kan klippe en del af mediefilens begyndelse eller slutning væk.
Klik på knappen Send til tidslinje i afspilleren efter trimning af en videofil i biblioteket.
Efter forhåndsvisning og eventuel trimning af mediefilen kan du benytte knappen Send til tidslinje nederst til venstre i afspilleren. Som sædvanlig tilføjes mediefilen til projektet ved afspilningslinjen på standardsporet. En brugbar variant er at klikke et vilkårligt sted på afspillerens skærmbillede og trække mediefilen til det ønskede punkt på tidslinjen. Mediefilen tilføjes så til det sted, hvor du slap knappen, i stedet for ved afspilningslinjen.